Pre dve godine, stigao nam je reboot Prey igre. Kako se kasnije ispostavilo, to nije bio klasični reboot, već igra za sebe, a ime su iskoristili, pa jednostavno zato što je bilo slobodno. Internet zajednica je bila podeljena, jer posle najave da se radi na Prey 2 i sjajnog scifi trailera i predstavljanja igre, svi su očekivali over the top akciju u sjajnom atmosferičnom svetu. Na kraju smo od svega toga dobili samo Prey, bez dvojke, bez bilo kakve informacije da je to nastavak. Retko ko je želeo da da šansu ovoj, kako se ispostavilo, apsolutno sjajnoj igri, te je to uticalo na prodaju ovog naslova. Ipak, Prey iz 2016 godine je bio jedna od najboljih igara u toj sezoni, a za mnoge igrače i GOTY naslov.

Arkane Studios koji stoji iza ovog naslova je ponudio igračima totalno novi reboot Prey naslova. Akcioni RPG u kojem ste mogli da vi birate put kojim će te prelaziti igru, razvoj vašeg lika, misije koje ćete završavati, sve u fantastičnom svetu i sa odličnim gameplayem. Na kraju je Prey najviše podsećao na mešavinu System Shock i Bioshock igara, što nije ni malo loša stvar. Zbog konfuzije kod igrača, fanova stare Prey igre iz PS3 i Xbox 360 ere, ovaj naslov je većini prošao ispod radara i pokupila je titulu ”the most underrated game” iz 2016 godine. Svako ko se odlučio da se uputi u novu Prey avanturu, nije ostao razočaran, a oni koji su iz nekog razloga odlučili da preskoče, su izgubili mnogo.

Svi smo mislili da nećemo videti ništa više od ovog Prey naslova, najviše zbog loše prodaje, ipak na ovogodišnjem E3 sajmu, totalno iz vedra neba nas je dočekala najava za prvi DLC, Mooncrash kao i objava da je dostupan odmah na PC, PS4 i Xbox One platformi. Cela premisa oko ovog DLC-a je bila dosta drugačija od originane igre. Iako je Prey bio igra koju ste mogli da prelazite po nekoliko puta, zbog fantastičnog gameplaya, različitih buildova vašeg lika i skoro savršene atmosfere, neki igrači jednostavno nisu uspeli da nađu Replay Value u njoj. Možda najslabiji deo igre je bio priča, razboj priče i sve oko nje. Igra, iako je bila preplavljena izborima koje možete napraviti, u nekim trenucima je delovala, nekako linearno. Zbog toga, Arkane Studios su nam sada ponudili nešto totalno drugačije.

Prey Mooncrash je još jedan pokušaj da se igrači vrate ovom fantastičnom svetu, sa totalno drugačijom izvedbom igre. Za razliku od base igre, koja je bila klasični FPS/RPG hibrid, Mooncrash je više roguelike naslov. Sigurno ste se susretali sa ovim izrazom do sada. Vi ste u ulozi jednog od inženjera u bazi na mesecu, i na vama je da pobegnete iz nje. Kada pobegnete sa jednim likom, to morate da uradite sa još četiri likova. Pored toga, prostorije, neprijatelji i delom okolina je random generisana svakim pokušajem, tako da ukoliko poginete, startujete ispočetka sve dok ne kompletirate vaš zadatak, tj pobeći iz baze sa Meseca.

U prvom pokušaju će vam biti ponuđen samo jedan lik sa kojim možete igrati. Kompletiranjem zadataka i misija u bazi ćete otključavati još četiri likova. Poenta je da sve pređete u jednom životu naravno, ali ukoliko slučajno poginete sa likom sa kojim igrate, a otključali ste drugog lika, onda ćete nastaviti sa njim. Ipak, svaki od pet likova ima zaseban skillset, zasebno razvijanje karaktera i gameplay se razlikuje od prethodnog. Igru kompletirate tek kada uspete da izbavite svih pet likova iz baze. Naravno, početnim likom je najlakše, ali kasnije, zagonetke postaju komplikovanije, neprijatelji opasniji, čak i okolina počinje da vas maltretira sve više i više. U igri nemate određeno vreme za koje morate izbaviti nekog od inženjera iz baze, ali kako vreme prolazi, Coruption Level će rasti. Sa svakim većim nivoom će nailaziti jači neprijatelji. Tako da, ukoliko odlučite da šetate i divite se pejzažima meseca, budite spremni da platite to borbom sa jako težim neprijateljima.

U igri su ubačena nekoliko novih oružja kao i nekoliko novih neprijatelja. Sa kombinacijom menjanja vaših neprijatelja u svakom sledećem pokušaju, replay value drastično raste. Možda ne zauvek, ali makar za desetinu, dvadesetinu pokušaja, ćete se poprilično divno zabaviti i svaki run će vam biti totalno drugačiji od prethodnih.

 

Zanimljivo je da, ukoliko otključate nešto, sakupite materijale ili novac u jednom runu, ostaje vam u drugom, tako da svaki sledeći run će vam biti lakši i lakši. Možda će ovo smetati nekome, ali verujemo da će se većini igrača svideti, jer je ovo olakšavajuća okolnost ukoliko se uzme u obzir Coruption Level koji stalno raste. Tako da, neki run možete odvojiti za istraživanje i sakupljanje stvari, dok ćete se u sledećem fokusirati na stvarni prelazak baze.

Iako je priča stavljena u drugi plan, Prey: Mooncrash ekspanzija je odličan dodatak sjajnoj originalnoj igri i pored skoro savršenog gameplaya vam otvara još jednu mogućnost kako možete igrati Prey i naravno, još jedan jako dobar razlog da se vratite u ovaj fantastični svet. Cena Prey: Mooncrash je $12.99, a za sadržaj koji pruža, ovo je must play dodatak.

Prey Mooncrash (Xbox One)

Finalni utisci

Iako je priča stavljena u drugi plan, Prey: Mooncrash ekspanzija je odličan dodatak sjajnoj originalnoj igri i pored skoro savršenog gameplaya vam otvara još jednu mogućnost kako možete igrati Prey i naravno, još jedan jako dobar razlog da se vratite u ovaj fantastični svet. Cena Prey: Mooncrash je $12.99, a za sadržaj koji pruža, ovo je must play dodatak.