Dead Rising serijal započeo je svoj put davne 2006. godine kao jedan od prvih Capcomovih naslova posebno razvijan za tada novi Xbox 360. Do tada neviđena količina zombija na ekranu, u suludoj akciji prepunoj crnog humora učinila je ovaj naslov hitom i započela franšizu u kojoj smo imali nastavak uredno na svake 3-4 godine. Serijal je lutao menjajući glavne protagoniste pa čak pomalo i vibe igre sa trećim delom, čas je bio multi čas Xbox ekskluziva ali sa najskorijim četvrtim delom Capcom je rešio da se vrati korenima. Protagonista originala fotograf Frank West ponovo je tu a atmosfera i opšti haos su opet sličniji prvim nastavcima nego čudnom trećem delu.

Dead Rising 4 izašao je zapravo pre tačno godinu dana za Xbox One i Windows 10, nešto kasnije čak i za Steam ali evo tek sada dolazi i na PlayStation 4 i to u veoma nabudženom kompletnom izdanju vickastog imena “Frank’s Big Package”. Ako do sada niste bili u prilici da odigrate Dead Rising 4, sada je prava prilika jer verzija za PlayStation definitivno predstavlja najbolje izdanje. Četvorka je osim nostalgije donela i poprilične izmene u neke tekovine ovog serijala, nikakvog tajmera više nema tako da je skroz eliminsana mehanika gde se osim sa zombijima borite i sa vremenom. Ovu promenu su igrači dočekali podeljeno, dok je nekima bilo sjajno što napokon mogu bez ograničenja da se iživljavaju nad hordama zombija na razne uvrnute načine, drugima je pak neodstajao vibe prethodnih nastavaka i pritisak koji je stalno prisutni tajmer donosio.

Priča je poprilično banalna, dostojna trashy horror filmova iz 80ih. Godinu dana nakon poslednje zombi invazije, Frenk West je sada profesor na fakultetu, a njegova studentkinja Vicky Chu uspeva da ga nagovori da istraže vojnu bazu u predgrađu Willamette-a, grada u Koloradu gde se desila prva zombie zaraza u univerzumu Dead Risinga. Naravno baza se koristi za zombie-related istraživanja a nakon što Frenka primete on se daje u beg i biva lažno proglašen za zločinca od strane vlade. Nešto kasnije dobija priliku da očisti svoje ime tako što će istražiti slučaj najnovijeg izbijanja zombie zaraze u tržnom centru, naravno na crni petak, i tu žurka počinje!

Pored provereno dobre standardne priče, Frank’s Big Package sadrži i kompletan DLC sadržaj koji je vremenom dodavan u Xbox verziju. Tu spada Stocking Stuffer Holiday Pack koji praktično reskinuje igru i protivnike u božićne verzije kao i blesavi Super Ultra Dead Rising 4 Mini Golf kao dodatna mini igra koja je sjajna za neizmenično igranje između četiri igrača. Odmah iz glavnog menija dostupna je i Frank Rising dodatna epizoda gde igrate kao zombi, ali i igra sama preporučuje da u ovu epizodu pređete tek nakon što završite osnovnu priču jer spoileri! Dublje u Frenkovoj budži nalaze se i svi Street Fighter DLC kostimi kao i My Bloody Valentine pack, objavljen svojevremeno na dan zaljubljenih.

Kao ekskluziva u ovom paketu tu je po prvi put i skroz novi mod pod nazivom Capcom Heroes u kome će Frenk tokom regularnog prelaska kampanje moći da oblači kostime i da koristi moći mnogih legendarnih Capcomovih junaka iz Street Fighter, Mega Man, Resident Evil i mnogih drugih serijala. PS4 verzija takođe podržava i remote play preko PS Vite a jedina mana je što igra i na PS4 Pro-u radi u jedva održivih 30fps-a, razumljivo zbog broja zombija na ekranu ali ipak ne odaje utisak tehničkog čuda kao original svojevremeno.

Po nešto manjoj ceni od regularne igre, Dead Rising 4 iako naslov star godinu dana sa svim ovim dodacima i bonusima svakako vredi posebno ukoliko se niste mnogo unosili u ovaj serijal do sada. Starim fanovima ovaj nastavak i nije toliko dobro legao ali ipak teško ga je ne preporučiti svim ljubiteljima zombija, treš horora i Capcomovog arkadnog stila jer sličnu kombinaciju dugo nismo videli a i pitanje je kada ćemo sledeći put.

Dead Rising 4 Frank's Big Package (PS4 Pro)
  • 7/10
    EmuGlx Score - 7/10
7/10

Finalni utisci

Po nešto manjoj ceni od regularne igre, Dead Rising 4 iako naslov star godinu dana sa svim ovim dodacima i bonusima svakako vredi posebno ukoliko se niste mnogo unosili u ovaj serijal do sada. Starim fanovima ovaj nastavak i nije toliko dobro legao ali ipak teško ga je ne preporučiti svim ljubiteljima zombija, treš horora i Capcomovog arkadnog stila.