Donedavno smo imali igre koje je prosto bilo nemoguće da zamislimo na konzolama. Izvođenje, gameplay nekih igara je ranije bio prosto neizvodljivo najviše zbog toga što razvojni tim nije znao kako da napravi tranziciju sa tastature i miša na gamepad. Tu je bilo nekoliko problema orjentacije, kontrolisanja a najviše je predstavljao problem manjak tastera na kontroleru. Kako je vreme prolazilo, počeli smo da viđamo neke naslove koje nismo mogli ni da sanjamo da ćemo igrati na konzolama. Setimo se svi Diablo III igre i toliko hejta o tome kako to nije pravi doživljaj na X360 i PS3 konzolama, a ispalo je da je sve ukombinovano skoro pa savršeno. Imamo sigurno još mnogo primera kako iz daleke tako i bliže prošlosti. Generalno gledano, trižšte igara za konzole je jednostavno fokusirano na igrama, svaki razvojni tim gleda kako da prebaci i pruži uživanje u njihovom softwareu i drugim slojevima igrača.

Civilization franšiza je oduvek bila nedostižna za konzole. Ne toliko zbog izvođenja koiiko zbog toga što je svaka Civ igra jednostavno bila procesorski prezahtevna za slabašne CPU-ove u konzolama. Nikada ranije nismo mogli da zamislimo da ćemo igrati full Civ igru na konzolama, a upravo zbog toga smo nekada davno, u X360, PS3 eri dobili Civilization Revolution. Praktično ”lite” verziju naslova iz ove franšize koji je toliko bio ogoljen da je igra izašla i za mobilne telefone, te je naravno radila dobro i na staroj generaciji konzola. Krajem prošlog meseca smo dočekali da odigramo poslednju Civilization igru u franšizi na današnjim konzolama, a ono šta je fascinantno je da je igra dostupna pored PS4 i Xbox One konzole i za Nintendo Switch. Da, razvojni tim je napravio apsolutno čudo i lansirao celu igru sa svim ekspanzijama i na tako malenoj i slabašnoj konzoli, kako bi neki rekli.

U tekstu ćemo se podsetiti i našeg starog CivVI opisa, jer se ipak radi o apsolutno istoj igri, dok ćemo posvetiti pažnje najviše na izvođenje i kako konzole ”guraju” ovaj naslov:

”Civilization VI je sa sobom doneo gomilu novina, gameplay je pretrpeo velike izmene, sve deluje dosta sveže i zaista imamo osećaj da igramo novi deo. Odakle najbolje krenuti nego od onoga što nam prvo padne na pamet…#hehe Najveća izmena svakako se tiče podele grada na okruge po funkcionalnosti. Sada imamo religiozni okrug, industrijsku zonu, umetnički okrug, naselje, komercijalni okrug, kasarnu, aerodrom, omggdećesvetodastane… Poenta je da svaki novi okrug zauzima jedan heks na teritoriji vaše civilizacije, a logično u okolini centra grada koji ste osnovali i za koji se vezuje. Ono što začinjava ovu formulu je to što uspešnost svakog okruga (koliko novca, proizvodnje, hrane, kulture, nauke i ostalih civ resursa proizvodi) zavisi od toga na kom tipu zemljišta i pored kog okruga/obale/reke/planine se nalazi. Pored okruga, sada i svetska čuda zauzimaju jedan ceo dragoceni heks (grr…), usled čega više ne možete da ih gomilate u vašem gradu kao ranije.

Sledeći the big thing tiče se istraživanja tehnologije, više ne postoji jedno stablo, već dva! Prvo, tradicionalno, vezuje se za resurs nauke i istražuje tehnologiju mahom vezanu za prirodne nauke. Drugo koristi resurs kulture i bavi se društvenim naukama, vojnim uređenjem i vladajućim polisama. Najzanimljiviji dodatak vezan za istraživanje tehnologija je što ga možete ubrzati rešavanjem mini sidequestova čime dobijate inspiracije koje čak duplo ubrzavaju istraživanje. Recimo, da biste dobili inspiraciju za otkrivanje tajni streljaštva, potrebno je da neku jedinicu na terenu ubijete praćkašem (praćkaš lol). Inspiracije se takođe mogu dobiti od istorijskih ličnosti. Kad ih već pominjemo, istorijske ličnosti su dosta zanimljivije u šestici, i sada osim što postoje različiti tipovi (great writer, great scientist, great general…), oni sad imaju i različite uloge, uglavnom vezane za trenutno doba u kome se nalazi vaša civilizacija. Recimo, poznati naučnik može da vam da inspiraciju za istraživanje određene tehnologije, ili da ubrza rad na svemirskom projektu i slično. Religija je dosta slična prethodniku, s tim da sada religijske jedinice mogu da ulaze u borbu sa drugim religijskim jedinicama. Pored toga što kulturnim poenima istražujete vladajuće polise, vi te polise u vidu kartica dodeljujete vašem sistemu vladavine. Sistem vladavine može biti od poglavarstva, feudalizma i monarhije, pa sve do fašizma i demokratije i svaki ima različit broj mesta za određene tipove polisa, koje vam donose prednosti u različitim segmentima funkcionisanja vaše civilizacije.”

Ukoliko neko hoće da se podseti našeg celokupnog opisa igre, može da nastavi klikom na ovom linku, a sada ćemo se vratiti na ono šta razlikuje iliti ne razlikuje u ovom konzolnom reizdanju i šta igru čini divnom igrati na gampeadu.

Svi znamo da je bilo koji naslov iz Civlization franšize spora igra, bolje rečeno, nema žurbe dok igrate, sve možete na tenane odlučivati, na vama je da se samo prepustite naslovu i uživate, naravno i odvojite podosta vremena. Najveća boljka svake Civ igre je bilo čekanje turnova protivničkih civilizacija nakon odabira vaše akcije. Kako je igra odmicala, tako su se akcije svih nacija povećavale, mape postajale ispunjenije, te je igra mučila i najjače kompjutere kako pre 20tak godina, tako i pre 3 godine kada je CivVI naslov u pitanju. Upravo zbog toga smo i mislili kako će biti mukotrpno iskustvo na konzolama, i hvala bogu, mnogo smo pogrešili što smo pomislili to.

Civilization VI na konzolama se igra jednsotavno savršeno, bez čekanja, bez kočenja, bez problem sa navigacijom. Kontrolna šema je savršeno odrađena. Svaka akcija jedinica je prenešena na d-padu, dok se sa analozima snalazite na mapi. Zumiranje je rešeno trigerima. Već posle desetak minuta ćete ući u štos jer je sve intuitivno na kontroleru. Jednostavno nam nije jasno kako ranije nismo mogli da imamo ovako fluidna rešenja za slične igre na konzolama. Pored toga, konzola je nečujna i deluje da uopšte ne gura hardware do maksimuma kako smo pomislili da hoće. Činjenica je da CivVI ne izgleda prelepo, makar svi aspekti igre. Neki delovi izgledaju dosta unapređeno od CivV a drugi jednostavno, gore, ružnije ili identično nego ranije. Možda upravo zbog toga nam je ”omogućeno” da igramo ovaj naslov iz 2016 godine sa ovolikom lakoćom na konzolama. Moramo da napomenemo da igra radi ”savršeno” kako na base konzolama tako in a Pro i X izdanjima konzola. Praktično šta god da imate od konzola, dobićete sjajno iskustvo bez ikakvog žrtvovanja bilo čega šta ovaj naslov pruža. Ruku na srce, kako se priča odvija i posle 5+ sati u jednoj misliji naravno da ćete čekati više turnova upravo zbog nagomilanih akcije kod svih AI protivnika, ali verujte, slično je i na kompjuterima. Civilization je jedna od onih franšiza koje se igraju satima, danima bez prestanka, igre koje jednostavno dođu i isisaju vam svo slobodno vreme koje igrate. Verujte da će to učiniti i Civlization 6 na konzolama.

Ono šta je najbizarnije je da igra apsolutno savršeno funkcioniše i na Nintendo Switch konzoli. Bez kočenja, bez čekanja, sve je tu, sve je savršeno, možda i najbolja platforma na kojoj možete igrati CivVI igru, najviše zbog toga jer je portabilna. Tako da u svakom trenutku, gde god da se nalazite možete izvaditi Switch i odigrati nekoliko turnova.

Sid Meier's Civilization VI Complete (Xbox One X)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci:

Na kraju šta još možemo reći? Civilization VI je savršena tranzicija igre sa PC-a na konzole, kako sa kontrolama tako i iz ugla performansa. Prenos je bio bukvalno bezbolan i nadamo se da će 2K Games sa sledećim naslovom razmisliti i da će odmah izbaciti i verzije nove Civ igre za konzole. Jedan od boljih PC portova i igra koja definitivno zaslužuje vaše vreme i novac.