Ne ispuniti svoja obećanja više nije tako teška stvar u gaming inudstriji. Ne dešava se to zbog manjka volje razvojnih timova ili manjka rada, nego isključivo zbog velikih ambicija koje mali tim ne može da ispuni. Setimo se samo kako je prošao No Man’s Sky, igra koja je previše obećavala, a znatno malo toga ispunila, ali je ipak ostala je revolucionarna, barem u neku ruku.

PlayStation se, izgleda, stalno hvata za igre u razvoju koje imaju strašno dobar potencijal, ali kojima jednostavno nešto fali. To je slučaj i sa novim naslovom od Tequila Works, igrom Rime. Prvi traileri, ma koliko uverljivi bili, predstavljali su samo ideju nečega šta je Tequila Works želeo da ostvari uz pomoć PlayStationa, kao mesto gde bi igra trebalo samo da se pojavi. Nastao je haos kada se saznalo da su prvi prikazi igre u stvari samo koncept ideje za koju se zalepio PlayStation, bez pravog gameplaya. Još veći haos se napravio kada su nikle glasine da igra ne može ispuniti ono šta su članovi razvojnog tima obećali. Prošlo je tri godine, a pred nama je napokon osvanuo Rime.

059792

Slatki maleni platformer koji je trebalo da bude mešavina Zelde, The Witness igre i još mnogih sličnih naslova, samo bez borbe, isključivo se oslanjajući na istraživanje i slagalice. Ne tako velike i komplikovane želje razvojnog tima, ali okrutna zajednica je igru pre više od godinu dana osudila na propast. Kao u inat svima Tequila Works je izbacio igru pod drugim izdavačem za PC, PlayStation 4 i Xbox One i uspela da nadmaši očekivanja čak prve vizije ovog naslova.

Rime počinje sa gadnom olujom, koja baca dečaka na obali velikog lepog ostrva nekada izgubljene civilizacije. Na vama je da se orijentišete, pronađete put i otkrijete koju priču krije ovo divno ostvro. Gameplay mehainka nije previše komplikovana i, iako deluje da vam igra pruža ogromno prostranstvo, istraživanje i otkrivanje novih stvari, sve se svodi na jedan lepi linearni razvoj priče koju vaš junak prati. Tequila Works je lepo implementirao slobodu i veliko divno ostrvo sa ograničenim linearnim napredovanjem, ali to vam ni u jednom trenutku neće smetati, jer ćete se na svakom koraku oduševljavati vizuelnim stilovima koji krase igru. Slično kao The Witness i istraživački deo Zelda igara, Rime se oslanja na stvari koje vas okružuju, ne tako komplikovanim, ali zanimljivim slagalicama. Rime će vam poslužiti kao nešto uz šta ćete se opustiti i uživati, a ne nešto što će vas naterati da posle pola sata ostavite kontroler i zaboravite na igru.

Priča je ono šta će vas najviše zadržati. Iako je ostrvo pusto i ne daje baš previše utisaka da je nekada bilo naseljeno divnom izgubljenom civilizacijom, delovi na koje nalećete kao i vaš maleni prijatelj, lisica, ubediće vas nekako u suprotno. Kako otkrivate deo po deo prče, tako ćete postati svesni da ovu igru upravo zbog toga igrate: tihe naracije, melanholične muzike i iščekivanju na šta ćete sledeće naići.

Svemu tome potpomaže divni vizuelni stil koji krasi ovu igru. Iako Rime nije podeljen po nivoima, ipak daje takav utisak – svaki deo je drugačiji od sledećeg, sa novim pejzažima, drugačijim bojama koji će ovu avanturu od nekoliko sati učiniti još lepšom.

059791

Tequila Works ne samo da je ispunio svoje obećanje, već nam je pružio divno ostvarenje koje će nam dugo ostati u sećanju – malena i slatka avanturistička platoformska igra sa dovoljno zanimljivim zagonetkama, ali ipak dovoljno jednostavnim i ne toliko teškim da ne bi mogli na miru uživati u ovom ostvarenju. Rime je naslov koji, ukoliko volite ovaj tip igara, definitivno zaslužuje vašu pažnju. Na vama je samo odlučiti na kojoj platoformi ćete je igrati.