Pored silnih krvoločnih pucačina, avantura, RPGova koje često sanjate, retko kada nam dođe neka igra, ili ipak, retko kada nađemo vremena za neku igru koja odskače od standardizovanog šablona. Kada se susretnemo sa takvim naslovom, tada već olako dozvolimo da nas odvuče od svega poznatog i uvuče u nešto drugačije. Jednostavan gameplay, zabavna mehanika, sama činjenica da ih možete igrati pet minuta pa prekinuti, onda nastaviti kroz par sati, ih čini primamljivim u trenucima dosade, trenucima kada udarate glavom o zid jer ne znate šta bi sledeće da ubijete; proklete vanzemaljce koji ponovo napadaju ili možda ponovo da spasete svet od epidemije zombija.

Shiftlings je jedna od tih igara koja će vas odvojiti od svega brutalnog, repetitivnog i pružiti malo odmora od ubijanja ili beskrajne potrebe za začaranim mačem, zmajem koji teroriše sve oko sebe itd itd. Igra spada u žanr 2D puzzle platformera u kojoj preuzimate ulogu dva simpatična vanzemaljaca koji su, nažalost, povezani crevom koje im obezbeđuje vazduh. Vaš zadatak je da ih provedete kroz pedesetak nivoa tako što možete kontrolisati oba vanzemaljaca, ali ne u isto vreme. Mehanika igre je drugačija od ostalih platformera, pošto su dva malena vanzemaljca nerazdvojni i jedan je, nažalost popio veoma neobično gazirano piće i zbog toga je dobio napad gasova. U samom trenutku nepažnje i opuštenosti stomaka, prdežom je uspeo da naduje svoje odelo i time zakomplikuje celu situaciju. Činjenica da ste u svemiru, na planetama koje se tek sređuju, vam onemoguća da izbacite taj prokleto toksični gas iz svojih odela, već vam dozvoljava samo da prebacujete opojne mirise iz jednog odela vašeg junaka u drugo odelo njegovog prijatelja. Tada počinje prava zabava.

Shiftlings (1)Nivoi su dizajnirani tako da vas teraju da razmišljate drugačije nego kod standardnih run and jump platformera. Skok vam ništa ne znači ukoliko ste naduveni, tada praktično samo možete da se krećete i vučete za sobom vašeg nesrećnog saputnika dok drugi karakter koji nije u tom trenutku naduven može normalno skakati po nivou ili na drugog koji je naduven i kretati se brže. U zavisnosti od situacije morate pažljivo odabrati u kom trenutku ćete naduvavati i izduvavati vaše karaktere da bi stigli do određenog objektiva.

Igru možete igrati solo od početka do kraja. Jedini problem je što će vam, zbog same čudne prirode gameplay-a i mehanike biti teško dok se naviknete na određene kontrole, kada i kako preneti vazduh, u kom trenutku kontrolišete kog vanzemaljca, gde proturiti jednog a gde da vas drugi čeka. Naravno ne smete zaboraviti da crevo kojim ste vezani nije dugačko miljama, već samo nekoliko “metara”. Posle male adaptacije kontrola i same mehanike, možete provesti lepo vreme mozgajući kako stići do kraja svakog nivoa.

Pored solo igranja postoji i lokalni kooperativni mod i online kooperativni mod. Iako mislite da je razmišljanje sa dva mozga pogodnije za ovakav tip igara, biće vam potrebna i jako dobra koordinacija i neprekidna komunikacija. U nekim trenucima, minimalna greška vas može unazaditi i baciti na početak nivoa. Baš zbog forsiranja komunikacije, prirode same igre i vaših karaktera, zabava vam je zagarantovana kao i dosta smeha i brisanja suza.

Igra sadrži pet planeta, na svakoj planeti imate po deset nivoa koje trebate da kompletirate. Na poslednjem nivou svake planete je boss nivo gde morate ultra brzo i pametno razmišljati ukoliko ne želite da provedete dosta vremena zaglavljeni. Na svakom nivou imate ordeđene kanistere koje trebate da sakupljate, sa određenim brojem kanistera (u obliku raketa) vam se otključava sledeća planeta. Mehanika otključavanja i sakupljanja kanistera na nivoima dosta podseća na igre koje su dizajnirane isključivo za mobilne uređaje, kao donekle i mehanika igre, ali tu se sličnosti završavaju jer je ova igra, kako smo mogli da vidimo, dosta zabavnija u kooperativnom modu sa vašim prijateljem ili nasumičnim strancem preko Interneta, a i sigurno više tera na razmišljanje.

Shiftlings (Xbox One)
  • 7/10
    EmuGlx Score - 7/10
7/10

Finalni utisci:

Na kraju možemo reći da je Shiftlings savršen naslov sa kojim se možete odmoriti od svih blockbustera koji su izlazili proteklih meseci i koji vas čekaju. Simpatična igra koja će vam razraditi moždane vijuge i nasmejati je lep getaway od svega nasilnog u današnjoj gaming industriji. Savršena za kratke sesije od po pet, deset ili trideset minuta, Shiftlings je odlična igra da ubije monotoniju svakodnevnice i kao takvu možemo da je preporučimo apsolutno svim gamerima nezavisno od godina, pola i igračkog staža.