Kada se danas spomene ime Psygnosis, većina modernih igrača teško može uopšte da se seti da je to ime nekada bilo sinonim za kvalitetne igre koje su dolazile iz Evrope na kućnim kompjuterskim sistemima kao što su to bili Amiga i Commodore 64 (oni malo mlađi će se možda prisetiti PS1 ere kad je Psygnosis pod vlasništvom Sony-a bio odgovoran za izradu kultnih igara kao što su G-Police, Colony Wars i naravno Wipeout). U tim davnim danima kada je gaming u kućnim uslovima zaista bio skup sport, Psygnosis je tražio ne samo developere kojima bi pomogao da na tržište izbace multiplatform igre (najčešće Amiga+C64+PC kombo) već i igre koje bi bile napravljene ekskluzivno za tada grafički najjaču igračku platformu Amiga. Jedna od najuspešnijih igara tog tipa koju je Psygnosis promovisao krajem 80-tih je bila Shadow of the Beast, inovativna skrolujuća tabačina i platformer koja je bila smeštena u brutalni miks fantazijskog i tehnološkog sveta gde je životinjsko nasilje jedini lek za glavnog lika Aarbron-a kojeg je zli čarobnjak Maletoth izvitoperio u čudovište koje nema milosti. Shvativši da je magija jednog čoveka kriva za njegovu patnju i zlo postojanje, Aarbron kreće u avanturu da povrati svoje ljudsko telo gazeći sve koji mu stanu na put.

Originalni Shadow of the Beast je te 1989. godine predstavljao pravo osveženje u svetu kućnih igara gde su igrači bili i te kako željni dobrih akcionih igara. Napravljen od strane malog programerskog tima iz studija Reflections (koji se kasnije proslavio u konzolnom svetu sa PS1 franšizama Destruction Derby i Driver), SotB je odmah ugrabio pažnju javnosti ne samo zbog svoje upečatljive slike na kutiji igre koja je privukla mnoge igrače koji nisu ni znali o kakvoj igri se radi, već i zbog odličnih tehničkih karakteristika koje su promovisale mnoge kompjuterske radnje u tom periodu. Nastavci iz 1990. (gde je Maletoth kidnapovao Aarbron-ovu sestru) i 1992. (gde je Aarbron najzad krenuo da se direktno obračuna sa Maletoth-om sakupljajući nekoliko delova moćne magične relikvije u igri koja je više vukla na logičku nego na akcionu) su još više impresionirali sa grafikom i gameplay elementima. Nekoliko decenija kasnije, ime Shadow of the Beast su uglavnom zapamtili samo oni koji su ih igrali kada su te igre bile popularne, kao i dosta mladih game developera iz Engleske koji su odlučili da se posvete industriji video igara baš zbog ove franšize. Upravo jedan od takvih developera (Matt Birch iz Londonskog studija Heavy Spectrum) je zbog svoje ljubavi ka ovoj igri uspeo da natera Sony da mu daju dozvolu da oživi ovu franšizu na nextgen konzolnom hardveru.

Novi Shadow of the Beast koji je stigao u prodaju na PlayStation 4 konzoli isključivo u digitalnoj formi po ceni od samo 15€ predstavlja moderni reboot originalne igre koja će moći da se svidi totalno novim fanovima, ali koja ipak ima više toga da ponudi igračima koji se sećaju starih igara sa Amige (i drugih sistema koji su dobili SotB port). Odmah po startu igre se vidi da ova igra u sebi ima veoma unikatni način pričanja priče. Naime, tokom samog gameplay-a i prelaska cele igre, nikada nećete čuti dijaloge ili pročitati textove koji će opisati šta se dešava na ekranu. Sva naracija je urađena isključivo vizuelnim putem, mada to ne predstavlja minus. Za samo par minuta igranja priča igre će se iskristalisati i pokriti osnove – buđenje svesti Aarbron-a, i želja da zaštiti bebu koju zli čarobnjak Maletoth želi da iskoristi da pravljenje još jedne zveri koja bi ubijala po njegovom naređenju. Tokom kampanje koja nažalost ne traje baš dugo (oko 3-4 sata za prvi prelazak) Aarbron će proći kroz nekoliko veoma upečatljivih lokacija (svaka ima bitku sa boss-om), sve do same završnice gde će se sukobiti sa Maletoth-om.

Najveće iznenađenje što se tiče priče same igre se može pronaći u menijima gde birate koju misiju želite sledeću da igrate. Naime na tom ekrnu se može pristupiti narativnim „timeline“ tačkama koje otključavaju kada god na nivoima tokom igranja pronađete talisman. Svaki od tih narativnih tačaka traje oko 15-30 sekundi i u njima ćete moći da iskusite „prepričane“ događaje igre sa punom glasovnom naracijom i stripskim crtežom. Ovaj segment igre možda predstavlja najveći razlog zašto biste želeli da se vratite u nivoe koje ste već prešli i probate da u njima nađete sve talismane koje ste propustili (takođe vraćanje na starije nivoe otključava i specijalne bitke koje su ključne ako želite da sakupite što više XP poena).

Shadow of the Beast 01

Gameplay Shadow of the Beast je ograničen na samo jednu osu kretanja, dajući igračima dosta opcija za agresivnu borbu i pomalo nezgrapnu podršku za platforming i rešavanje logičkih problema. Svaki od nivoa koji Aarbron posećuje je pun predefinisanih „borbenih sekvenci“ gde se oko igrača pojave 2 zida magije kroz koje se ne može proći. Tada igrača sa desne i leve strane okružuju protivnici koji stižu u talasima, a na igraču je da ih porazi kako god zna i ume. Na svu sreću, sistem borbe i tempo okršaja je rešen više nego zadovoljavajuće. Aarbron uvek može direktno napadati, onesvestiti, zgrabiti i bacati protivnike od sebe, a ako ima dovoljno „krvave magije“ koja je prikazana na ekranu sa tri crvene ćelije on može i upaliti tri specijalna poteza koja mogu povratiti zdravlje, magiju ili povećati „high score“ koji igrač sakuplja. Tri specijalna poteza se takođe mogu aktivirati ako se igrač oseća posebno ugroženim tokom velikih bitaka – prizivanje moćnih trnova koji će ubiti sve što je prisutno na ekranu, Rage Chain insta-kill kombo mod u kojem se mora veoma precizno pritiskati napad u pravcu protivnika, kao i Shadow Realm izazov gde igrač može izazvati senke drugih igrača na VEOMA krvavu borbu i ako je uspešan u svoju igru dozvati AI partnera koji će mu pomoći tokom bitaka.

Iako sakupljanje high score poena u današnjem modernom gamingu predstavlja prevaziđen koncept, u ovoj igri je on iskorišćen ne samo za online leaderbordove već i za upgrade sistemu Aarbron-a. Posle završetka svakog nivoa, igra će sabrati poene koje je igrač sakupio u svakom okršaju (obično ih ima oko desetak u većim nivoima), poene od pronađenih tajnih predmeta, a svi ti poeni mogu da se utroše na nekoliko zanimljivih stvari – otključavanje novih poteza, pojačanje efikasnosti ili brojnost već bazičnih poteza, otključavanje talismana koji daju veoma korisne bonuse (oni se prvo moraju naći na terenu tokom igranja), kao i otključavanje bonus stvari kao što su prevodi za govore i text od bića koje Aarbron sreće u kampanji (tokom prvog igranja njihov govor nema prevod) kao i specijalni poklon – originalna Amiga verzija igre koja je emulirana na odličan način.

Shadow of the Beast 02

Iako je Aarbron agilan tokom samih borbi, to se ne može reći i za situacije kada igrač hoće da skače po platformama. Na svu sreću stanje nije baš neoprostivo loše. Posle već pola sata-sat način upravljanja postaje jasniji (mada nikad zaista dobar), i sve veći broj logičkih problema će dovesti do boljeg sastava nivoa gde će igrač periodično nailaziti na mirnije periode gde će na miru moći da rešava platforming i logičke probleme.

Kao što slike i trejleri prikazuju, ovo je igra koja izgleda iznenađujuće impresivno. Napravljena u Unreal 4 engine-u, ova igra koja se trudi da bude što tradicionalnija sa svojim beat-em-up sistemom igranja i platformisanja ipak uspeva da bude vizuelno odlična. Nivoi kroz koje ćete proći su svi veoma različiti jedan od drugih, prepuni detalja, dramatičnog osvetljenje i particle sistema kao i i impresivnih bitaka sa boss-ovima koji ponekad znaju da evociraju sećanje na bitke iz God of War serijala. Muzika i zvučni efekti su veoma dobri i fino podižu atmosferu. Ako želite, igra nudi da se umesto moderne zvučne podoge u igri koristi i originalni OST koji je za 1989. izdanje igre napravio muzičar David Whittaker.

Shadow of the Beast je igra itekako vredna igranja, pogotovo ako se sa setom sećate stare franšize sa Amige. Nova verzija itekako ima šta da ponudi i starim i novim igračima, mada ostaje nada da će eventualni nastavak imati dužu kampanju, pristupačniji stil naracije kao i bolji sistem platformisanja.

Shadow of the Beast (PS4)
  • 7.5/10
    EmuGlx Score - 7.5/10
7.5/10

Finalni utisci

Među retro igrama iz perioda Amige, mnogi naslovi su ostali zapamćeni, ali retko koji je uspeo da preživi do današnjeg dana. Na svu sreću, uticaj koji je Shadow of the Beast imao na mnoge igrače i developere je doveo do šanse da se napravi ambiciozni nastavaka koji ujedno odaje počast originalu, ali i gura franšizu u novi pravac.