Sećate se ARK Survival Evolved? Survival igre sa dinosaurusima? Sećate se Minecraft manije, heck nikada nije ni prestajala, a izgleda da se ovih dana vraća ponovo? Nikada toliko popularni ARK je od početka i bio opisivan kao “ozbiljniji” Minecraft, sa realističnom grafikom umesto dzinovskih 3D kocaka… e pa na nekom pitch meetingu neko je zapravo pohvaljen za sjajnu ideju – “Hajde da napravimo ARK igru ponovo, ali ovoga puta da i izgleda isto kao Minecraft!” I to je to. Ovde bi opušteno i mogli da završimo bilo kakvu recenziju i priču o igri, ali hajde da vidimo šta PixARK ima da ponudi.

Ovaj hibridni naslov pojavio se još 2018. na PC-u kao Early Access zezalica, a kompletna verzija za PC, Xbox One, PlayStation 4 i Switch stigla nam je tek krajem maja ove godine. U pitanju je naravno survival igra nalik na svoje uzore, u kojoj ćete se naći na ostrvu prepunom 3D pikselizovanih dinosaurusa – čak 100 različitih vrsta! Sa dinosaurusima ćete se boriti, ali moguće ih je i pripitomiti i čak i zajahati. Pored svega toga naravno potrebno je preživljavati, nalaziti hranu, kopati resurse i kraftovati predmete i razne strukture za odbranu. Mehanika iz Minecrafta gde je svet sastavljen od blokova sa kojima je moguće slobodno manipulisati prenešena je ovde 1:1. Različiti biomi, baš kao u Minecraftu, postoje i svaka mapa se naravno proceduralno generiše za maksimalni random efekat svake sledeće partije. Nabrajanje daljih mehanika igre i činjenica kako je moguće zaglaviti satima u istoj bilo u single playeru, igri sa društvom online ili u creative modu bukvalno bi bilo ponavljanje svega ikada rečenog za modove Minecrafta.

Vaš pećinski čovek ili teta koju kreirate na početku će morati poprilično da se pomuči da sa pomeri sa dna lanca ishrane. Udaraćete golim rukama drveće, praviti vatru, primitivna oružija i kratfovati, kraftovati i onda kraftovati još sve dok eventualno ne postanete nedodirljivi master koji barata visokom tehnologijom i magijom. Rutina dobro poznata, koju osvežavaju jedino spomenuti dinosaurusi i činjenica da ste napravili pauzu od Minecrafta da odigrate nešto drugo. Well… kinda.

Problem je što PixARK iako zvanično objavljen za PC i sve današnje konzole i dalje deluje kao da je u Early Access fazi jer glitcheva i nedovršenosti ima na izvoz. Takođe sa ovako prostom grafikom očekivali bi da igra leti na svim sistemima, ipak base PlayStation 4 i Switch trenutno baš imaju problema i sa performansama, što je neoprostivo kada znamo da Minecraft na njima radi besprekorno. Ipak Minecraft je igra sa gomilama verzija i patcheva, velikom zajednicom igrača i posvećenim autorima koji često komuniciraju sa njima, sve što ne možemo reći za PixARK. Ako patcheva i daljeg rada na igri bude bilo prvo unapređenje mogli bi da vide meniji, koji su apsolutno podređeni igranju na PC-u sa mišem, i koji su isti takvi samo lopatom prebačeni u verzije za konzole. Opet teško je ne napraviti poređenje sa Minecraftom koji u verzijama za konzole ima poseban prilagođen korisnički interfejs. Igrajući PixARK na PS4 ili bilo kom sistemu pored PC, više vremena ćete provesti u rvanju sa menijima nego u samoj igri.

Drugi veliki problem je learning curve koji bi mogli da opišemo kao veoma strm, je vas igra baca u surovi svet, i još surovije glitchy izvođenje sa trapavim interfejsom, bez ikakvih objašnjenja i tutoriala. Ako ste igrali nekada beta verzije Minecrafta, tako nešto samo gore. Srećno sa provaljivanjem kako isčupati travu. Ukoliko ipak želite da se upustite u PixARK svet topla preporuka je da pogledate par tutorial klipova na YouTube-u koje su fanovi napravili, jer je to trenutno jedini način da izvalite i neke od najjednostavnijih mehanika potrebnih za preživljavanje. Sve ovo igri daje žestok osećaj nedovršenosti i divljeg programa sa Steam Early Accessa, nikako kompletne igre objavljene na toliko platformi koje nisu PC i gde je koncept objavljivanja nedovršenih igara koje se još uvek prave nečuven. Stiče se utisak da su autori brže bolje želeli da izdaju ovaj naslov za sto više sistema bez preteranog dodatnog truda.

I pored svega ovoga, PixARK može delovati primamljivo ako ste ljubitelj survival igara i posebno Minecrafta, zbog svog simpatičnog izgleda i izazova koje pruža. Svakako posle godinu dana provedenih u Early Accessu očekivali smo da će se ovaj naslov do zvaničnog izlaska iskristalisati u nešto zaista posebno – što se nažalost nije desilo. Sad ostaje da se vidi da li je u pitanju bio samo cash grab po ceni od 40$/40e ili će PixArk kroz patcheve i updateove zaista izrasti u dostojnu alternativnu Minecraftu. Potencijal svakako postoji, a naša ocena i savet da sačekate sa ovom igrom odnose se na trenutno stanje.

PixARK (PS4 Pro)
  • 4/10
    EmuGlx Score - 4/10
4/10

Finalni utisci

Trenutno veoma neuredan pokušaj da se napravi Minecraft verzija ARK Survival Evolved-a, sa previše bagova, glitcheva i dečijih bolesti koje ne možemo da oprostimo naslovu koji navodno nije više u Early Access fazi i ima izdanja na svim konzolama. Potencijal postoji, a kako će ga autori iskoristiti u budućnosti ostaje da se vidi.