The Witcher 3: Wild Hunt je konačno izašao 19. maja a mi vam prenosimo naše prve utiske iz ove epske igre, koje smo stekli igrajući je par dana. CD Project Red se nije šalio kada je najavljivao ovu igru kao najobimniji RPG naslov u pogledu svega što se u igri nalazi, obećanje je ispunjeno i dobili smo produkt koji je moguće samo hvaliti i ništa drugo. Igru smo testirali na PC u što znači da smo imali slobodu da se igramo podešavanjima kojih u polju za grafička podešavanja ima pregršt, bilo da ste vlasnik slabije, srednje ili čudovišne PC mašine imate mogućnost raznih podešavanja pa tako možete izvući najbolje opcije za vaš PC, u našem slučaju svi parametri su podešeni na ultra i rezoluciju 1920x1080p i igra radi u rasponu od 40 do 60 frejma što znači da je odlično optimizovana za single card korisnike, nema lagova, bagova, gličeva i naglih frejmdropova pa je u potpunosti igriva što nije moglo da se kaže za neke novije naslove, tako da svaka pohvala za momke iz Poljske. Grafika u igri je fenomenalna, pokreće je REDengine 3 koji izgleda sjajno, ovaj endžin je specifičan po tome što daje malo šareniji efekat okoline pa je ceo svet idilično prikazan od šuma, ravnica, planina, naseobina i mora i daje pravo uživanje kakvo priliči jednoj epskoj fantaziji ovog kalibra. PC verzija je nažalost doživela downgrade na nivo detalja sa PS4, ali i dalje izgleda za nijansu bolje. Ipak kvalitet grafike iz starijih trailera i prezentacija igre i dalje nije dostupan ni na PC-u, a autori su pokušali da objasne i zbog čega.

 

Početak igre vam daje opciju tutoriala ili preskakanje istog i početak Geraltove avanture, ukoliko izaberete tutorial koji predlažemo kako bi ste se upoznali sa komandama koje su manje više slične iz prethodnika, tu su i dalje dva mača, jedan srebrni za čudovišta i jedan od čelika za ljude kao i samostrel kao dodatno pomagalo u borbama. Pored ovih oružja tu je dobro poznati set magija kojima Witcheri raspolažu pa je poželjno podsetiti se kako funkcionišu. Na samom početku imate i opciju da izaberete svežu priču koja nema veze sa prethodnim nastavkom ili simuliranje priče iz prethodnika pa ćete tako u toku dijaloga u misijama imati mogućnost da birate koje ste akcije preuzimali u Assassins of Kingsu i tako razvijati dalji tok. Kada se konačno probudite iz sna koji je ujedno i tutorial u društvu ste svog mentora i starog prijatelja Vesemira i započinjete avanturu koja će potrajati s obzirom da je svet toliko veliki da je radi poređenja urađena statistika u kojoj su prikazani svetovi nekoliko igara sa najvećim open world okruženjem  i The Witcher 3 zauzima ubedljivo prvo mesto sa čak 137 pravih kilometara dok Skyrim ima svega četrdesetak km u prečniku, zato vam u avanturama pomaže i Geraltov verni pratilac Roach, naravno konj je u pitanju bez koga ne bi ste mnogo prešli. Prva glavna misija vas stavlja u okruženje White Orcharda, spaljena sela i obešena tela koja vise svuda naokolo nikako nisu dobar znak pa ćete od samog starta biti u pripravnosti i spremni za borbu.

W3Igra je prepuna resursa za alhemijsku praksu pa ćete stalno nailaziti na razno bilje i materijale koje možete iskorstiti na ovaj ili onaj način. Sistem levelovanja je u stilu modernih RPG naslova napravljen za lako snalaženje i pregledan, stil borbe je takođe u stilu akcionih RPG ova gde imate potpunu slobodu u toku borbe. Mapa se sastoji iz pet regija koje su u ratu sa Nilfgaardskom Imperijom koja je rešila da zauzme čitavo Severno kraljevstvo i postane jedini vladar ovih regija. Dok se oko vas vode bitke od kojih zavise i vaše odluke kroz igru veća i opasnija sila vreba za Geraltom od Rivije, demonska sila zvana Wild Hunt koji su jedna vrsta jahača Apokalipse i oko koje se i vrti priča ovog nastavka. Do konačnog opisa se moramo malo strpiti  jer igra zahteva stotine i stotine sati igranja za poptuno prelaženje tako da čim pošaljemo Wild Hunt u bezdane iz kojih su došli i oslobodimo Severna kraljevstva od kletve koja ih je zadesila stiže i pun opis!