Pre skoro šest godina započeli smo putovanje kroz StarCraft II svemirsku avanturu. Kroz trilogiju smo se susreli sa svačim, od skromnih početaka i lokalne borbe protiv tiranije, pa sve do sukoba sa mračnim božanstvom i posledičnog spašavanja celokupnog postojećeg univerzuma. Iako je upravo taj pomalo cheesy hepiend delovao kao poslednja tačka na više nego uspešni StarCraft II, ljudi iz Blizzard Entertainment-a su odlučili da produže njegov životni vek kroz seriju DLC misija pod nazivom Nova Covert Ops. Prvo što bi se dalo pomisliti jeste da je kalemljenje novog DLC sadržaja na već zaokruženu trilogiju samo još jedna muža novca u maniru aktuelnih trendova gejming industrije. Da li je to zaista tako? Nedvosmislen odgovor je izuzetno teško dati.

Nova Covert Ops na neki način predstavlja iskupljenje za jedno davno prekršeno obećanje. Stariji ljubitelji StarCraft franšize će se sigurno setiti taktičke pucačine iz trećeg lica StarCraft: Ghost koja je prilično pompezno najavljena daleke 2002. godine ekskluzivno za tadašnje igračke konzole. Protagonista je trebala da bude ubitačna plavuša November „Nova“ Annabella Terra, pripadnica elitne Ghost jedinice u Dominionu. Iako su prvi utisci obećavali mnogo, razvoj je zapao u nepredviđene probleme i StarCraft: Ghost je postao jedan od spektakularnijih primera propasti nečega što u teoriji apsolutno ne može da omane. Bilo kako bilo, nakon punih dvanaest godina mrcvarenja fanova Blizzard je 2014. objavio da je Ghost i zvanično otkazan, što je donelo mešavinu oprečnih stavova i osećanja.

02. Ghost

Iako je sama igra doživela neslavnu sudbinu, lik Nove je tokom godina diskretno nalazio put do zaljubljenika u StarCraft. Nova se pojavljivala u novelama i stripovima, figurirala je i u prvom delu SC2 trilogije, a nedavno smo je videli i kao playable karaktera u MOBA naslovu Heroes of the Storm. Iako su to sve bili lepi nostalgični znakovi pažnje, nedostajalo je nešto više – punokrvna priča o Novi koja će se razviti pred očima svih onih koji su je željno iščekivali svih ovih godina. Pa ipak, izgleda da je iščekivanju konačno došao kraj. Blizzard je prošle godine iznenada najavio seriju DLC misija za StarCraft 2 – Nova je u njima glavna zvezda, a njena priča kroz devet single player misija konačno dobija svoju zaokruženu formu u okviru StarCraft univerzuma.

03. Nova

Nakon pola godine od objave, dočekali smo prvi od tri paketa Nova Covert Ops misija. Svaki od tri paketa sadrži po tri single player misije,  koje na sebi imaju prilično paprenu etiketu od 7,49 eura. Ukoliko se odlučite da unapred poručite sva tri paketa, objedinjena cena sa popustom je petnaest eura, što je i dalje mnogo kada se uzme u obzir da je replay value za RTS kampanju ovakvog tipa vrlo mali. Bolje bi im bilo da su te misije vraški dobre i dugotrajne, or else…

…Ovako visoka cena automatski povlači sa sobom i drastično podizanje praga očekivanja prosečnog igrača uz izrazitu netoleranciju na eventualne nedostatke. Stoga krenimo redom… Vreme dešavanja je nekoliko godina nakon velikog finala LotV kampanje. Vladar Terran Dominiona je Valerian Mengsk koji u post-Amon eri pokušava da pravično održi kurs prosperiteta ljudske rase. Pa ipak, idilu kvare iznenadni napadi Zergova i diverzivno delovanje organizacije sa pretencioznim imenom „Defender of Men“ (DoM).

Nova otvara oči i budi se u nepoznatom okruženju na nepoznatoj lokaciji. Šifrovanim kanalima komunikacije dobija poruku da je u opasnosti na šta se ona odmah daje u beg iz strogo čuvanog postrojenja pod DoM kontrolom. Nova se ne seća ničega, sećanja su joj obrisana, što dodatno otežava čitavu situaciju. Ko je ona? Za koga radi? Odakle se našla tu? Sva ova pitanja spuštaju radnju sa galaktičkog nivoa na nivo jednog lika, jedne osobe, što je najuočljivija promena u odnosu na dosadašnje SC2 kampanje za jednog igrača. S obzirom na ovakav pristup, poistovećivanje je dublje i sve misije dobijaju prilično drugačiju, ličnu perspektivu. Beg iz DoM postrojenja se odvija u pravom Splinter Cell/Metal Gear maniru – SC2 endžin je oplemenjen stealth izvođenjem gde morate dobro da pazite da ne uzbunite stražare i da izbegnete alarme. Nova ima specijalne Ghost sposobnosti kamuflaže, korišćenja snajpera i ručnih granata, što umnogome olakšava bekstvo iz strogo čuvanog okruženja.

Nakon bega van postrojenja sledi novo iznenađenje – jurnjava po prometnoj ulici koja svojim izvođenjem vraća igrača bar 20 godina unazad. Ovaj deo misije je koncipiran kao krajnje simpatičan omaž zlatnoj eri skrolujućih shoot ’em up igara – izbegavaćete civile, rasturaćete neprijateljska vulture i banshee vozila, a na kraju ćete se sukobiti i sa pravim-pravcatim boss-om koji će biti vaša poslednja prepreka na putu ka slobodi. Ova prva dvodelna misija je odmah u startu pokazala svu pažnju sa kojom se pristupilo dizajnu NCO kampanje. Dobro poznati endžin je upregnut na inovativne, pa čak i genijalne načine čime je efektivno postignuta promena žanra – umesto RTS iskustva, dobili smo stealth šunjalicu i skrolujuću jurnjavu u kojoj sve pršti od akcije. Jedina, ali u isto vreme i ključna zamerka jeste manjak izazova – meni, koji ni pod tačkom razno nisam ekspert za kompetitivni StarCraft, je trebalo jedva nešto više od pola sata da pređem ovu dvodelnu misiju na hard nivou težine. Iz prve. I pored sve prikazane inovativnosti, manjak izazova neminovno ubija žar i čini da celo iskustvo traje prekratko.

 

Nakon uvodne, sledi druga misija koja donosi klasično RTS iskustvo razuđenoj mapi sa akcentom na defanzivi. U ovom segmentu igra po običaju briljira, jer je SC2 inače na samom vrhu žanra po izvođenju i igrivosti. Ono što je glavni element koji unosi razliku u odnosu na SC2 trilogiju jeste mogućnost odabira opreme koju Nova koristi, kao i izbor dodataka za vaše borbene jedinice koji nisu viđeni u glavnoj igri. Tako npr. Novi možete dati jetpack i sačmaru pretvarajući je u razbijača za blisku borbu kome konfiguracija terena ne predstavlja nikakav problem… ili pak možete da joj date ghost cloak i snajper čineći je nevidljivim ubicom sa distance. Izbor pristupa i stila su isključivo na vama. Što se jedinica tiče, apsolutni hit dana su siege tenkovi sa jetpack-om – nema ničeg boljeg nego posaditi takvu grdosiju na nedodirljivo uzvišenje i sejati strah po neprijateljskoj pešadiji. Vatromet i efikasna borba protiv žive sile su zagarantovani.

Zadnja misija je ponovo dvodelna i predstavlja kombinaciju klasičnog RTS dela i stealth segmenta koji je već viđen na početku. Iako je nešto teža od prethodnih i dalje ne predstavlja veći problem po pitanju izazova. Taj utisak će biti ono što definiše čitavo iskustvo – sve tri misije su odlične po formi, ali ne i po balansu. No dobro, s obzirom da je ovo uvod u Novinu kampanju, pripisaćemo sve namernoj dizajnerskoj odluci da prvi paket misija bude lakši od preostala dva. Ukoliko to na kraju ipak ne bude slučaj, nikakva inovativnost u dizajnu misija neće moći da zamaskira činjenicu da je u pitanju čista pljačka. Vreme će pokazati šta je po sredi, a do tada nam ostaje da nestrpljivo sačekamo nastavak ove priče na koju smo čekali punih četrnaest godina.