Industrija video igara je poznata po mnogim žanrovima, a jedan od najpopularnijih su raznorazni platformeri koji su počeli da izlaze odmah po pojavljivanju prvih kompjutera i gaming konzola (posle par početnih eksperimenata od strane nekoliko timova, prva prava platformer igra je bio mega-popularni Donkey Kong iz 1981. godine). Kako su godine i decenije prolazile, platformerske igre su prošle kroz uspone i padove (npr, od najpopularnijeg žanra na palneti do „eksperimentalnog“ stanja u zadnjih par godina) developeri su uspevali da povežu žanr platformera sa svakojakim novim akcijama, vizuelnim stilovima i prisustvu drugih pod-žanrova (akcioni RPG elementi, cinematic platformeri, kooperativno igranje, avanturistički elementi, logički izazovi, upotreba 3D renderinga, metroidvania, i u zadnje vreme endless runneri, souls-like, rogue-like i sl).

Posle toliko duge istorije inovacija u žanru i u periodu kada je grupa odličnih novih platformera kao što su Dead Cells, Hollow Knight, Celeste, Unravel Two i Iconoclasts uspeli da podignu ovaj žanr nazad u širu popularnost, mali dvočlani tim Nyamakop iz Južnoafričke Republike je rešio da igračima ponude nešto novo –unikatni gameplay element koji je retko bio viđan do sada.

 

Semblance je logički 2D platformer koji je smešten u svetu napravljenom od gline. Koristeći dash potez za brzo kretanje u četiri bazična pravca, igrač može da se zakuca u tanke elemente sveta koji su napravljeni od meke gline, i izobliči te zone u objekte koji se mogu iskoristiti za rešavanje zagonetki. Ovo znači da se redovne platforme na koje igrač skače mogu iskriviti i podići više u vazduh, dajući vam šansu da doskočite do većih visina, ili da nazubite ivice uspravnog zida tako da možete da se lagano penjete uz njega. Korišćenje ovih i par drugih sistema (kao što su na primer udaranje i pomeranje celih glinenih elementa po ekranu) daje šansu igraču da lako reši naizgled veoma teške logičke probleme kojih je ova igra zaista prepuna.

Da bi rešavanje zagonetki učinili lakšim, igrači u svakom trenutku mogu da resetuju glinu u svojoj bliskoj okolini da bi ponovo počeli da je vajaju u druge oblike. Bitno je napomenuti da igračev karakter (maleno šumsko biće koje izgleda kao grudva gline sa dva oka) veoma često gine na raznoraznim opasnim elementima (trnje, laseri i sl), ali na svu sreću respawn se dešava za samo sekundu, što itekako promoviše eksperimentisanje i brzo vraćanje u akciju.

Svet Semblance-a je rešen na jednostavan ali veoma dopadljiv način. Igra ne poseduje nikakvu tekstualnu ili audio naraciju, i sav storytelling je prikazan vizuelno. Na pocetku igre vas ceka kratka animacija u kojoj zelena bolest infektuje zdravu crvenu sumu, i igracu je odmah stavljeno do znanja da pronalazak crvenih orb-ova moze dovesti od izlecenja.

Pocetna zona igre je u stvari HUB nivo preko kojeg možete ući u četiti odvojena sveta, svaki prepun individualnih „drva“ kojima je potrebno spasavanje. Svako od tih drva je u stvari platformer nivo u kojem je potrebno naći obično između 4 i 6  orbova, koji su sakriveni iza kratkih logičkih problema. U početku će ti problemi biti tu samo da vas nauče kako da oblikujete glinu oko vas i da naučite kontrole, ali veoma brzo zagonetke će postati opasne po vas život. Razno trnje, laseri, ili opasne životinje će krenuti da vas sprečavaju da lako dođete do orbova, što znači da ćete morati upaliti moždane vijuge i nadmudriti ih. Pomeranjem objekata, njihovim ulubljivanjem i pametnim platformingom ćete rešiti početnih 20-tak zagonetki, kada kreću ozbiljniji problemi kao i protivnički gameplay elementi koji će vas sve više ograničavati (na primer zone u kojima je ne možete uticati na glinu) ili laseri koji obavijaju platforme u oklop. Takođe, moraćete obratiti pažnju i na ograničenja sistema ulubljivanja ili pomeranja gline. Samo „ne ulubljeni“ objekti mogu da se pomeraju po ekranu, a kada krenete da ulubljujete nećete baš moći da pravite pećine i rupe ako je glina debela. Takođe, u unutrašnjosti  gline će se ponekad naći čvrsti materijali (predstavljeni drugačijom bojom) koji će sprečiti ulubljavanje.

Tokom kretanja po različitim svetovima Semblance-a, sretaćete i teško dostupne zone u kojima možete naći colelctible iteme. Njih nema puno, ali ako hoćete da produžite uživanje u igri, možete ih potražiti. Ako skupljate achivements-e, takođe potražite i crteže koji na jednostavan način opisuju priču igre, tj pojavljivanje i širenje zelene bolesti preko šume.

Semblance je minimalistička igra, ali ona ipak nudi veoma dobre logičke izazove kao i veoma precizno i brzo kretanje koji nas je na trenutke podsetio na odlični Super Meat Boy. Ako ste fokusirani na centralnu kampanju igre i dobro se snalazite sa rešavanjem problema, Semblance se može završiti za oko četiri sata. Ali traženje crteža i collectibles-a, kao i eventualni problemi oko nekih zagonetki, mogu duplo roduižiti trajanje ove igre.

Bilo da je igrate na PC-u ili Nintendo Switch-u, Semblance je jednostavni ali veoma zadovoljavajući logički platformer koji vas neće razočarati.

Semblance (PC)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Summary

Logički platformeri odavno nisu imali šansu da opčine svetsku javnost, što čini igru Semblance jedinstvenom među modernom ponudom video igara. Uz pomoć jednostavih kontrola i veoma zanimljivog sistema rešavanja zagonetki, ova igra će od v as brzo zatražiti da krenete da razmišljate na nov način.