Nekada nedodirljiv legendarni japanski serijal RPG igara Final Fantasy je celu proslu generaciju proveo u poprilično nezavidnoj poziciji. Još na samom početku sedme generacije najavljen je svojevrsni rebrand serijala nazvan Fabula Nova Crystallis, skup ideja i koncepta koje su sve sledece Final Fantasy igre trebale da koriste u novim naslovima za PlayStation 3 i PSP. Tada su u istom paketu najavljeni Final Fantasy XIII, Final Fantasy Agito XIII i Final Fantasy Versus XIII. Nažalost, baš kao i ostatku japanske industrije u prošloj generaciji, ništa nije pošlo po planu. XIII je ubrzo od PlayStation 3 ekskluzive postao i naslov za Xbox 360 što je dovelo do raznih kompromisa, pa je igra izašla tek 2010. godine uz osrednje ocene, podeljena mišljenja i mnogo razočaranih fanova.

Da bi delimično ispravili grešku i iskoristili asete koji nisu stigli da ulete u XIII zbog skraćivanja igre, SquareEnix je svoj fokus i resurse preusredio na nastavak Final Fantay XIII-2 (2012) dok je ostatak originalno planiranog Fabula Nova Crystallis paketa ostao pod znakom pitanja svo to vreme. Final Fantasy Versus XIII je dobio status definitivnog vaporware-a, dok je Agito XIII postao Final Fantasy Type-0 (2011) naslov za sada izdat samo u Japanu za PSP, koji tek ove godine dobija HD remaster za zapadno tržište. Nakon još jednog nastavka XIII iz 2014. Lightning Returns: Final Fantasy XIII, i zamalo propalog Final Fantasy XIV MMORPG-a, bilo je jasno da je SquareEnix totalno izgubio fokus sa originalne ideje.

FFXV

Tek na E3-u 2013. sedam godina nakon prve najave, Versus XIII je ponovo predstavljen ali ovoga puta kao naslov za sledeću generaciju konzola, sa novim imenom – Final Fantasy XV! Sa popravljenom verzijom XIV koja se pojavila i na novoj generaciji u međuvremenu SquareEnix sada ima priliku da započne novu eru kako treba, sve što im je potrebno je novi naslov glavne serije koji će vratiti staru slavu i učiniti da Final Fantasy ime znači nešto ponovo. Da li će rebrendovani Verus koji je proveo skoro deceniju u paklu developmenta biti taj naslov ostaje da se vidi, do tada pogledaćemo šta do sada znamo o Final Fantasy XV.

Radnja igre smeštena je u svet koji je bio nalik našem u kome se ratovalo za prevlast nad svetskim kristalima, koji su ponovo izvor moći i kontrole. Sve nacije osim Lucisa su izgubile svoje kristale i bez njih im se standard vratio na nivo srednjeg veka. Glavni lik XV je Noctis Lucis Caelum princ Lucis nacije koji biva isteran sa domaćeg terena od strane militantne Niflheim nacije koja je izvršila invaziju na Lucis baš kada je delovalo da će napokon pregovori o miru između njih uspeti. Lucis je u begu sa svojom ekipom prijatelja i pokusava da pronađe način kako da porazi Niflheim silu i preuzme kontrolu nad kristalima. Lucis inače poseduje magičnu moć koju dobija svako u svetu FFXV ko se izvuče iz situacije blizu smrti, moć koja omogućuje i mogućnost da se previdi nečija smrt a potiče iz Unseen Realma kojim vlada boginja Etro… jedna od naznaka da je XV makar po nekim mitovima povezan sa univerzumom XIII.

Final Fantasy XV razvija SquareEnixov 1st production department tim, i biće prva igra koja će koristiti novi moćni Luminous Studio endžin, optimizovan za next gen sisteme i PC (za koji još uvek nije zvanično najavljen). Originalni direktor legendarni Tetsuya Nomura radio je na igri do 2014. godine kada je svoju poziciju ustupio svom zameniku Hajime Tabati, što bi trebao da bude znak da je posao skoro priveden kraju. Nomura želi da se posveti svom sledećem projektu, trećem delu Kingdom Hearts-a, još jednom Squareovom nekada uspešnom serijalu koji je takođe zaobišao prošlu generaciju.

Za sada Final Fantasy XV po najnovijim gameplay trailerima i demou koji stiže uskoro uz Final Fantasy Type 0 HD reizdanje, izgleda veoma dobro. Brza fluidna real time akcija, ogroman svet i mnogo detalja obećavaju da će FFXV makar sa vizuelne strane ispuniti očekivanja. Sam sistem borbe, način napredovanja i RPG iza svega toga nam i dalje nisu u potpunosti poznati, ali deluje da će Active Cross Battle sistem biti neka mešavina Kingdom Hearts i Final Fantasy Type-0. Za raliku od XIII i klasičnih nastavaka, igrač kontroliše samo Noctisa dok ostatkom partya upravlja AI koji se može podešavati, slično kao u Final Fantasy XII ili Kingdom Heartsu. Iskustvo koje Noctis i ekipa pokupe u borbama preko dana bice pretoceno u levele kada uveče postave kamp u kome će moći i da spremaju hranu i tako proizvode buff efekte čiji će efekat slabiti vremenom do sledećeg jela. Svet će po svemu sudeći biti ogroman a prelazićete ga vožnjom kolima ili jahanjem chocobo ptica, dok će se loading ekrani pojavljivati samo pri ulasku u gradove. Biće tu i sporednih zanimacija sličnih onima iz MMO igara kao što je pecanje.

Za sada vas ostavljamo uz ovih par trailera, a detaljniji pogled na Final Fantasy XV sledi nakon 17. marta kada ćemo biti u prilici da odigramo i “Episode Duscae” demo.