Godina 2016. je bila velika za Pokémon franšizu. Datum 27. februar označio je dvadesetogodišnjicu izlaska originalnih verzija Pokémon Red i Pokémon Green u Japanu. Tim povodom, što se igara tiče, proslava ovog popularnog serijala započela je sa izbacivanjem Generation I naslova Red, Blue i Yellow za 3DS Virtual Console. Zatim je usledila tuča Pokkén Tournament za Wii U a sredinom godine i Pokémon Go, multiplayer igra za mobilne telefone koja je ostvarila ogroman uspeh i popularnost. Krajem godine Game Freak je izbacio novu, sedmu generaciju mainline igara za Nintendo 3DS, Pokémon Sun i Pokémon Moon.

Kada je reč o serijalima koji imaju puno igara kao što je ovde slučaj, teško je ne osetiti prezasićenost ako ste ih igrali sve ili većinu. Iz tog razloga je pretresanje standardne formule u Pokémon Sun & Moon vrlo prijatno iznenađenje. Krenimo redom, mesto dešavanja ovog puta je Alola regija, podeljena na ukupno četiri velika ostrva (i jedno veštačko). Alola je rađena po uzoru na Havaje čiji će opušteni stanovnici učiniti da se osećate kao da ste došli na egzotičnu lokaciju na odmor. Po prvi put nema Gym Leader-a i osvajanja bedževa. Više nije neophodno pamtiti (ili u današnje vreme, google-ati!) prednosti i slabosti različitih tipova jer ćete sada, nakon jedne borbe protiv određenog Pokémon-a, na donjem ekranu tokom narednih borbi ispod napada imati informaciju kakav će damage taj napad napraviti tom Pokémon-u: Not very effective, Effective ili Super Effective.

pokemon-sun-and-moon-starters

Igrač je na zadatku da kompletira Island Challenge koji podrazumeva putovanje kroz ostrva i uspešno odrađivanje Trials-a na svakom od njih. Cilj onih koji se odluče za Island Challenge je da postanu najjači trener i steknu titulu šampiona. Na tom putu trener se susreće sa Trial Captain-ima i da bi završio trial, Totem Pokémon-ima. To su boss Pokémon-i koji su pojačana verzija ostalih iz svoje vrste. Tokom borbi protiv njih oni prizivaju obične Pokémon-e u pomoć, što je nešto što mogu da rade i obični Pokémon-i u divljini, od ove generacije. Nakon uspešno odrađenog Trial-a igrač dobija Z-Crystal koji upgrade-uje obične napade u jače Z-Moves. Na kraju svakog ostrva je Grand Trial odnosno borba protiv Kahuna tog ostrva. Gomila novih pojmova i malo komplikovanije i raznovrsnije od uobičajenog cilja pobeđivanja Gym Leader-a ali dobrodošla promena. Da bi putovanje imalo i poznate elemente tu je i pandan Team Rocket-a koji se sada zove Team Skull.

Za kretanje kroz svet su uvek bili neophodni Hidden Machines (HMs). Cut za sečenje drveća koje se nalazi na putu, Surf za kretanje kroz vodu, Flash za osvetljavanje pećina bez svetlosti itd. Da bi mogli da se koriste, bilo je potrebno naučiti ih i time zauzeti mesto na već kratkoj listi od četiri napada jednog Pokémon-a. HM potezi su često bili slabi i bez upotrebne vrednosti tokom borbi što je dovodilo do toga da su igrači koristili slave” Pokémon-e koje bi naučili HM-ovima i koji bi služili samo za kretanje kroz svet. Ova mehanika je kroz generacije unapređena a sada i potpuno izbačena! Pritiskom na dugme otvara se meni u kome se bira Ride Pokémon čija je pomoć potrebna oko savladavanja određenog dela terena. Time je ovo značajno pojednostavljeno i onako kako je oduvek trebalo da bude.

Pokémon Sun & Moon izgledaju jako dobro za 3DS igre, okruženje i 3D Pokémon modeli nikada nisu izgledali bolje. U pitanju je druga generacija u kojoj su borbe 3D a u ovoj je tokom borbi vidljiv i trener. Međutim, vrlo lako se primećuju frame rate problemi u borbama protiv Totem Pokémon-a ili borbama dva-na-dva. Sa druge strane, pošto je u pitanju potezan RPG ovo neće smetati u igranju ali stoji da pojedine borbe rade razočaravajuće. Kao jedne od retkih 3DS igara koje su poboljšane na New 3DS-u, na običnom 3DS-u/XL-u/2DS-u uvodno učitavanje kao i ona tokom igranja umeju da budu sporija.

Sedma generacija ukupno ima preko 800 Pokémon-a od čega je 81 potpuno novo. Kao i do sada, neki su ekskluzivni za Sun a neki za Moon, kako bi podstakli menjanje sa igračima koji imaju drugu verziju. I pored toga, nije moguće sve ih pronaći samo u ovim igrama. Ako ste dovoljno ludi posvećeni da želite da ostvarite stari slogan “Gotta Catch Em All!” sada kada ih ima toliko puno, potrebno je prebaciti Pokémon-e iz starijih igara korišćenjem Pokémon Bank plaćenog servisa. Neki od njih iz Kanto regije (Generation I) sada imaju nove Alola forme, kao što su Vulpix, Sandshrew, Meowth i Raichu.

Nakon završetka glavne kampanje tu je i post game sadržaj. Likovi poznati iz prethodnih X i Y verzija daju igraču zadatak da uhvati Ultra Beasts što je linearan i ne preterano dugačak side quest na kraju koga je dostupan i jedan misteriozni Pokémon. Tu su i četiri legendarna Tapu Pokémon-a do kojih je moguće doći nakon rešavanja zagonetki. Ipak, favorit je definitivno opciona borba protiv likova kojih će se dugogodišnji fanovi odlično sećati.

Uprkos pojedinim trenucima kada je očigledno da 3DS grize više nego što može da sažvaće, Pokémon Sun & Moon unose dosta svežine u serijal. To ih čini odličnim izborom za nove (mlađe) igrače koji nisu doživeli bum koji su svojevremeno napravili Red i Blue skoro dvadeset godina ranije ali i sjajnim razlogom da se i oni stariji podsete sakupljanja Pokémon-a.

Pokemon Sun & Moon (3DS)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

Uprkos pojedinim trenucima kada je očigledno da 3DS grize više nego što može da sažvaće, Pokémon Sun & Moon unose dosta svežine u serijal. To ih čini odličnim izborom za nove (mlađe) igrače koji nisu doživeli bum koji su svojevremeno napravili Red i Blue skoro dvadeset godina ranije ali i sjajnim razlogom da se i oni stariji podsete sakupljanja Pokémon-a.