Neke igre jednostavno odbijaju da budu zaboravljene. Capcom se nekako najviše trudi u tome, te izdaje svoje igre na svakoj novoj generaciji konzola, a Resident Evil serijal je dobio poseban tretman pored last gen igara, dobili smo čak i Resident Evil 0 i 1 Remake koji su nas podsetili dana kada je RE serijal bio stvarno nešto posebno. Sa četvorkom, iako su osvojili srca mnogih fanova novom izvedbom, je sve krenulo u drugom pravcu. Petica je donekle zadržala taj šmek ali je šestica apsolutno sve pokvarila. Daleko od toga da je bila loša igra, ali drugačija izvedba i distanciranje od klaustofobične atmosfere i fokus na više akcione sekvence je nateralo najveće fanove da odustanu od serijala.

Sa poslednjom igrom, Resident Evi VII, Capcom je uradio nešto drugačije, vratio šmek prvih igara, sa novom i dinamičnom izvedbom i prelepom grafikom. Kao da se vodio starim receptom, sve nove gamere je hteo da podseti, da su nekada davno, tačnije pre pet godina, izbacili jednu sasvim solidnu, da ne kažemo odličnu RE igru na 3DS konzoli. Naravno retko ko od nas je imao tu konzolu ovde, a nedostatak ”narodnog načina” igranja je uskratilo sve fanove da se oprobaju u ovom nastavku. Kasnije portovanje na PS3 i Xbox 360 je prikazalo igru u drugom, boljem svetlu, ali to nije zaustavilo Capcom da izda igru po treći put, za trenutnu generaicju konzola.

RER

Resident Evil Revelations se dešava između četvorke i petice gde Chris Redfield i Jill Valentine pokušavaju da spreče Veltro organizaciju, u ovoj igri pandan Umbrella Corpu. Cela igra se dešava na brodu sa izvedbi iz poznatog trećeg lica koja je krasila četvorku, peticu i šesticu. Za razliku baš od petice i šestice, Revelations se u neku ruku vraća korenima, i donosi nam mračnu, klaustofobičnu atmosferu, uske hodnike i prostorije gde apsolutno nemate pojma šta će vas dočekati iza sledećeg ugla. Napetost, stres i horror je ono šta odlikuje ovu igru, a pošto se radnja ovog naslova dešava na brodu, za razliku od klasičnih zombija, ovde imate prilike da ubijate zombije koji imaju, nekakav aqua zombie twist. Oni će bežati u vodi, nestajati u cevima i ventilacijama, kako bi vas zaobišli, iznenadili sa leđa ili uradili sve samo da izbegnu vaše metke i zadaju vam smrtonosan udarac.

Pošto je igra originalno izašla za 3DS konzolu, ipak postoje neke stvari koje karakterišu i ograničavaju gameplay. Na primer, igra je podeljena u chaptere a onda i u epizode, a za svaku vam je potrebno oko 20-25 minuta za prelaz, zavisi od težine na kojoj igrate. Isto tako, postoje neke slagalice koje su dizajnirane za touch ekran, što znači da u izvedbi na kontroleru, nekako gube smisao. Pored toga, limitirana snaga 3DS konzole je baš doprinela tom dizajnu nivoa koji podseća na stare Resident Evil igre – uski koridori, male prostorije, malo mesta za manevrisanje i dosta jump scare-a od strane zombija.

Grafika jeste unapređena, ali ponovo, ostaju nam dosta low poly modela, iako sada sve radi u fluidnih 60 frejmova u 1080p rezoluciji. Naravno, teksture i efekti su poboljšani, ali samo koliko igra dozvoljava. Ovo nije totalni remaster, tj remake, tako da obratite pažnju na to. Uzevši u obzir akciju i izvođenje koje igra pruža, grafika je manje više, zanemarljiva u ovom slučaju. Loot system je takođe drugačiji u odnosu na prethodne igre. Green Herb ne možete kombinovati a postoji i uređaj koji se zove Genesis Scanner. Svakim ubistvom zombija, on vam skoro uvek daje neke sitnice koje su vam bitne za prelazak igre – municiju, biljke i tako dalje, ali ako uključite Genesis skener i analizirate celo raspalo telo zombija koga ste ubili, postoji velika šansa da ćete dobiti bonus loot, tj potrebštine koje će vam olakšati napredak u igri. Genesis Scanner najviše podseća na Detective Mode iz Batman Akrham serijal igara, baca vas u pogled iz prvog lica, nalik night visionu. Ne zaboravite da ne možete reagovati na neprijatelje kada ste u tom modu, dakle, koristite ga samo kada ste sigurni da ste apsolutno sami u koridoru ili prostoriji.

Resident Evil Revelations je održao originalnost i nakon pet godina od prvog pojavljivanja i zbog toga je ovo još jedan ”novi” stari pogled na ovu ogromnu franšizu. Pored singleplayer kampanje, tu je i Multiplayer, tj Raid mod. Za razliku od kampanje, ovo se isključivo oslanja na prostu akciju gde morate da pobijete sve zombije na određenoj mapi. Odlična zabava kada završite svoj singleplayer fix.

Revelations5

Resident Evil Revelations za PS4 i Xbox One konzole je ukupno treće reizdanje ovog naslova, ali nekako imamo osećaj da su fanovi ove franšize ipak zaslužili da odigraju, za sada, u superiornijem izdanju na poslednjem hardware-u. Očekuje nas sigurno još jedno reizdanje za Nintendo Switch konzolu, a verujemo da ćemo tu i uživati u rešavanju nekih Touch zagonetki koje su bile neinspirativne na PS4 i Xbox One baš usled nedostatka tog gimmicka. Nekako nam se čini da Capcom neće prekinuti da izbacuje svoje stare naslove, kako na ovoj generaciji konzola, tako sigurno i na nekim u budućnosti. Ne bi nas čudilo da vidimo re-re-re-remaster Revelationsa na PS5 i Xbox Two kada vreme dođe za njih, a do tada, imamo pregršt RE naslova kojima možemo da se zabavljamo.