Nezavisni razvoj video igara u našem regionu sve više uzima maha. U poslednjih godinu dana sve je više pojedinaca i timova sa prostora bivše Jugoslavije koji svojim ostvarenjima pokušavaju da se probiju na ovom sve konkurentnijem polju. Danas je pred nama igra Welkin Road, freerun/3D puzzle igra koja je delo Slovenca Gregora Paniča.

Kao što smo već pomenuli, Welkin Road je 3D puzzle igra sa sada već prilično poznatom freerun mehanikom. Stoga, prvo poređenje sa Mirrors Edge je apsolutno osnovano, pogotovo što sama mehanika “slobodnog trčanja” pozajmljuje dosta elemenata iz ove visokobudžetne igre. Doduše, ako zagrebemo malo dublje doći ćemo do zaključka da je Welkin Road malo bliži jednom drugom tipu igre. U pitanju je surf mod za Counter Strike. Pre svega, par reči objašnjenja za sve one koji još uvek nisu imali priliku da iskuse sve blagodeti “surfovanja”. Poenta je da se niz platforme krećete što je brže moguće uz što manje trenja (usporavanja). U teoriji surfovanje deluje izuzetno prosto, ali praksa je sasvim drugačija priča. Welkin Road u svom izvođenju kopira ovaj popularni koncept, ali i dodaje svoje elemente u čitavu priču.

WelkinRoad 2016-06-04 12-26-16-49

Cilj igre je da u što kraćem vremenskom roku stignete od tačke A do tačke B. Na putu ka cilju ćete morati da što brže i efikasnije savladate platforme koje će u pojedinim slučajevima predstavljati pravu noćnu moru. Pored trčanja i skakanja, tu je i vešanje o posebne kugle koje spajaju odvojene platforme. Pošto je u pitanju 3D puzla, kugle će dolaziti u nekoliko različitih boja.  Svaka od boja će posedovati određene osobine kao i način na koji možete da ih koristite. Vešanje o kugle se odvija klikom na levi ili desni taster miša (levi za levu ruku, desni za desnu). Prilikom vešanja je potrebno imati što veći momentum kako bi ste se uspešno nadovezali na sledeću kuglu/platformu. Ovde možda trenutno leži i najveći problem Welkin Roada. Sam način na koji se prebacujete sa jedne kugle na drugu je izuzeztno nespretno sproveden. Kako bi ste uspeli uspešno da se povežete, potrebno je da kursorom nanišanite željenu kuglu i držite nišan jedno pola sekunde kako bi vam igra dozvolila da uspostavite vezu. Ovo značajno ubija ritam i ugođaj brzine, što je za igru koja vas tera da budete što je moguće brži i efikasniji jako loša stvar.

Kad smo već kod problema oko manjka brzine, čitavo iskustvo deluje tromo i usporeno. Trčanje po platformama je veoma sporo, fizika koja je implementirana unutar igre takođe odaje utisak da ste balon a ne čovek. Jedini pravi osečaj brzine se stiče tokom vešanja, ali čim se spustite na novu platformu ponovo ste spori i tromi. Što se tiče samih puzli koje se nalaze na platformama težina varira od prelakih do gotovo nemogućih. Kombinacije poput trčanja i skakanja po zidovima će u pojedinim zagonetkama biti pakleno teške i zaista će samo najuporniji preći svih 11 nivoa, koliko trenutno postoji. Još jedna stvar koja ne pomaže u objašnjenju zagonetki jeste prilično loše sproveden help meni, koji se aktivira pritiskom na taster F1. Osim nekoliko oskudnih rečenica o tome kako savladati određeni problem po prvi put, ne postoji nikakvo vizuelno objašnjenje kako se problem rešava u praksi.

Grafički igra prati jednostavan i jako uredan vizuelni pravac. Oni koji su ovladali Unity-em će verovatno prevrtati očima, pošto su vizuelna rešenja izuzetno bazična.  Ono što je za ovaj tip igara svakako važnije jeste kvalitetan gameplay-a, a tu ovaj naslov još uvek nije sazreo. Muzička podloga, osim u glavnom meniju, nije prisutna. Igra odaje utisak nezavršenosti, međutim pošto je ipak u pitanju Early Access izdanje, to ni ne treba da čudi.

Generalno gledano Walkin Road bi u teroiji trebao da bude jedno izuzetno zabavno iskustvo. Kada pomislimo na slobodno trčanje, prve dve stvari koja nam padaju na pamet jesu brzina i fluidnost. Na žalost to je ono što ova igra, makar u ovom stadijumu razvoja, nije uspela da postigne. Izvođenje je tromo i iritantno, dok su trenuci zanosa i zabave jako kratkog daha. Ako na ovo dodamo i cenu od 13$ koliko ovaj naslov trenutno košta, jako je teško dati pozitivnu preporuku. Ukoliko ste pak zagrejani za ovu igru, sačekajte makar da izađe iz Early Access faze, možda se do tad neke manjkavosti poprave.