Svet taktičkih pucačina iz prvog lica ne dobija često nove izdanke, pre svega pošto je mišljenje da takav tip igara ne prolazi preterano dobro. Iako je prvobitno izašao 2007. kao Half Life 2 mod, Insurgency je dobio dovoljno podrške igrača. Zbog toga ga je razvojni tim New World Interactive 2014. izbacio kao zasebnu igru. Šta izdvaja ovaj naslov od ostatka konkurencije?  U pitanju je “one shot one kill” sistem i akcenat ka realizmu koji je odavno izumreo u ostalim taktičkim pucačinama. Zbog ovog pristupa igra pred početnike postavlja veoma strmu uzbrdicu koju moraju da savladaju kako bi uspeli da se uhvate u koštac sa izazovom koji Insurgency donosi.

Insurgency će svima onima koji su genski srodili sa Counter Strike-om i ostalim “timskim fps igrama” prepunim “health bar i self heal sistemima” isprva biti veoma mučno i frustrirajuće iskustvo. Biće potrebno dosta vremena kako bi se privikli na činjenicu da će samo jedan pogrešan korak dovesti do grejanja klupe do kraja partije. Da stvari budu još nezgodnije ne postoji ni centralni nišan (osim nišana na pušci), tako da će jurišna paljba, kao i bliska borba biti poslednja moguća opcija. Svako oružje u igri je jednako smrtonosno, bilo da je u pitanju puška, pištolj ili granata. Rasipanje municije tokom borbe će vam se često odbijati o glavu pošto je svako punjenje šaržera, zbog vremena koje oduzima, izuzetna kocka. Iskusnim igračima će jedan šaržer bez problema trajati čitavu partiju. Sve ove stvari će zaista biti izuzetno velika prepreka za igrače koji su navkli na trenutno aktuelne FPS igre. Kada se budete aklimatizovali na okruženje koje nudi Insurgency, velika je verovatnoća da više nikad nećete gledati ostale igre na isti način.

Insurgency (10)

Sa sigurnošću se može reći da je u pitanju možda najbolji timski taktički FPS do sada. Uz svo dužno poštovanje prema ostalim naslovima, ovo je možda i jedina igra u kojoj zapravo ekipa i taktika, a ne brzi refleksi igraju presudnu ulogu. Borbe su izuzetno dinamične, bilo da se koristite jurišne taktike ili rovovske bitke. Ovo je pre svega zbog glavne mehanike igre koja se zasniva na ne praštanju grešaka.

Oružja koja se nalaze u igri su manje više standardna za ovaj tip igara, jedini zanimljivi dodatak jeste mogućnost modifikacije kako bi se bolje prilagodili terenu i misiji. Svako oružje ima svoju jedinstvenu prednost i manu, zbog čega će svako od njih imati ulogu u zavisnosti od situacije. Jako je puno pažnje i detalja posvećeno kako bi svako oružje predstavilo vernu repliku stvarnih modela. Isto važi i za zvučnu podlogu istih koja je identična primercima iz stvarnog života. Mape su raznovrsne, ali tematski sve se uklapaju u Srednjo Istočne lokacije. Borbe će se odvijati kako u urbanim sredinama, tako i na širokim poljanama i napuštenim kancelarijama. Insurgency poseduje gotovo sve standardne modove igranja na koje smo već navikli, a tu je i svojevrsni takmičarski mod koji je namenjen e-sports zajednici.

Grafika je možda i najslabija karika ove igre, pošto je pokreće sada već veoma stari Source engine. Teksture su isprane i ružnjikave, tako da ćete imati velike teškoće da prepoznate protivnike sa veće udaljenosti. Nekima će se to baš svideti pošto doprinosi realističnosti, ali stiče se utisak da bi igra celokupno ostavljala izuzezno bolji utisak u nekom savremenijem endžinu. Prema najnovijim vestima, NWI  planira novu Insurgency igru koja će biti pokrenuta u Unreal 4 engine-u, tako da će time ova, možda i jedina, boljka biti ispravljena. Treba spomenuti da je u februaru izašao i oficijalni mod za igru pod nazivom “Day of Infamy“. U pitanju je total conversion mod koji tematiku prebacuje u okruženje Drugog Svetskog Rata. Iako je u pitanju oficijalni mod, svi koji imaju originalnu igru mogu da ga preuzmu besplatno. Isto tako, razvojni tim se nada da će kroz Day of Infamy zajednica koja se okuplja oko ovog naslova početi više da doprinosi svojim modovima i mapama.

Insurgency je igra koja definitivno nije za svakoga, već isključivo za one koji žele da igraju realistične ratne simulacije. Ako ste klasični Counter Strike igrač, velika je šansa da ovo nije igra za vas. Sa druge strane, ako vam je muka od igara kao što su COD i CS, Insurgency je jedini logičan izbor, zato što bolju alternativu nećete naći.