Kada smo prošlog leta očekivali dolazak samurajske open world igre Ghost of Tsushima, opisivali smo ovu igru kao poslednju veliku ekskluzivu koja će stići na PlayStation 4. Godinu dana kasnije, dolazak PlayStation 5 konzole nam je zaista doneo sa sobom novu grupu nextgen ekskluziva koji su podigle prezentaciju zabavnog softvera na mnogo veći nivo. Ipak ogromna potražnja i nestašica novog sistema je izgleda naterala Sony da se više posveti staroj konzoli, spremivši za taj sistem ne samo portove ranije najavljenih nextgen igara kao što su novi God of War, Horizon Forbidden West i GT7, već i ekspanzije za neke od njihovih najboljih PS4 igara.

Ghost of Tsushima: Director’s Cut je proširena verzija originalne igra koja je Assassin’s Creed fanovima najzad dala savršen način da se upoznaju sa srednjovekovnim Japanom i istorijskom invazijom Mongola u 13. veku, kada je malo ostrvo Tsushima predstavljalo prvu prepreku koju je ta vojska morala da osvoji. Preko 20 sati centralne kampanje (i duplo više vijajući sve izazove) je bilo taman dovoljno vremena da se upoznamo sa Jin Takai-om, poslednjim preživelim samurajem Tsushime koji je bio primoran da se okrene mračnoj strani borilačkih veština i nadogradi svoj samurajski trening sa veštinama nevidljivih nindži. Spajajući ova dva gameplay pristupa borbama (časnim samurajskim dvobojima i nindža šunjanju iz senki), sa fenomenalnom vizuelnom prezentacijom i raznolikim misijama učinili su ovaj naslov obaveznim štivom za sve vlasnike PS4 konzole.

Godinu dana kasnije, developeri iz tima Sucker Punch su nam spremili ekspanziju smeštenu na obližnje ostrvo Iki, kao i mali broj poboljšanja koji su pretvorili ovaj prelepi PS4 naslov u punokrvnu PS5 igru.

U ovom tekstu ćemo se osvrnuti samo na novine koje su dostupne u ovom novom paketu, a dublji pogled na samu Iki ekspanziju ćemo vam predstaviti kada detaljno istražimo ovo ostrvo.

Ghost of Tsushima: Director’s Cut je dostupan vlasnicima PS4 i PS5 konzola i sa sobom primarno donosi Iki ekspanziju. Ali postoji još dva seta poboljšanja koja su nevezana za ovaj bazični paket. Prvi je besplatni patch koji je dostupan svim vlasnicima igre i koji u igru ubacuje par novina koje su fanovi dugo čekali – opciju da se protivnici lock-uju tokom bitaka, mogućnost remapiranja dugmad na gamepadu, kao i razna poboljšanja UI-a i ponašanja igre u crno-belom modu.

Drugo poboljšanje je dostupno samo vlasnicima PS5 konzole – naime sa doplatom od 10 dolara ili evra, ova igra se može unaprediti iz PS4 verzije u punu PS5 verziju. Poboljšanja u PS5 verziji nisu velika ali su dobro došla svim igračima koji ne žele kompromise – brža učitavanja igre (koja sada totalno uklanjaju load screen sa fast travel-a), povećanje radne rezolucije sa 1800p60 u pun 4K60, kao i dodatak animacija lica za japansku audio opciju. Ovo znači da sada igra može da se još bolje iskusi sa japanskim glasovnim glumcima! Jedini nedostatak ovog pristupa je što su sada sve animacije tokom misija igre prebačene u in-game rendering mod koji je nažalost ograničen na 30fps.

Kao jedan od finih bonusa, nova vezija Ghost of Tsushime je jedna od prvih PS5 igara koja može direktno sa lokalnog hard diska da preuzme stari PS4 savegame, bez potrebe da se on prvo uploaduje na cloud servere kao što su to tražile PS5 igre u periodu od izlaska konzole do sada. Tu je naravno i puna podrška za DualSense gamepad, sa veoma dobrim novim vibracijama koje transformišu način na koji Jin komunicira sa svojom okolinom. Možemo slobodno reći da je vibracija realizovana na odličan način i podsetila nas je na najbolje DualSense naslove na PS5 konzoli (Astro i Returnal), a u nekim segmentima ih je i nadmašila (na primer, pomazite neku od divljih mačaka na Iki ostrvu)!

Dokup za PS5 mod i nije previše potreban jer igra svakako odlično radi i u svojoj osnovnoj PS4 verziji, sa veoma brzim učitavanjima i primarnim 1800p 60fps rendering modom koji čini igru neverovatno dopadljivom. Druge igre su dobile dramatičniji PS5 upgrade koji je neretko bio dostupan i potpuno besplatno.

Ali ono što je itekako potrebno dokupiti je ekspanzija ostrva Iki koja je dostupna kao $20€ DLC za PS4 verziju igre ili punokrvno disk/PSN izdanje za nove PlayStation 5 vlasnike. Ova nova zona je dostupna svim igračima koji su prešli prvo ostrvo u osnovnoj Ghost of Tsushima igri. Naš junak Jin će tada čuti za čudne događaje na obližnjem ostrvu, i krenuti na avanturu koja će ga upoznati ne samo sa novim negativcima, već će dobiti šansu da izgradi svoju legendu u potpuno novom okruženju koje za njega krije mračne duhove prošlosti.

Iki ostrvo je otprilike veliko kao prvo ostrvo iz centralne Tsushima kampanje, i kada se jednom poseti postaje deo jedinstvene fast-travel mape. Glavni protivnici na ostrvu je zaseban klan Mongola koje predvodi misteriozna šamanka Eagle. Sve u svemu, kampanja je dugačka (preko 8 sati prateći samo centralne misije), novi predeli su raznoliki i prelepo realizovani, novi gameplay elementi su razbacani svuda po ostrvu, novi borbeni potezi, a tu je naravno i novi set oružja i oklopa koje će Jin moći da iskoristi protiv nekoliko vrsta novih protivnika. Igra je u globalu teža od osnovne kampanje, što će se najviše svideti igračima koji su već savladali sve borbene sisteme u originalnoj igri. Pored centralne kampanje tu je i širok spektar sporednih aktivnosti koji ne samo da mogu da poboljšaju glavne karakteristike našeg junaka (na primer produže slowdown pri korišćenju luka i strele), već i da prodube konekciju igrača sa ovim prelepim ostrvom (životinjska utočišta koja kriju mnogo više od lisica iz originala).

Sve u svemu, Ghost of Tsushima: Director’s Cut je veoma zadovoljavajuće izdanje igre koja nas je oborila sa nogu prošlog leta. Tehnički je dosta utegnutija i odlično radi na PlayStation 5 konzoli, a novi gameplay izazovi na Iki osrtvu će mnogim igračima dati dodatni razlog da se vrate srednjovekovnom Japanu.

Pun opis ekspanzije dostupne u paketu Ghost of Tsushima: Director’s Cut možete očekivati na stranicama EmuGlx-a u narednim danima.