U svetu akcionih i u neku ruku, brzih igara, teško je pronaći naslov koji bi vas stvarno opustio, prepustio uživanju u dizajnu i slatkastoj grafici i iskustvu koje pruža. Trenutna situacija u gamingu je takva da se svi naslovi sve više oslanjaju na kompetitivnost, multiplayer i brzu akciju, nema veze da li pričamo o akcionom platformeru, tenisu, pucačini iz prvog ili trećeg lica. Kada se susretnemo sa nekim platformerom, onda budemo ili oduševljeni fantastičnom idejom koja nam je prezentovana na krajnje kreativan način ili to bude nešto već viđeno milion puta. U današnje vreme, kada su sve ideje iscrpljene, teško je naći originalnost u igrama bilo kakvog žanra.

Razvojni tim iz Norveške, Henchman & Goon, je odlučio da nam pruži nešto drugačije ili makar da pokuša da nas iznenadi u svetu gde originalnost skoro više ne postoji. Oni su nam dostavili zanimljiv i šareni platformer pod nazivom Pode, za Nintendo Switch konzolu. Prva misao koja nam je pala, aha okej, još jedna indie, simplistic igra za Switch konzolu, jer jelte, samo u tome možemo uživati na ovoj slabašnoj platformi.

Pode je sve samo ne ”još jedan” platformer. Preko samog dizajna, proceduralne muzike u igri do divnih karaktera i sjajne atmosfere, sve je prosto savršeno odrađeno. Moramo odmah da napomenemo, Pode je kooperativna logistička puzzle igra, koja najviše sija ukoliko igrate sa nekim. To ne znači da nećete moći sami da igrate, ali snalaženje kroz nivoe je ipak zanimljivije u dvoje. Priča je poprilično jednostavna, ali dovoljno slatka da vam izmami par osmeha na licu. Zvezda padalica, Glu, je na žalost, ipak pala na zemlju, i traži način da se vrati na nebo. Tu joj pomaže maleni kamen Bulder da dođe do planine sa koje može ponovo da se vine u nebo.

U naraciji priče nema teksta i dijaloga, već je sve ispričano pokretima, njihovim grimasama, mumlanjem na jednom made up jeziku i njihovom međusobnom interakcijom. U igri je bitno da Glu i Bulder stalno budu zajedno, jer samo tako mogu da pređu određene prepreke. Bulder ima mogućnost da manipuliše stenama i kamenjem na nivou, da ih izdiže, pomera i da tako nailazi na nove načine kako da se savladaju prepreke. Za razliku od Buldera, Glu ima interakciju sa prirodom u igri. Pošto je on/ona zvezda, svojim sjajem može da natera da priroda buja na određenim delovima nivoa, a u nekim trenucima može i da poleti, onoliko koliko mu je ostalo sange.

Na početku igre, nivoi neće biti preteški, već će sve biti više kao tutorial – kako igra funkcioniše, na koje dugmiće manipulišete okolinom i kako je najlakše da prelazite neke prepreke. Moramo da napomenemo da apsolutno svaki nivo izgleda potpuno minimalistički, ali ponovo prelepo na drugi pogled. Sve je savršeno odrađeno i stvoreno, iskonstruisano i obojeno živim i veselim bojama. Možda ne u prvim nivoima, ali kako napredujete, ta lepota u minimalizmu će vas jednostavno oduševiti. Ona se prostire od dizajna samih glavnih likova, do apsolutno svega na šta možete naći na određenom nivou. Sa svakim sledećim nivoom, nailazićete na drugačije stene, na više stvari kojim možete da manipulišete, bujniju i šareniju prirodu koju će Glu oživljavati po potrebi.

Glu i Bulder moraju uvek da budu zajedno i da sarađuju. Ukoliko ih odvojite, oni će nervozno tražiti jedno drugo, a ako dođete samo sa jednim likom do kraja nivoa, drugi lik će tužnim pogledom i zvukovima tražiti svog novog prijatelja, slatko mu mahati i očekivati ga svakog trenutka tu pored sebe. Možda to na papiru ne izgleda toliko zanimljivo i interesantno, ali to su sitnice koje mnogo znače i koje vas uvlače u ovu sasvim neočekivanu vezu dva likova u igri. Vreme će vam proleteti, a ni sami nećete skontati kada ste ih pre zavoleli, jer je prosto nemoguće da budete ravnodušni prema njima.

Slagalice i platformig delovi nisu preteški. Uvek su tu da vam probude onaj ”a sada to treba da odradim” trenutak u vama, ali ne toliko da bi vas mučile da previše mozgate i odustanete od igre. Naravno, kako napredujete kroz igru, tako ćete nailaziti na teže, ali ujedno i dosta zanimljivije prepreke. Interesantno je da se muzika menja svakim vašim pokretom na nivou, tako da šta god da radite vi, Glu ili Bulder, muzika će vam se prilagođavati, ali ipak ostajati u toj noti melanholičnosti i opuštanju.

 

Pode je jedna prelepa malena igra i još jedan naslov koji daje neverovatnu vrednost Switch konzoli. Ne samo da razvojni timovi mogu da ispolje svoju maštovitost sve više i više na ovoj konzoli, već i pored toga nam pružaju fantastična iskustva i kvalitet gameplaya. Ova igra bi možda ostala neprimećena na PS4 i Xbox One platformi zbog ogromne količine ”Triple A” naslova, ali Switch je apslutno savršena platforma da Pode od običnog platformera preraste u jedan prelep i veliki naslov, kako za nas tako i za tim koji stoji iza njega.

Pode (Nintendo Switch)

Finalni utisci

Pode je jedna prelepa malena igra i još jedan naslov koji daje neverovatnu vrednost Switch konzoli. Ne samo da razvojni timovi mogu da ispolje svoju maštovitost sve više i više na ovoj konzoli, već i pored toga nam pružaju fantastična iskustva i kvalitet gameplaya. Ova igra bi možda ostala neprimećena na PS4 i Xbox One platformi zbog ogromne količine ”Triple A” naslova, ali Switch je apslutno savršena platforma da Pode od običnog platformera preraste u jedan prelep i veliki naslov, kako za nas tako i za tim koji stoji iza njega.