Prošlo je već nekoliko godina od kako su VR uređaji uveliko na sceni, da ne kažemo, od kako su postali mainstream, ali još uvek se mali broj developera odlučuje da napravi full fledged AAA naslov. U nedostatku pravih, punih igara, dobijamo više neku vrstu zanimacije, koje traju nekoliko sati, koje su tu da nam prikažu mogućnosti onoga šta VR može da ponudi. Posle par godina smo mislili da će te ”tech demo” igre prerasti u nešto više, ali nikako im nekako, ne uspeva.

Sa druge strane, ovakve, malene, igre nisu ni toliko loše, jer i dalje većina igrača ima problema sa mučninom i nelagodnosti u očima zbog toga. To je još jedan od razloga zbog čega se većina razvojnih timova odlučuje za neke manje, da kažemo ”lakše” igre u VR okruženju, samo da bi dali mogućnost igračima da se malo ”odmore” sa vremena na vreme. Da ih ne okupiraju prezahtevnim scenama i komplikovanom gameplay mehanikom.

Jedna od takvih, zanimljivo interesantno zabavnih igara je The American Dream. On-rails shooter, kako bi ih nazvali, sa poprilično interesantnom pričom, pa čak i nama. Smeštena šesdesetih godina u Americi, hiperbolom žele da prikažu sve šta nije okej u američkom društvu, a najviše njihovu nerazjašnjenu ljubav prema oružju. Tako da vi, još od pelena, sa move kontrolerima, pokazujete vašu sposobnost korišćenja oružja u najlepšem američkom svetlu. Sakupljajući stvari po sobi mecima, zvati majku da vam donese mleko pucanjem iz pištolja, udvaranjem devojke preko prozora sa vašim snajperom, okretanjem pljeskavica vašom 1911icom. Da, deluje poprilično zanimljivo, zar ne?

Apsolutno sve američke vrednosti su hiperbolisane do maksimuma, spakovane u VR svet i servirane igraču. U ovoj igri nećete imati problema kretati se, jer će vas sistem sam postaviti u određeni položaj na svakom nivou gde ćete vi moći da odradite, poskidate i pogodite apsolutno svaku metu koja vam je data.

Mehanika je poprilično jednostavna, move kontrolerima kontrolišete vaša oružja, nišanite, hvatate dah, zumirate i tako dalje. Naravno repetirate oružje koje je obavezno u ovoj igri i sjajno odrađeno. Dok sedite u vašoj stolici, sa strane postoje dva tastera koji će klikom izbaciti dva nova šaržera ukoliko koristite orujža koja mogu da se kontrolišu jednom rukom, tada se vreme usporava a vi morate da pogodite šaržer sa vašim pištoljem. Poprilično inovativna stvar i odlično funkcioniše. Neke druge stvari su odlično odrađene, kao na primer osećaj nišanjenja, funkcionisanja zoom-a na snajperima, osećaj pucanja potreba za stalnom kontrolom metaka. Čak su i preneli taj neki čudni osećaj držanja rafalnih pušaka dvema rukama, dok jednom nišanite da drugom pridržavate ruku/pušku kako bi vam aim bio što mirniji.

Što se tiče grafike, zvuka, tu je eto, čisto da bi je bila. Sve je odrađeno poprilično lepo, u karton stilu. Da možda za neke zvuči čudno, ali je sve dosta efektivno. Nemate osećaj da budete autentičan amerikanac i pucate po ljudima u supermarketu ili na koncertima, već se igrate, sa kartonima. Kada se sve uzme u obzir, igra je poprilično lepo osmišljena i dosta zanimljiva, sa finim humorom. Jeste da radnja nije ništa drugo nego proživeti američki san sa gomilom pušaka i metaka, ali verujemo da je to ustvari san, svakog amerikanaca od kada je u jaslicama.

 

The American Dream (PSVR)
  • 7/10
    EmuGlx Score - 7/10
7/10

Finalni utisci

Na kraju, sve šta je ubačeno u ovoj igri, odlično funkcioniše i poprilično je zabavno. Igra košta koliko četvrtina jednog AAA naslova a lepo će vas zabaviti dok proživljavate Američki San.