Games Workshop nam je doneo u saradnji sa Evil Twin Interactive-om još jedan naslov baziran na njihovom univerzumu – Man O War: Corsair. Igra je trenutno na samom početku Early Access-a i mnoge stvari nisu definisane, ali dobra osnova i mehanika su tu što je najvažnije. U početku nismo očekivali ništa posebno ali posle višesatnog igranja smo promenili mišljenje iz korena. Senovite obale Starog Sveta, zanimljivi neprijatelji i nasumični događaji vam se lako mogu uvući pod kožu. Magle Zapadnog mora vas čekaju i svakakve nove opasnosti su spremne da udare na hrabre mornare. Verujemo da ako niste upoznati sa ovom franšizom posle ove igre ćete sigurno poželeti da saznate više o njoj.

Radnja se odigrava duž celog Zapadnog Mora kojim se putuje od luke do luke i trguje vrednim namirnicama. Te namirnice su preko potrebne u raznim kraljevstvima širom Starog Sveta i one su vam glavni izvor prihoda pored plena koji stičete u bitkama. Svaka nautička milja je bila ispunjena rizikom od napada od strane megalodona, krakena kao i od drugih pripadnika morske flore i faune. Brodovi su veoma agilni i kretanje ne zavisi previše od vremenskih prilika. Bitno je samo da se obrati pažnja na kompas koji pokazuje u kom pravcu vetar duva. Uvek uz nas je prisutan verni prvi oficir koji pomaže prilikom obeležavanja objective-a ili daje savete tokom bitke šta bi bilo najbolje uraditi.

Man O' War Corsair (1)

Kad smo započeli novu kampanju prvo smo izabrali pol lika kog smo vodili, količinu resursa i shodno tome i težinu. Developeri igre su naveli da će biti ubačena i mogućnost biranja drugih rasa iz Warhammer Fantasy sveta što su odlične vesti. Na kraju smo izabrali ime i mogli smo započeti našu avanturu. Dočekao nas je jednostavan i precizan tutorial i prva bitka koja demonstrira mehaniku borbe sa drugim brodovima. Orci, Skaveni i Undead-ovi (za sada) su prve 3 frakcije protiv kojih ćete imati priliku da se borite. Mehanika borbe je prilično jednostavna. Razdaljina od protivničkog broda i ugao pod kojim se ispaljuju đulad se podešavaju prostim pokretom miša i kretanje se vrši pomoću W, A, S, D tastera. Dodatna opcija je ukrcavanje na protivnički brod i tada svaki član posade može da se kontroliše zasebno. Atmosfera definitivno postoji i nadamo se da će u budućim verzijama biti još bolja.

Za efikasno kretanje po pučini u pomoć uvek priskače mapa na kojoj su obeležene u početku najveće luke u koje možete pristati. Svaka nova luka zajedno sa tajnim lokacijama se automatski otvara na mapi. Uz veliki trud smo nalazili zakopano blago i taj kapital smo trošili u luci na nadogradnje broda ili kupovinu nove opreme za posadu. Da plovidba morem ne bi bila smrtno dosadna, dodata je mogućnost da se ubrza protok vremena i da se tako brže stigne do željenog mesta. Sa ubrzanjem vremena povećava se i šansa za nasumične događaje što podiže dinamiku igre.

Posada se može regrutovati ali nismo videli nikakve dodatne mogućnosti kao što je unapređivanje osobina posade. Uvek moraju biti obezbeđeni hrana i pijaća voda za ljude koji se mogu kupiti u luci. Kad nestanu sve namirnice u sred plovidbe ljudi postaju neefikasni i usporeni i šanse za pobedu su veoma male. Svaka lokacija koja se može posetiti se pojavljuje u HUD-u kao marker zarad lakše orijentacije tokom plovidbe. Luka nije bitna samo za kupovinu resursa nego i za preuzimanje misija. Misija započinje određenim događajem koji je prikazan na Notice Board-u i ispraćen je adekvatnim tekstom. Na igraču je da prihvati ili da odbije ali nagrade su uglavnom obilne. Moguće je unajmiti novog savezničkog kapetana ali za sada ta opcija je nedostupna. Višak namirnica i drugih vrednosti se ostavlja u lučkim skladištima i može im se pristupiti kada se dođe u luku.

Što se tiče grafičkog dela igre on i nije baš na visokom nivou. Neke efekte možemo izdvojiti jer doprinose atmosferi ali to je daleko od potencijala koji po našem mišljenju ova igra ima. U ovom stadijumu igra je grafički veoma siromašna. Izrazito blede i zamućene teksture, loše osvetljenje i loše animacije kvare opšti utisak. Pošto je igra u Early Access fazi to možemo uzeti kao olakšavajuću okolnost i nerealno bi bilo očekivati nešto više. Preklapanje modela nam je isto smetalo jer loše izgleda kada probate da predate kormilo prvom oficiru a model vašeg lika se ne pomeri sa kormila i igra crash-uje. Posle toga mora da se krene od autosave-a koji je napravljen u obližnjoj luci a to podrazumeva da se ponovo plovi od tačke A do tačke B. Igra je generalno nestabilna i mnoge opcije u menijima tokom igre odjednom prestaju da rade.

Man O' War Corsair (10)

Veštačka inteligencija je još uvek na osnovnom nivou i protivničke brodove smo potapali kao od šale. Mornari se na brodu šetaju napred-nazad po jednostavno utvrđenoj putanji i izgovaraju možda 2-3 rečenice koje se konstantno ponavljaju. Muzička tema je jako siromašna za sada i nadamo se da će i na tome poraditi jer nema dobre Warhammer igre bez dobre muzike. Zvučni efekti su bili dobri i odlično su dočarali atmosferu pomorskih bitaka.

Najviše nas je zanimala opcija “Custom Battles” koja još nije dostupna i o kojoj nema nekih preciznijih informacija. Bilo bi sjajno da to bude neki tip multiplayer-a gde će kapetani moći da se sukobe međusobno i da pokažu svoje veštine upravljanja brodom. Ovako visoka cena na Early Access-u sa ovako slabom ponudom sadržaja u igri nije baš adekvatna po našem mišljenju i od suštinske važnosti bi bilo da developer-i ne budu spori sa update-ovima. Za sada su najavljeni Haotici kao nova neprijateljska frakcija, Wizard-i kao članovi posade i četiri skill tree-a za kapetana (Leadership, Gunnery, Ship Control i Special skill tree). Pratićemo sa velikim interesovanjem dalji razvoj događaja.

U poslednje vreme Games Workshop intenzivno pokušava da mnoge svoje igre prebaci u elektronsku formu i za sada im to prolazi sa dosta uspeha, što nas raduje. Ovaj naslov duhom veoma podseća na njihov specialist game “Dreadfleet“. Ako se sve kockice sklope i ubaci se adekvatna količina sadržaja imaćemo odličnu igru. Stona verzija je imala brodove sa duhovima drevnih pirata, mehaničke krakene i impozantne vilenjačke i undead krstarice. Nažalost Games Workshop je poznat po čudnim poslovnim odlukama i pitanje je u kom će pravcu ići razvoj ove igre.

Na prvi pogled sve ovo nam je izgledalo kao i svaka druga igra sa piratima ali očigledno je da developeri ciljaju na nešto drugačije i to je dobro. Do tada spremni smo da istražujemo daleke pučine i da hrlimo u zagrljaj opasnostima Zapadnog Mora. Spremite bocu groga i nabacite piratski osmeh. Drvena noga i kuka su opcionalni!