Originalna ideja Pokemona je poprilično jednostavna, jednostavne jedan na jedan borbe dok ne pobedite ili ne izgubite, gde vas svakako čekaja bezbroj borbi i još pokušaja. Sama ta ideja je uvek golicala maštu svih Pokemon fanova o pravoj fighting igri u ovom svetu, jer na kraju krajeva, borba je ključni element ovih igara. Sa najavom Pokken Tournamenta za Wii U, fanovi su napokon mogli da se oprobaju u malo kompleksnijem okršaju između Pokemona, stavljenih u arenu i 3D okruženje. Sve je delovalo i više nego zanimljivo na papiru, a sa izlaskom su se sve dobre vizije i ideje ovog projekta sprovele u delo.

Pokken Tournament za Wii U je doneo upravo ono šta su svi očekivali. Odličnu borbu smeštenu u Pokemon svet. Za razliku od tradicionalnih igara u ovom serijalu, ovaj naslov jednostavno zahteva neko predznanje iz fighting igara ukoliko bi želeli da blistate. Mehnika se ne može uporediti sa nekim već postojećim fighting naslovima, što je poprilično odlično jer Pokken Tournament stavlja u poseban koš borbenih igara spremnljenu za gomilu Pokemon fanova. To, sa druge strane, može malo da odbije okorele Pokemon fanove, jer jednostavno, igra se fundamentalno razlikuje od bilo koje u ovoj franšizi. Dok ste u drugim igrama u serijalu imali taktičku borbu, gde je planiranje, birate napade i vašeg nastup na ”borbenom polju” bilo ključno, ovde se sve zasniva na akciji, vašoj brzoj reakciji kao i snalažljivosti vaših prstiju na kontroleru. Svi fanovi koji su sanjali o ovoj igri će ipak imati problema da se naviknu na mehaniku koju ova igra poseduje.

pokken-tournament-dx-e3-2017-screenshot-8

Sa druge strane, mehnika je apsolutno fantastična i ovaj naslov se odlično bori za mesto uspešnih borilačkih igara na tržištu. Borba se odvija u 3D areni sa povremenim prebacivanja na 2D izvođenje. Kako je fokus kod nekih igara u žanru više na 2D strani sa malim akcentom na 3D kretanje, ovde je malo drugačije, što vam daje na neki način slobodu u odabiru stila borbe u areni. Pokemoni jesu centralne figure u ovoj igri, ali mehanika je čini privlačnim svim fighting fanovima koji žele da se oprobaju u nečemu različitom. Pokken Tournament je jedna od onih igara koja izgleda slatkasto i lako ukoliko želite da uronite u nju, ali kako vreme prolazi, videćete koliko je teško i komplikovano da je masterujete i da postanete dobar borac. Tome doprinosi i mehanika, koja nije jednostavna kao u drugim Pokemon igrama koje uglavnom imaju ”papir kamen makaze” sistem, ove postoji mnogo više varijacija, a na vama je da pratite protivnika i odlučite kako ćete nastupiti u napadu ili odbraniti. Jedina mana u borbenoj mehanici je to što ne možete pobeći od kombo napada. Ako vas protivnik uhvati u seriju udaraca, vi se jednostavno ne možete odbraniti dok on ne završi svoj kombo. To može biti poprilično frustrirajuće jer vam tako može skinuti više od polovine healtha.

Još jedna odlična stvar u celoj ovoj priči je činjenica da imate pregršt likova sa kojima možete igrati, a suvišno je napomenuti da se apsolutno svaki Pokemon drastično razlikuje od drugog, time se vaše potencijalno vreme koje želite da provedete uz igru povećava, jer naravno da sigurno imate više od jednog omiljenog Pokemona i da ćete želeti da masterujete svakog lika zasebno. Najveće zadovoljstvo je kada nađete Pokemona čiji vam fighting syle najviše odgovara i sa kojim možete da nastavite dominaciju u areni. Za to će vam sigurno pomoći Single Player mod, gde ćete polako i postepeno učiti osnove igre, napredne napade i sve šta vam je potrebno da dominirate ovom igrom u online ili lokalnom multiplayer modu.

Switch_PokkenTournamentDX_E32017_SCRN_148

Verzija za Nintendo Switch, koju smo mi igrali donosi apsolutno istu mehaniku, uz pet novih Pokemona, 3vs3 mod, bolju podršku za online multiplayer, local coop koji je već postojao ali sada je jednostavno, bolje predstavljen i definitivno bolje funkcioniše. Pored toga imamo još jednu dodatnu arenu i zatezanja koja su bila jednostavno a must za Switch verziju. Za razliku od starije verzije, Pokken Tournament za Nintendo Switch je sve što smo očekivali za reizdanje ove fantastične igre sa Wii U konzole, sa dosta poboljšanja, novih Pokemona kao i mogućnost da igrate ”on the go”, najveći selling point konzole, zar ne? Dodatne stvari kao i odlična implementacija joyconova, bolji lokalni i online multiplayer su definitivno stavke koje, ukoliko ste pokemon i fan borbenih igara, ovo postaje ”must have” naslov za vas.