Retko koja igra se može pohvaliti pravom evolucijom, od trenutka izlaska pa na dalje. Svaka igra koja je napravila mali uspeh na početku ili se zadržala na tome ili je jednostavno zamrla posle određenog vremena. R6 Siege, igra o kojoj smo pisali davne 2016 je itekako bila obećavajuća, ali balans koji je bio nepostojeći, tehnički problemi kao i oni što se tiče infrastrukture servera su je većini okarakterisali kao propast u najavi. Ipak, tih godina je Ubisoft krenuo sa totalno novom filozofijom podrške svojih igara i time su odlučili da ne odustaju od svog čeda. Rainbow Six franšiza je već bila u problemu, i ovaj kooperativni nastavak, na neki način revival nekako zamrlog serijala jednostavno nije bio u mogućnosti da još jednom failuje.

Meseci i godine su prolazile, a R6 je dostigao status najbolje kompetitivne pucačine iz prvog lica. Ugled kakav retko koje igre uživaju u trenutnom stanju industrije. Nečim takvim se može pohvaliti recimo, Counter Strike franšiza, ali čak i Valve je stalno menjao engine igre kao i izgled apsolutno svega u njihovom naslovu. Dok se Ubisoft držao svoje proverene ideje i odlučio da tvrdoglavo ide kroz zid dok im ne “upali” ono šta su zamislili, a to se i desilo u nekom trenutku.

Promene i stanje igre

Godinama kasnije, R6 Siege uživa ogromnu popularnost na apsolutno svim platformama, a početak 2020 obeležava i početak novog bloka contenta, takozvanog Year 5 ciklusa života ove igre. Kao svake godine do sada, godišnji sadržaj je podeljen na nekoliko sezona, a u svakoj sezoni dobijamo po jednu ili par novih mapa, gomilu tweakova koji su isključivo odrađeni na osnovu feedbacka zajednice, kao i po dva operatera, ofanzifni i defanzivni. Year 5 počinje velikim promenama, ogromnim nerforanjima i tweakovima operatera čak i onih koji su izašli pre par meseci, a ponajviše onih koji su se pojavili sada daleke 2017. Lesion je napokon dobio nerf za svoje mine i taj OP element je takoređi oslabljen da on postaje još jedan “casual” operater gde samo oni igrači kojima je on “main” mogu izvuči neku vrstu koristi od njega. Sa druge strane, Twitch, operator koji je bio tu od launcha je napokon doživeo rework kako bi uspeo da uđe u standardnu metu u kompetitivnom igranju. Ova dva operatera su doživela najveću promenu, praktično celokupni rework njihovih osnovnih funkcija kako bi se prilagodili i ukolopili u trenutnu situaciju igre.


Pored gorepomenutih promena na već postojećim herojima, tu je i lista detaljnih promena u gameplayu kao i na postojećim mapama. Jednostavno je nezahvalno ići kroz svaku promenu zasebno, upravo zbog toga ceo ogroman changelog možete videti na OVOM LINKU. A sada ćemo se pozabaviti nekim velikim promenama koje su obeležile početak ove godine u R6 Siegeu.

Za razliku od početka nekih starijih sezona i godina, sada dobijamo ogroman map rework umesto nove mape. Oregon dobija totalno novi izgled koji se uklapa u trenutnu estetiku igre, kao i poboljšanja i balansiranja celokupne mape radi boljeg flowa i gameplaya.

Novi Operateri

Početak sezone nam donosi dva nova operatera.


Iana se pridružuje ofanzivnom lajnapu ove igre. Jedan od možda najzanimljivijih operatera na prvi pogled jer nam daje jednu jako jako zanimljivu mogućnost kada igramo sa njom. Gemini Replicator je praktično alternativa dronovima, koja stvara duplikata vašeg igrača koja će zauzeti poziciju gde vi selektujete. Izgled, ponašanje, zvuk, apsolutno je sve isto kao i sa pravim igračem, a moć obmanjivanja u haosu koji može da nastane u R6 Siege partijama je uvek dobrodošao. Sa druge strane, hologram je moguće uništiti jednim hicem, ali nekada je to dovoljno da skrene pogled nekom defanzivnom operateru i zadate mu headshot.

Iana je u mogućnosti da nosi dve assault puške, G36C i ARX200, davajući joj ogromnu vatrenu moć u okršajima.

Oryx je drugi operater, ovog puta se pridružuje defanzivni. Sirova snaga i velika mobilnost su dve stvari koje karakterišu ovog heroja u apsolutno svakom smislu. Kombinacija agilnosti i snage Oryxu dozvoljava da probija tanke zidove i sa mogućnošću obaranja napadačkog operatera ukoliko mu se nađe na putu. Drugi ability koji Oryx ima je lako skakanje ka otvorima i prozorima, gde jednim klikom možete da otvorite i uskočite tamo gde vam je sa nekim operaterima potrebno “nekoliko koaraka”.

Oryxov arsenal se sadrži od MP5 SMG-a i SPAS-12 pumparice, davajući mu odlične defanzivne mogućnosti u kombinaciji sa velikom rafalnom paljbom i čistom snagom automatske pumparice.

Utisci

Ubisoft je odlučio da još jednu godinu započne poprilično jako i odlučno sa odličnim patchem, dva zanimljiva heroja i jednim reworkom postojaće mape koja je u osnovi totalno menja i pruža novo iskustvo za sve igrače. Godina je tek počela, promene nas tek očekuju a divno je videti da Ubisoft želi da nastavi jako i uđe sa ovim odličnim naslovom u novu generaciju konzola.