Žanr trkačkih igara je od samih početaka istorije video igara uspevao da veoma lako oko sebe privuče ogromno interesovanje od strane publike koja je počela da očekuje da svake godine dobiju ne samo igre koje imaju bolji gameplay i načine igranja (solo trke, multiplayer, realistična ili futuristička vozila i okruženja, vožnje koje promovišu nasilje ili borbene igre u kojima igrači upravljaju vozilima) već i sve bolju i bolju vizuelnu reprezentaciju realnih automobila koji se koriste i za normalnu dnevnu vožnju i za profesionalno trkanje. Video igra „Speed Race“ iz 1974. godine koju je izdao legendarni proizvođač japanskih arkadnih mašina Taito je započela ovaj trend sa prvom trkačkom igrom koja je imala pozadinu koja se skrolovala (tada i na tom slabom hardveru to je bio veliki uspeh!), a u sledeće četiri decenije žanr ovih igara je napredovao do tako neverovatnog nivoa, da dosta ljudi koji vide snimke modernih igara mogu lako da pomisle da gledaju snimke koje je neko zaista snimio običnom kamerom.

Ali dok je industrija video igara prolazila kroz sve svoje uspone i padove, ukusi igrača su se takođe menjali. U zadnjih 15 godina smo mogli videti transformaciju trendova koji su doveli do rasta popularnosti arkadnih trkačkih igara (Need for Speed, Dirt, Mario Kart i slične igre), pada popularnosti borbenih igara sa vozilima (Twisted Metal i njegovi klonovi), pada popularnosti frenetičnih SF trkačkih igara (Wipeout i F-Zero) kao i povećanja zainteresovanosti ka vožnjama koje su pokušavale da se sve više približe realnosti sa boljom simulacijom automobila i staza (serijali Gran Tourismo, Forza i Formula 1). Ali dok su ove simulacije sa konzola pokušavale da nađu najbolji balans između zabave i autentičnosti, igrači na PC-u su odavno uspeli da se okupe oko nekoliko ultra-profesionalnih simulatora vožnje između kojih su se najviše izdvojili R-Factor i iRacing, dve igre koje su pored fenomenalne fizike takođe ostale poznate kao igre koje se zbog svoje komplikovanosti veoma teško mogu preporučiti širokim narodnim masama.

 

Videvši da itekako postoji veliko interesovanje za žanr ozbiljnih simulacionih igara, developeri Slightly Mad Studija iz Engleske su odlučili da okupe oko sebe zainteresovane fanove koji bi bili voljni da ulože svoje pare i postanu investitori igre koja bi pokušala da na ekrane ne samo PC-a već i modernih konzola donese trkačku igru koja ne bi imala nijedan kompromis u smislu grafike, emulacije vožnje pravih trkačkih sportova, totalne autentičnosti pri vožnji, podržavanja naprednih servisa koje ljubitelji vožnja vole, vremenskih uslova i multiplejer interakcija. Posle više od tri godine njihovog rada, rezultat ovog ogromnog posla je najzad stigao do nas u vidu video igre Project CARS koja je izašla na PC, PlayStation 4 i Xbox One platformama.

Project CARS (Community Assisted Racing Sim) je simulaciona trkačka igra koja se najlakše može opisati kao čistokrvna simulacija motosporta, bez dodatnog fokusa na izmišljene staze, nerealistične automobile, arkadne zadatke (ova igra vas nikad neće nagraditi za drifting, drafting, preciznu vožnju, pravljenje štete i slično), kao i UI/gaming sistema koji nagrađuju raznorazne radnje (autolog ili bilo šta slično tome ne postoji, tokom trka nećete videti promptove uspeha vaših prijatelja). Centralna stvar koju ova igra nudi su autentični automobili, autentične staze, veoma precizno definisana i realistična fizika automobila, i trkački događaji koje možete iskusiti ili sami ili u online okruženju. Najpribližnija igra na koju Project CARS liči su legendarne Codemasters igre TOCA i TOCA 2 koje su takođe našle veliku popularnost krajem 20. veka na PlayStation 1 konzoli. Posle više od 200 sati provedenih sa ovom igrom tokom zadnje 2 godine dok se ona transformisala iz pre-alfa u finalni oblik, definitivno možemo reći da je Project CARS uspeo da ostvari svoje početne ciljeve, ali naravno da i dalje ima mesta za napredak u budućnosti.

Project CARS 01

Po prvom paljenju igre možete primetiti da su meniji veoma dobro raspoređeni i igračima nude lak pristup ka 4 sekcije igre – singleplayer kampanji o kojoj ćemo pričati malo kasnije, solo trke koje mogu biti u Free Practice ili Single Race maniru, Online sekcija gde se igrači čak mogu pridružiti trenutno aktivnim trkama (u zavisnosti od host-a, svaka trka može imati i segment vežbanja i kvalifikacije tokom kojih novi igrači mogu da uđu u sesiju), kao i Community sekcija gde mogu naći liste najboljih vremena kao i specijalni Time Trial događaji koji ponekad vrše ulogu nagradnih igara gde igrači mogu osvojiti vredne nagrade. Dublji meniji su takođe dobro zamišljeni, davajući igračima veliku slobodu da podese sve aspekte ove igre ka njihovim željama. Ovo uključuje kompletnu mogućnost adaptacija kontrola i za volane i gamepadove, pa čak i veoma retku mogućnost da se na konzolama podese prisustvo i intenzitet različitih vizuelnih efekata kao što su FOV, Blur, rendering volana i mnogo toga drugog.

Project CARS 02

Jedna velika stvar koja razdvaja Project CARS od sličnih popularnih simulacionih igara je totalni nedostatak „progresije“ – sakupljanja XP poena, dizanja nivoa iskustva i otključavanja raznoraznih stvari (automobili, staze i sl). SVE što je prisutno u Project CARS igri je otključano svim igračima od samog starta – svi automobili, sve staze, svi modovi igranja i mogućnost da se svaki auto pripremi za trku promenom njegovog stanja motora, ogibljenja, guma, menjača i svega drugog. Količina opcija prisutnih za izmenu rada automobila je toliko detaljna da je novajlijama preporučeno da se drže samo osnovnih promena kao što je količina goriva, vrsta guma, položaj spojlera i slično.

Pošto je sve otključano na samom startu, igračima ostaje da se totalno posvete samo vožnji koja je na svu sreću zaista prenešena na ekrane na vrhunski način, bilo da igrate sa volanom ili gamepadom. Samo pazite dobro da izaberete dobar set pomagala koja vam odgovaraju. Ako igrate sa gamepadom, srednji nivo težine („Novice“) će vam sigurno najviše odgovarati, ali i tu se lako može desiti da preterate sa gasom ili da pogrešno zakočite u krivini, što će vas sigurno dobro okrenuti i verovatno naterati da izletite sa staze.  Ako vam se ne sviđa tačan način na koji gamepad ili volan reaguju na vaše komande, veoma opsežna kalibracija vam može pomoći da prilagodite igru sebi. Podešavanje težine „Pro“ isključuje sva pomagala, i igračima daje mogućnost da zaiste kontrolišu auto onako kako se oni zaista kontrolišu u stvarnosti. Ovaj mod se preporučuje naravno samo korisnicima koji imaju volan i spremni su da se oprobaju sa automobilima svih vrsta koji su često veoma željni da vas prokližu sa staze i pošalju u zid. Ali veći rizik donosi i veću nagradu, jer odlična fizika igre tek u ovom modu igranja najviše dolazi do izražaja.

 

Kampanja je rešena veoma pametno i jednostavno. Kada unesete svoje ime i nacionalnost, igra će vas pitati koju ligu želite da  vozite – tu se nalazi sve od kartinga, taznoraznih GT liga, disciplina sa brzim Prototip automobilima, pa sve do Formula 1 liga i vrhunca motosport-a – LeMans turnira. Svaka liga vam je otključana, tako da možete odmah izabrati vašu startnu poziciju i krenuti da vozite ka sve jačim i jačim disciplinama. Cilj koliko liga želite da igrate nije određen i totalno ostaje na vama da birate koliko izazova i kakve automobile želite da iskusite. Ako zaista želite neki cilj ka kojem da vozite, igra ipak nudi tri nagrade – „Zero to Hero“ za vozače koji krenu sa Kartingom i stignu do LeMan-a za mali broj sezona, „Defending Champ“ za igrače koji uspeju da odbrane svoju titulu u istoj ligi tokom 3 godine, i „Triple Crown“ za osvajanje 3 zlatna trofeja u tri različite motostport lige. Svaka liga se sastoji iz dana kada se održavaju trke, a te trke su predstavljene na veoma realističan način – sa po dva perioda za trening, kvalifikacijama i na kraju samom trkom (ako želite sve događaje pre trke možete da preskočite). Pre početka trke se može podesiti njeno trajanje, težina protivnika kao i vrste pomagala koje možete koristiti tokom vožnje, a tokom same vožnje obratite pažnju na gume, gorivo i vaša oštećenja auta jer ako upadnete u probleme možete ih rešiti posetom u pitstop. Sve u svemu, Project CARS vam u svojoj kampanji nudi odlične realistične discipline i lige za vožnju sa AI-om koji je iznenađujuće dobar, a sa vremena na vreme možete dobiti i pozivnice na specijalne trke u kojima možete isprobati specifične kombinacije automobila i staze na koje niste navikli u vašim trenutnim ligama.

Project CARS 03

Kao i kod svake igre koja tvrdi da je „simulacija vožnje“, igrači širom sveta se odmah kritičnim okom posvete detaljnom izučavanju njene fizike i načina na koji se svaki auto ponaša na stazi. Ovde spada ne samo ponašanje automobila na stazi, već i prenošenje neravnina staze na kontrole igrača, sila guma, rada motora, zvuka u raznoraznim položajima kamere, uticaja vremenskih prilika i mnogo toga drugoga.  Na svu sreću, sva ova polja su odlično emulirana u Project CARS-u, počevši od odličnih zvukova, dobro modeliranih staza (neke su i skenirane laserski), emulacije svih slojeva guma koje se realistično zagrevaju, hlade i oštećuju, realistično prenešenih podešavanja za svaki automobil i fenomenalne podrške za rendering raznoraznih vremenskih uslova  (temperatura, doba dana, vlažnost). Pomoć u kvalitetnoj emulaciji automobila i staza su developeri dobili ne samo od samih proizvođača automobila i vlasnika staza, već i od profesionalnih vozača koji su tokom višegodišnje izgradnje igre aktivno pomagali da se svaki aspekt automobila i guma dobro podesi. Ovo je dovelo do situacije kao što je na primer bilo sa popularnim profesionalnim GT3 i Endurance vozačem Rene Rast-om koji je koristio Project CARS kao njegov kućni simulator. Sudeći po njegovim javnim impresijama, Project CARS je uspevao da emulira njegove prave trke do preciznosti od 0,01 sekundi po krugu čak i na dugačkoj LeMan stazi, realno prenoseći stanje automobila tokom svih stadijuma dugačkih trka.

Kada se pogleda sav rad koji je Slightly Mad Studio uložio u emulaciju fizike igre (koja se proračunava čak 600 puta tokom svake sekunde), bez ikakvih problema se može reći da Project CARS ima fiziku koja je realnija i bolje prenešena na ekrane i kontrole nego bilo koja druga konzolna igra trenutno dostupna na tržištu. A što se tiče PC simulacija gde je konkurencija veća, Project CARS ni tu nimalo ne zaostaje i čak nudi realističniji osećaj vožnje od dosta starijih i proslavljenijih simulacija.

Project CARS 04

Ne može se poreći da Project CARS nema sve što drugi serijali nude (Gran Turismo ima svojih 1000 automobila, Forza ima svoj autolog i napredne online interakcije), ali se takođe ne može poreći da ova totalno nova igra kojoj sledi svetla budućnost već sada ima veliku prednost nad konkurencijom. Naime, Project CARS u startu podržava trke sa 30 do 40 automobila na stazi što je veliki napredak u odnosu na GT/Forzu, u bazičnoj igri je prisutno više od 30 staza (sa preko 100 varijacija) koje su skoro sve realno prenešene i nude odlične izazove, a sistem vremenskih prilika dozvoljava igračima da podese sebi trke u ma kojem god oće okruženju (sunčano, oblačno, maglovito, kiša u nekoliko vrsta intenziteta, puna kontrola vremena održavanja trke, ubrzanje protoka vremena, čak i biranje datuma održavanja trke i automatsko uparivanje realne vremenske prognoze za taj datum na toj stazi).

Od staza koje koje Project CARS nudi, definitivno moramo izdvojiti najpopularnije lokacije kao što su Monza, Spa, Bathurst, Nirburgring, Le Mans, Monako, Road America i Imola koje su sve odlično realizovane, ali igra za divno čudo daje i veliku pažnju Britanskim stazama koje se retko mogu sresti u modernim vožnjama. Pored tradicionalnog Silverstone-a i Donningtona, igrači mogu napraviti veoma realistične TOCA/BTCA lige koje će se voziti i na stazama kao što su Brands Hatch, Cadwell Park, Snetterton i Oulton Park. Pored legendarnog Nirburgringa (koji se može voziti i u GP i u celoj dugačkoj šumskoj stazi), Project CARS takođe u svojoj ponudi ima dve veoma impresivne izmišljene staze koje su obe dugačke preko 20 kilometara – Azure Coast koja je smeštena na obali i planinama Mediterana, kao i California Highway koja vijuga obodima planina i autoputevima pored obale Pacifika.

Project CARS 05

Kod automobila je priča slična kao i kod staza, tj. svi modeli koji su prisutni u igri su veoma detaljno napravljeni i totalno posvećeni motosportu. Iako ih ima samo oko 60, svi su odlično modelirani i emulirani na stazama. Podeljeni su u sledeće sportske kategorije – karting, komercijalni automobili, retro-touring automobile, track-day automobile (modifikovani modeli koji su namenjeni vožnji na stazama), egzotični super automobili, GT automobile iz nekoliko disciplina (od GT do GT3), Le Man prototipovi,  kao i nekoliko vrsta bolida bez krova iz disciplina od početničkih pa sve do F1. Licence za mnogobrojne brendove automobila su prisutne u igri (BMW, Audi, Lotus, McLaren, RUF, Aston Martin, Ford, Ginetta, Radical, Mitsubishi, Mercedes, Caterham…), i što je najbitnije, svaki od tih auta ima svoj specifični osećaj. Ako naučite da dobro vozite jedan auto, to nikako ne znači da ćete znati da vozite ostale automobile.

Svakog meseca ovaj spisak automobila će biti dopunjen sa jednim besplatnim automobilom (prvi je poznati W Motors Lykan HyperSport koji je nedavno leteo između zgrada u novom Fast and Furious filmu), a developeri planiraju i buduće DLC pakete koji će doneti ne samo nove automobile već i nove staze.

Project CARS 06

Ne možemo završiti ovaj opis a da ne spomenemo vizuelni aspekt igre. Project CARS izgleda i zvuči apsolutno fantastično. Kada se pored realističnog izgleda automobila pogled prebaci na ogroman broj auta koji mogu biti pored vas (i svi mogu biti oštećeni posle malo guranja po stazi), vremenskih uslova, i detaljnih staza, ova igra definitivno predstavlja najlepšu trkačku igru ikada napravljenu. Bilo da je dan, noć, suvo, kišno, maglovito ili bilo koja druga kombinacija koju možete smisliti, ova igra izgleda zapanjujuće dobro. Kada se na sve to doda odlično implementirana kamera (mnogi će hteti da voze sa kamerom unutar kacige koja se realistično pomera pri jakim G-silama) i odličnim zvukom (koji je dosta iznad GT/Forza proseka), Project CARS predstavlja igru koja veoma lako može namučiti i najjače PC konfiguracije (podržana rezolucija ide čak do 12K, to jest tri 4K displeja u multi-montor okruženju). Na svu sreću, odlična grafika je prenesena bez puno kompromisa i na moderne konzole koje obe puštaju igru u 60 frejmova po sekundi (padovi su mogući, pogotovo u kišnim uslovima kada je oko vas 20 ili više automobila), a PS4 verzija radi u punoj 1080p rezoluciji. U kombinaciji sa dobrim volanom (PC podržava sve, Xbox One nekoliko Thrustmaster, Fanatec i Mad Catz modela, PS4 dosta više Thrustmaster i Fanatec modela), instantno možete da osetite najautentičniju vožnju koja je do  sada stigla na konzole. VR podrška je već prisutna za rane Oculus Rift DK2 modele, i biće implementirana čak i na Sony-jev Project Morpheus koji će se pojaviti u prodaji tek početkom sledeće godine.

Project CARS 00

Project CARS nije savršen u baš svakom svom polju (poneki bug-ovi se mogu naći sa vremena na vreme, AI protivnika zna retko da zakaže, iako igra podržava 24hr dugačke trke ne postoji mogućnost za kooperativno izmenu mesta vozača u jednom automobilu), ali ovo je tek prva verzija igre koja će biti unapređena kako nedelje i meseci budu išli, a developeri su jasno rekli da će vredno raditi da tokom sledećih nastavaka dostignu i drastično prestignu sve konkurente koji su u nekim slučajevima imali decenije da spreme veoma opširne pakete prepune vozila i staza.

Project CARS je igra koja se iz petnih žila trudi da igračima dočara kako se osećaju profesionalni vozači u sred trka punih neizvesnosti – kontrolisati pretople gume posle nekontrolisanog kočenja u par jakih krivina, voziti sve bolje i bolje dok vam rezervoar lagano postaje sve više prazan, navigacija kroz uske krivine Nirburgringa dok noć postaje totalno mračna (čuvajte auto, da vam se farovi ne bi pokvarili), dobro birati kada da uradite pitstop posle kojeg će vam gume biti dosta dugo hladne, odabrati pravo mesto gde da se zaobiđe protivnik a da oba vaša auta ostanu neogrebana po izlasku iz krivine, i hiljadu drugih problema koji se mogu sresti na stazi. Od kartinga pa do ogromnih brzina Le Man-a, jak osećaj neizvesnosti tokom svake trke ne prestaje i to je upravo ono što čini Project CARS vrednim iskustvom, čak i ako ste navikli na lakše igre.

Project CARS 08

Za ljubitelje vožnji na konzolama, Project CARS predstavlja igru koja se ne sme zaobići (pogotovo na PlayStation 4 konzoli koja do sada nije dobila ni jednu pravu simulaciju do sada), a ako ste PC igrač ova igra definitivno predstavlja najbolje sređen (i definitivno najlepši) paket sim-racing contenta koje možete naći na tržištu. Ovaj opis je samo zagrebao površinu svega što Project CARS ima da ponudi, tako da spremite vaše volane ako ih imate (ako nemate, ne brinite i za vas igra nudi dosta toga), upalite vašu najomiljeniju kombinaciju automobila i staze, i spremite se da odvozite trke koje nećete zaboraviti dugo vremena.

Project CARS (PC)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

Žanr simulacija vožnje automobila je postao mnogo bolji sa dolaskom crowdfunded igre Project CARS. Dobra fizika, veliki spektar podržanih moto-sportova, automobila i staza čine ovu igru obaveznim štivom za svakog vlasnika volana na PC-u ili konzolama. Nažalost, zbog tolikog fokusa na realističnu fiziku, vlasnici gamepadova možda neće biti baš toliko zadovoljni.