Strateške igre nisu nikada bile nešto šta je idealno igrati na konzolama. Okej, tu naravno postoji par izuzetaka čija je egzekucija na konzolama i više nego dobra. Mada, svima je jasno da je gamepad namenjen za nešto totalno drugačije i nekako najmanje za RTS igre koje zahtevaju nekada brzinu, preciznost pa i strpljenje mišem, kamo li sa rogobusnim gamepad kontrolama.

Koei Tecmo se eto, kako to biva sa kompanijama sa dalekog istoka, razlikuje u svakom pogledu i to je jedna od retkih kompanija, ako ne i jedina koja izbacuje strateške igre na konzolama već 30+ godina. Mnogo pre nego što se Koei udružio sa Tecmo kompanijom, izbacili su svoju prvu stratešku igru na kućnim konzolama davne ’85. Romance of the Three Kingdoms naravno nije bila nešto totalno moderno i kul u to vreme, niti nešto nalik modernim i popularnim RTS strategijama, ali je dovoljno bila inovativna i zanimljiva da započne trend i franšizu koja trenutno u sebi broji trinaest naslova. Mnogo decenija kasnije, ispred nas je trinaesti deo Romance of the Three Kingdoms franšize koja ponovo u neku ruku cilja svoju totalno posebnu odvojenu publiku, drugačiju od bilo kojih ljubitelja konvencionalnih RTS igara.

Romance of the Three Kingdoms XIII (1)

RotTK je čistokrvna strateška simulacija. Najbliži serijal kojim se može porediti je u neku ruku Europa Unversalis i donekle Total War, ali obe igre su, verovali ili ne, dosta “prostije” od ove franšize. Kao što možete da pretpostavite, RotTK je igra koja obrađuje specifičan deo kineske istorije, bolje rečeno period između 150. do 380. godine nakon Hristove smrti. Tema igre je potpuno ista kao i u ostalim igrama u franšizi, priča i tok događaja koji su doveli do ujedinjenja svih klanova i većih kraljevstva i nastanka jedne supersile – Kine. Šta onda razlikuje ovu igru od prethodnih dvanaest? Svaki sledeći naslov u franšizi je bio, ako možemo da kažemo, isti ali ipak drugačiji pokušaj da se objasne dešavanja, da vam igra pokaže drugi ugao svega šta se desilo i da vam ulogu vođa klanova, glavaša država u tom trenutku ali sa jednim istim ultimativnim ciljem, ujediniti Kinu.

RotTK je duboka, komplikovana strateška igra. Ovde nije cilj ratovati i uništavati sve pred sobom niti ubiti sve svoje “neprijatelje” i suparnike. Da bi dobro razumeli igru i način na koji je potrebno da uđete u nju, u ovom slučaju morate znati i konačni cilj. Tek tada ćete dobiti neku misiju, postati svesni da nije sve u anhilaciji protivnika već u diplomatskoj i umnoj bitci sa protivnicima i težnji ka ujedinjenju. Od početka igre je potrebno da balansirate, da razmišljate nekoliko koraka unapred, da dugoročno planirate i da budete svesni da svaka vaša odluka snosi određenu posledicu čije efekte možete videti posle nekoliko minuta u igri ili možda tek nakon nekoliko dana provedenih uz ovaj naslov. Upravo zbog toga što svaka odluka ima svoje kratkoročne, dugoročne i posledice koje se manifestuju nekada kasnije, morate biti fleksibilni i spremni na svakakva iznenađenja.

U ovom naslovu čak i ako se odlučite da ratujete, nije poenta štancovanje jedinica, već njihov trening, obučavanje, opremljivanje. Čak i kada to uradite, vojnici vas neće slušati ukoliko niste poštovani kod vaših vojskovođa, građana, uticajnih ljudi u vašem gradu ili omalenom kraljevstvu. Da bi sve to postigli, potrebno je da se igrate menadžmenta svakog aspekta ove igre. Ovo je praktično simulacija događaja koji su doveli do ujedinjenja Kine, ovo nije nešto gde je poenta da pustite mozak na ispašu i da radite šta želite, imate jasan cilj, i težite ka tome da ga ispunite. Zbog svega toga, na početku, igra izgleda poprilično komplikovano, pogotovo za one igrače koji se apsolutno nikada nisu susreli sa igrama ovog tipa, gde je diplomatija, planiranje, obmane, podmitivanje i izbegavanje vojnih konflikta glavna sretstva za uspeh.

Upravo zbog toga, u igri postoje dva moda igranja. Prvi je Hero Mode, koji prati istorijska dešavanja koja su dovela do velikog ujedinjenja. U ovom modu vi nemate fiksnog lika sa kojim igrate. Uloge će vam se stalno menjati. U jednom trenutku ćete biti vojskovođa koji planira pobunu protiv svog cara/imperatora, dok ćete u drugom trenutku biti osoba koja planira ugušivanje puča. U sledećem trenutku ćete biti car drugog kraljevstva koji pažljivo motri na situaciju, čeka da unutrašnji konflikti rasparčaju kraljevstvo i pravi trenutak kada da uskoči i osvoji ih. U Hero Modeu praktično imate ulogu svih bitnijih istorijskih ličnosti koji su uticali na onaj ili ovaj način do ujedinjenja Kine. Ono šta je zanimljivo je da u igri ima preko  700 ličnosti koje su dosta bazirani na istorijskim likovima iz knjiga. Šta više, Romance of the Three Kingdoms je igra koja je napravljena po istorijskim spisima i poznavanjima tog doba, što vernije kako bi dočarali taj veličanstveni trenutak ujedinjenja. Hero Mode najviše služi kao tutorijal za igru i glavni Main Mode. Na svakom koraku ćete imati tutorijale, objašavanja kako šta funkcioniše. Igra vam nikada neće dopustiti da radite nešto šta vam pre toga nije objašnjeno, ali sa druge strane, potrebno je da odvojite dosta slobodnog vremena i da se naoružate velikim strpljenjem ukoliko želite uopšte da pokušate da uživate u ovoj igri. Ovaj “tutorijal” traje između 10 i 20 sati, sve u zavnosnosti šta odlučite da preskočite i zanemarite. Onda smožete uskočite u Main Mode.

U njemu je cilj isti kao i u Hero Modeu, ujediniti Kinu, samo je razlika u tome što ovde ništa nije skriptovano. Birate jednog karaktera, i sa njim pokušavate da imate što veći uticaj u ujedinjenju Kine. Naravno to se  ne mora desiti. Igra se odbija virtuelnih 130 godina, i u tom periodu je potrebno da obavite šta je potrebno, ukoliko vam ne uspe, okej, idite na “Start New Game”. To je i glavna odlika ove igre, ima ogromni replay value, a sa druge strane čak i jednu kampanju možete igrati i preko 100 sati, a naravno ukoliko niste zadovoljni, možete početi ispočetka kada ćete apsolutno sve raditi totalno drugačiuje. Kao što smo već napomenuli, verujemo da je moguće da igru pređete totalno diplomatskim putem, što znači, bez prolivanja krvi, ubistva, ratova, bitaka. Nije kao da će biti lako, ali verujemo da će biti mnogo više zadovoljavajuče.

Romance of the Three Kingdoms XIII (11)

Sa druge strane, Battle System dosta liči na prošlogodišnju Koei Tecmo igru, Noburaga’s Ambition. Igra vas prebacuje u 3D okruženje gde komandujete vašom vojskom. U svakom trenutku možete pauzirati i osmisliti odbranu ili napad, u zavisnosti na kojoj ste strani u datom trenutku. Ali kako je Sun Tzu jednom rekao “Svaka bitka je rešena pre nego što borba uopšte počne” praktično važi i za ovu igru. Mnogo promenljivih je bitno da bi vaša vojska bila spremna za bitku, a kada jeste, verujte, znaćete to. A u tom trenutku nije ni potrebno da “odgledate” i komandujete vašim jedinicama, već možete sve lepo preskočiti “simulacijom bitke” a da vi vaš fokus prenesete na menadžment vašeg naselja, ili uložite vašu snagu i vreme u rešavanju diplomatskih nesuglasica za susednim kraljevstvom.

Pored Battle moda, tu je i Duel Mod, u kome se praktično koljete sa drugim vojskovođem u semi poteznoj bitci. Naravno nije obavezno pobediti u njoj, ali posledice vašeg poraza bi imale veliki uticaj na moral, poštovanje i rasplet događaja u vašem kraljevstvu. Tu je i Negotiation Mode i Debate Mode. Možete da pretpostavite, svaki ima svoju posebnu svrhu i u svakom imate određene opcije kako možete nastupiti. Ovi modovi, kao i cela igra, najviše izgledaju na šahovsku borbu. Ne postoji recept kako biti najbolje, kako pregovarati uspešno, bukvalno svaki odgovor i izbor je drugačiji u odnosu na već izgrađeni odnos sa suprotnom stranom u tom trenutku. Upravo zbog toga, mogućnosti i kombinacije su OGROMNE i ni jedan playthrough ne može biti isti.

Romance of the Three Kingdoms XIII (9)

Romance of the Three Kingdoms XIII je jako kompleksna igra. Naslov sa milion izbora, sa hiljadu i jednu stvar koje je moguće dinamično menjati i koja će uticati na sve šta se dešava oko vas. Ovo nije igra koju možete uzeti i odigrati za jedan vikend, nedelju pa i mesec. RotTK je naslov koji će vas praktično uvući u najzanimljiviji period kineske istorije i koji će vas šamarati i naterati da zavolite sve vezano za ta dešavanja. Igra je odlično osmišljena, napisana i napravljena, jeste na neki način za posebnu, niche publiku, ali daleko od toga da je svi trebaju zanemariti. Naslov koji ima mnogo toga da ponudi samo ukoliko mu dozvolite, a kada to uraditi, on će vas bogato nagraditi.

Koei Tecmo je izgleda jedina kompanija koja je dovoljno hrabra da neke prastare franšize diže iz mrtvih. Prvo Noburaga’s Ambitions a onda i ovo. Najveća stvar u svemu tome što su obe igre dosta kvalitetne. Ukoliko imate vremena, naoštrite se za dosta čitanja engleskog jezika i odvojite nekoliko nedelja i zaronite u priču o tome kako je Kina nastala.