Početak 2021. godine nije baš najsjajniji kada su u pitanju veliki naslovi. Naravno, tu je jedan heavy hitter, Hitman 3, ali ostale igre su nekako, prolazne. Sem ako ne računamo The Medium kao tiple A naslov. Ubisoft nekako uvek ume da iskoristi taj trenutak nestašice igara i da umetne neki svoj naslov kada niko ne očekuje. Scott Pilgrim vs The World je igra stara više od deset godina, i njen “remaster” iliti Complete Edition je najavljen na jednom od Ubisoft Connect događaja iz druge polovine 2020. Godine. Sa samom najavom, fanovi su bili oduševljeni činjenicom da će ponovo moći da igraju ovu nekada odličnu igru, pa čak i ako nema dodatnog sadržaja, a na kraju, su baš to i dobili.

Muvanje devojaka nikad nije bilo lako, pogotovo autsajderu kao što je Scott Pilgrim. Ali je on odlučio da osvoji srce svoje voljene Ramone Flowers. Da bi to učinio on mora da savlada sedmoricu njenih bivših momaka. I ako to zvuči kao popriično lak zadatak, kroz nivoe igrice saznajemo da se svaki njen bivši može okarakterisati kao bad boy, a u ovom kontekstu kao problematičan big bad boss. Upravo to je ono što nas vodi kroz priču same igrice i istovremeno je čini teškom i interesantnom za igranje. Scott Pilgrim Vs. the World: The Game – Complete Edition je fantastičan predstavnik svog žanra.

Kao jedan od sedam likova (šest odmah dostupnih na početku, jedan može da se otključa vremenom) iz grafičke novele po kojoj je stvorena igrica, igrač može da udara, šutira,blokira udarce. Ono što je zanimljivo da većina stvari koja vas okružuje (cigle, bejzbol palice, poklopci kante za smeće) mogu da se iskoriste kao oružje. Brawler žanr je poznat po svojim naizgled teškim tučama i u prvu ruku nepobedivim protivnicima. Ali je igrica napravljena tako da ide u korist igrača, pogotovo uz pomoć sistema naodgradnje svojih mogućnosti i skill-ova, a olakšavajuća okolnost je kooperativna igra (cela kampanja može se igrati u četiri igrača). Novina ove verzije je opcija kooperativnog igranja svih sedam nivoa lokalno i onlajn. Time se širi zabava van porodičnog (ne kožnog) kauča u vašoj sobi, tako što vam dozvoljava da se spojite sa drugim igračima online i zaigrate neke od nivoa ili oprobate u drugim multiplayer modovima zajedno.

Dizajn je ostao jedinstven i verodostojan prvobitnom, i ako je originalna igrica izašla pre dve generacije konzola.  Igrica je u 2D izvedbi, sa dizajnom koja služi kao omaž 16bitnoj eri igara. .Uprkos poboljšanju snage i rezolucije konzola, igrica i dalje radi u 1080P rezoluciji. Ovo jeste nekako razočaravajuća činjenica, jer smo očekivali grafička poboljšanja. Doduše to nije toliko primetno, i ne utiče na tok same igre zbog pixelart dizajna kako same pozadine, tako i likova i neprijatelja u igrici. Dizajn jednostavno ne zahteva 4K, HDR, RT tehnologije da bi igra bila primamljiva. Naravno to ne znači da bi ona trebalo biti verodostojna 16bitnoj eri i da radi u 240P, tako da je odluka o zadržavanju 1080P rezolucije poprilično, doknekle, razumna. Veliki plus ove igrice, čak i pre deset godina, bio je i ostao ubacivanje RPG mehanike u ovaj žanr. Borbe su brze i Kroz svaku rundu igrice, vaš izabrani lik, napreduje na jedan od dva načina. 

Prvi način je sakupljanjem xp poena i level up-ovanjem (Maksimum je 16 level-a). Svaki level up sa sobom donosi vašem liku neki novi borbeni pokret, a finalna tehnika se nalazi u shop-u na šestom nivou. Drugi način napredovanja je konzumiranjem hrane i investicijama u raznim šopovima koji se nalaze u svakom nivou igre. Svaki item recover-uje health poene i povećava jedan od čeiri ključna stat points-a: snaga, odbrana, brzina i moć volje, do maksimuma od 100 poena u svakoj od ovih kategorija. Napredovanje je neophodno, kako biste što lakše i uspešnije prešli igricu. Kroz celu igricu i borbe sakupljate novčiće,a ukoliko vam fale novčići za bilo koji upgrade, uvek imate opciju ponovnog igranja nivoa. Fanovi originalne igrice i celim Scott Pilgrim serijalom oduševljeni su soundtrack-om (za koji je zaslužan američki bend Anamanaguchi) i mapom igrice koja je inspirisana Super Mario-m. 

Upravo to sa kombinacijom dizajna koji je svetao i raznobojan čine igricu primamljivijom i zanimljivijom za igranje. Loša strana igrice je što postoji šansa da se neki udarac ne registruje, isto se nekad dešava da kad pokušate da poditgnete nešto sa zemlje niste u mogućnosti, i ako bi trebalo da možete da to koristite kao oružje u borbi. Ovo je možda i mana koja je zadržana iz originala, pa se onda pitamo, koliko je Ubisoft ustvari stvarno radio na ovom portu i koliko je on “remaster” iliti Complete Edition a koliko straight forward port.I Iako je igra kvalitetna i zadržala je svoju prvobitnu formu i draž, većina je razočarana činjenicom da nema novog dodatnog sadržaja. Kampanja je ista kao pre, dobili smo nove likove, jednog novog Bossa i to je, pa recimo, to.

Scott Pilgrim vs The World The Game Complete Edition (Xbox Series X)
  • 8/10
    EmuGLX Score: - 8/10
8/10

Finalni utisci:

Kada sve stavimo na papir. Scott Pilgrim Vs The World The Game Complete Edition (toliko karaktera samo u naslovu igre), je dobar podsetnik kakav IP Ubisoft drži u svojim rukama, kao i odličan vremeplov nazad u doba PS3/X360 konzola. Možda smo se ponadali nekim iznenađenjem u tipu proširenja i nekoliko novih nivoa, ali čak i ovo je sasvim dovoljno da se ponovo vratimo jednom od najpopularnijih brawlera iz pretprošle generacije konzola.