Nakon čišćenja Nacista iz Italije u prošlom delu, ovog puta se selimo u Francusku i nastavljamo da se borimo u samom jeku drugog svetskog rata 1944e godine. Glavni protagonista je naravno kao i uvek elitni Američki snajperista, Karl Fairburne a uz njega imamo i Francuski otpor sa kojim otkrivamo misterioznu “Operaciju Kraken” koju Nacisti planiraju da iskoriste protiv Amerike, što bi imalo ogroman negativni uticaj na D-Day. Hronološki, igra počinje par dana pre iskrcavanja saveznika u Normandiji a na nama je da ublažimo poziciju Nacista i da apsolutno uništimo bilo kakav plan glavnog zloće Abelard Möller-a, koji po svaku cenu želi totalnu dominaciju i poslušnost. Nažalost po njega, tek će sada da oseti na svojoj koži, kolko može jedan snajperista “The Shadow” da mu pokvari planove.

Ko je igrao prethodne nastavke, mehanički, igra se nije mnogo promenila. Naravno ima i poneka novina ali uglavnom prati stari, provereni format koji će definitivno odgovarati veteranima serijala kao i novim igračima koji se prvi put susreću sa ovim naslovom. Igra i dalje nije open-world al su mape daleko veće i u proseku, trebaće vam između sat ipo do dva da završite samo jedan nivo. Naravno, pod pretpostavkom da želite samo da pređete objektive koji su obavezni. Ako ste jedan od igrača koji voli da počisti celu mapu sa 100% uz sporedne misije i collectables, trebaće vam i do tri sata ako ne i više. Sniper Elite je stealth igra što znači ako planirate da jurcate po mapi ko muva bez glave, game-over vam ne gine. Ovo je jedna velika igra šaha: posmatraj, napravi plan i izvrši ga. Sama igra ima pet nivoa težine ali na Hard i Authentic se igra dosta menja jer sada već utiče putanja metka u odnosu na daljinu, vetar kao i totalna eliminacija HUD-a i mape. Topla preporuka je da igrate sa slušalicama jer ćete lakše locirati odakle dolaze koraci protivnika kao i sam dialog između istih.

Od novina za peti deo, ovog puta možete svakom oružju koje nađete da stavite razne dodatke koji bi mogli da vam pomognu da možda lakše pređete određeni deo nivoa. Na svakoj mapi imate po tri radna stola koja morate da nađete usput. Otkrivanjem istih vam se otključava daleko veći odabir kao i same dodatke koje jedino možete da dobijete tim putem. Kao što je vec spomenuto, mape su ogromne ali su dodali zip-lines ovog puta da vam olakša ponekad prelazak sa jednog dela mape, na drugi. Glavni objektivi će jasno biti prikazani na mapi ali ako želite da sve pokupite, moraćete da sami istražite ceo nivo jer se nekada objektiv označi tek kada uđete u neku bazu ili nakon ubistva jedog generala, u čijem džepu možete naći neki nov zadatak ili ključeve za sef koji sadrži dodatnu informaciju/municiju/blago. Pošto je ovo ipak naslov zamišljen da više puta pređete isti nivo ako jurite 100%, uz dalje istraživanje možete da otkrijete i novu lokaciju odakle možete sledeći put da krenete, veoma slično kao u Hitman igrama. Kao sto je Mortal Kombat sinonim za brutalno nasilje, tako je i Sniper Elite za svoju “kill-cam” koju su verovali ili ne, još više unapredili da bude što krvavija i eksplicitna. Metak može da se odbije ili promeni pravac zbog kostiju a sada se kill-cam pali ne samo kada koristite snajper već i druga oružja. Verujem da će da obraduje svakog sadistu.

Celu igru možete da pređete sa dva igrača u co-op. Međusobno možete da razmenjujete municiju, označite jedan drugom delove mape gde se neprijatelji nalaze ili neka dopuna. Isto tako možete jedan drugog da oživite kad poginete. Kad smo već kod smrti, ovo je nešto što možete lako da izbegnete pod uslovom da imate strpljenje i dobru strategiju. Na primer, biće vam daleko lakše ako što pre onesposobite alarme koji su razbacani po mapi. Ako neprijatelj potvrdi vašu poziciju, drugi će da krene da trči ka najbližem alarmu i kada jednom krene da urla, srećno vam bilo dok vas napada novi i mnogo veći talas dodatne vojske. Nekada bi čak bilo i bolje do učitate stari checkpoint jer se težina igre udvostruči pod tim uslovima i ako se slučajno nalazite na otvorenom, teško da ćete moći da se odbranite od tolikog napada. Igra ima sveukupno 8 nivoa za koje će vam trebati malo višhe od 12 sati a ako želite da završite i sve sporedne misije onda bi to već bilo preko 20+ sati provedenih u igri.

Pored standardnog multiplayer-a, jedna velika novina je mod koji se zove Invasion. Pod uslovom da ste štikirali ovu opciju pre nego što ste krenuli svoju misiju, totalni random igrač može da vam upadne u igru kao Nacistički snajperista kojem je glavni zadatak da vas eleminiše. Vama će kao nevinom igraču koji je samo hteo da bez nekog dodatnog stresa pređe nivo, biti dat nov zadatak zahvaljujući kojem ćete znati da vam je neko uleteo u igru. Usput, u nekoliko građevina biće razbacani telefoni koje možete da podignete samo u ovom modu i koji će da vam daju malo jasniju informaciju, gde se taj uljez nalazi a onda kreće okrašaj ala Saving Private Ryan.

Grafički, na Playstation 5 imate 60fps sa dinamičnom 4K rezolucijom. Igra izgleda sasvim solidno ali se definitivno vidi da je ovo ipak još jedan cross-gen naslov. Vizuelno sve je oštro, vibrantne boje i detaljne teksture ali facialne animacije nisu preterano zavidne, pogotovu ako uporedimo sa drugim igrama u 2022oj godini. Od zamerki samo bih rekao da je komanda za dvogled i fokus trebala da bude odvojena a ne da se oba aktiviraju stiskom na R3. Ako niste u nekoj frci, to i nije problem ali ako vas upravo napadaju protivnici a vi želite da aktivirate fokus da bi ste videli gde se tačno nalaze, ponekad se iznenada pojave pred vama a vi umesto da isključite fokus, prebacite se na dvogled. I naravno u tih par sekundi vas protivnik izroštilja mecima. Jedan se pali običnim stiskom na R3 dok se fokus pali dužim držanjem R3. Takođe vam ponekad igra ne dozvoljava da preskočite najniži zidić i ako je to pre 5 minuta bilo moguće na drugom delu mape. Opet, nije preteran problem ali definitivno može da utiče ako pokušavate na brzaka da izbegnete da vas neprijatelj primeti.

Možda je malo smešno spomenuti ovo kao pozitivnu stavku ali uvek sam zahvalan igrama koje kolko tolko realno prikazuju našu istoriju, pogotovu Drugog Svetskog rata. Nažalost danas smo toliko okupirani političkom krektnošću da pojedine igre gube identitet da nebi slučajno nekoga uvredile. Drugi Svetski rat je, bio je krvav, brutalan, naporan i naravno da ako spominjemo Naciste, moramo i da prikažemo i kukasti krst jer to i jeste bilo razapeto po Evropi i uniformama a ne da se jedan “logo” krije i menja ili još gore da se reč “Nazi” skroz eleminiše iz igre (Call of Duty, u tebe gledam).

Sniper Elite 5 (PlayStation 5)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci:

Ko je bio ljubitelj prošlih delova, biće više nego zadovoljni i ovim. Ako volite sporiji gameplay, da taktizirate svaki svoj potez, polako da planirate putanju, da završite nivo sa što manje uzbuna, pod uslovom da imate dovoljno vremena za sve ovo, Sniper Elite 5 je za vas.