Tompus među zubima. Pućkanje dima. Negde u raju… a možda i u paklu. Prsti nestrpljivo lupkaju u iščekivanju…

<BEEP>

…Konačno! Transmisija sa Zemlje.

<Initiating sequence>

Place: Solar system, Earth – Köln, Germany

Event: Gamescom conference

Time: August, 2015

Message: Legacy of the Void release date… November 10th, 2015

<Sequence complete>

„Hmmm“… blagi osmeh na usnama. „HELL, it’s about time!“

O da… sasvim smo sigurni da bi dobri stari Tychus negde na onom svetu ovako reagovao na imaginarnu transmisiju i lepe vesti sa ove naše Zemlje. Prošlo je skoro dve i po godine od objavljivanja prethodne Starcraft 2 ekspanzije – nakon originala koji je još daleke 2010. doneo Terran kampanju, u martu 2013. smo imali priliku da vidimo i Zerg stranu priče u sjajnom add-on naslovu, Heart of the Swarm. Ono što je ostalo kao poslednji i dugo iščekivani deo slagalice koji treba da se uklopi u Starcraft 2 trilogiju je Protoss kampanja – Legacy of the Void.

02. Whispers of OblivionČekanju je skoro došao kraj, te se pred nama nalazi uvod u ono što nas očekuje u novembru. Nakon zvanične najave, oni koji su unapred rezervisali igru su dobili pristup beta verziji i prolog misijama

Whispers of Oblivion koje se nadovezuju na dešavanja u Heart of the Swarm. Protagonista ovih misija je dobro poznati Zeratul, mistični pripadnik Protoss dark templar klase koji je prognan od strane sopstvenog naroda. Razlog izgnanstva leži u njegovim jeretičkim pokušajima da spreči ispunjenje mračnog proročanstva iz prošlosti koje njegova rasa smatra svetim. Za one sa jeftinijim ulaznicama u nastavku sledi krajnje pojednostavljeno (ako je to uopšte moguće pojednostaviti) podsećanje na onaj deo Starcraft mitologije koji je bitan za Protoss kampanju.

Starcraft 2 univerzum je jedna prilično kompleksna i neretko konfuzna stvar za istinsko razumevanje. Nakon početnog krstaškog rata jednog čoveka, stvar se postepeno preselila na galaktički nivo božanskih sukoba i globalnog uništenja. Iako u radnji postoje određene nedoslednosti, Starcraft scenaristi su odradili poprilično dobar posao vredan deset bambija kada je u pitanju uklapanje svega u celinu. Drevna i božanska Xel’Naga rasa je nekada davno bila odgovorna za stvaranje (između ostalih) Zerg i Protoss rase. Jedan od najmoćnijih Xel’Naga, biće po imenu Amon, se odmetnuo i zaposeo Zergove, a njihovom vođi (Overmind) je nametnuo svoju volju. Rasa Zerg je pod Amonovim uticajem pokrenula opšti rat koji je uništio rasu Xel’Naga. Amon u finalnim bitkama gine, a njegov duh biva poslat u tzv. Void – nešto poput limba i večne praznine za izgnane. Amon od tada pokušava na razne načine da se vrati na ovaj svet i ispuni svoju volju globalnog uništenja. A ta volja je deo legende i proročanstva o Bogu koji čeka svoj destruktivni povratak.

I tu na scenu stupa Zeratul u ovom prologu koji je pred nama. Zeratul koji nastoji da spreči ispunjenje Amonovog drevnog plana. Tokom godina, jedno biće je konstantno bilo u Amonovoj službi, biće koje je menjalo oblike tokom vekova, pripadnik shapeshifter rase čije je jedno od mnogih imena bilo Narud. On se tokom nekih prethodnih dešavanja priključio ljudima (Terran rasa) i postao jedan od najvažnijih istraživača u laboratoriji čiji je cilj stvaranje hibrida između tri glavne rase. I baš tu u toj laboratoriji, počinje naša avantura. Zeratul sa grupom Protoss-a upada u laboratoriju u nameri da oslobodi zatočene pripadnike svoje rase nad kojima su vršeni eksperimenti. Istovremeno, ofanzivu otpočinje i Kerrigan na čelu horde Zergova. Iako su na suprotstavljenim stranama, Zeratul odlučuje da izbegne konflikt i cilj misije postaje zaobilaženje Zerg horde i spašavanje svojih saboraca. Tokom misije, otkriva se i umešanost mračne Protoss sekte Tal’Darim, sekte koja ima za cilj oslobađanje Amona iz limba i uspostavljanje vladavine zla.

Naredne dve misije u prologu predstavljaju eskalaciju sukoba sa ovom sektom na negostoljubivoj planeti Atrias gde se nalazi drevni Xel’Naga hram. Dok u jednoj misiji Zeratul pokušava da se probije do hrama, druga se dešava u samom njegovom zdanju. Finale tih dešavanja je sjajan uvod u ono što nas očekuje za nepunih mesec dana.

Što se tehnikalija tiče, tu kao po običaju nema nikakvih, apsolutno nikakvih zamerki. Blizzard ekipa sasvim sigurno bolje od svih drugih zna šta radi kada je u pitanju RTS žanr. Optimizacija je fenomenalna, grafika maksimalno ispolirana, zvuk odličan. Ovde, u ovim misijama nisu otkrivene nove jedinice koje su najavljene za full release, kao ni kooperativni multiplejer – svo to je ostavljeno za deseti novembar.

Ono što nama ostaje jeste da se spremimo za dostojnu kulminaciju Starcraft dvojke. Ovaj prolog je ispunio svoju svrhu – povezao je priču i dao nam jedno obećanje vredno nebrojenih sati dobre zabave. Biće tu i nekih dobro poznatih likova od ranije, a možda i nekih iznenađenja, ko zna. Verovatno se Tychus i na ovo smeška u oblaku dima.

Budite spremni, odigrajte Whispers of Oblivion kao brzi fiks da prekratite čekanje i otpočnite sa odbrojavanjem…

We’ll do this for Aiur!