Davne 1999. godine poznata britanska firma Games Workshop je došla na ideju da malo osveži svoju postavu tabletop wargaming igara. Pored već dobro uspostavljenih giganata kao što su Warhammer Fantasy Battles i Warhammer 40K (u daljem tekstu WH40K) bilo je pitanje koje nove franšize ubaciti. Tada se rodila ideja u obliku “Specialist Games”-a. To su bile posebne igre koje su na veoma kvalitetan način proširivale WH 40K lore sa novim pričama, likovima i mehanikom. U svim mogućim knjigama, člancima, ili Codex-ima se pričalo o velikim svemirskim brodovima kojima su se frakcije iz tog univerzuma kretale, ali niko nije spominjao svemirske bitke. Samo jedan znak je bio dovoljan Andy Chambers-u da ekspresno okupi oko sebe Dave Andrews-a, John Blanche-a, Alex Boyd-a i Wayne England-a i da se rodi BattleFleet Gothic. Mehanika je bila tu, ideja je bila tu, dizajn je bio tu, ali priča je morala nekako da poveže sve to u celinu. Priča se odigrava u periodu gde besne napadi flote komandanta Black Legion-a Abaddona The Despoiler-a na Gothic sektor svemira u WH40K univerzumu. Snage Imperiuma su odlučile da uzvrate i taj period je poznat kao “Gothic War”. Samo ime BattleFleet Gothic je u stvari ime Imperijumske mornaričke formacije koja je jedna od glavnih protagonista u toj celoj priči. Ova igra je nažalost povučena sa polica 2013-te godine uprkos veoma velikoj potražnji.

Dosta nas je bilo razočarano, ali se igra i dalje igrala po kućama i po nekim gaming klubovima ili gaming eventovima u Srbiji. Dolazila je u veoma velikom pakovanju koje je sadržalo sve što vam je potrebno da 2 igrača mogu odmah da sastave minijature, da se pročita knjiga pravila i da se počne sa igrom. Svaki kuhinjski sto je mogao za čas da postane Gothic sektor i da se krene sa borbom između Haosa i Imperiuma. Vremenom, kako je igra rasla, krenule su da se pojavljuju dodatne rase pored Haosa i Imperiuma. Pojavili su se Orkovi, Space Marinci, Tau, Eldari, Dark Eldari, Nekroni i Tiranidi. Tu su bile još neke manje grupe kao što su Inkvizicija, Adeptus Arbites ili Adeptus Mechanicus. Svaka frakcija je imala lepše brodove nego prethodna i bilo je pravo zadovoljstvo sakupljati ih i bojiti. Postojao je određen broj brodova na raspolaganju koje ste mogli da rasporedite u zavisnosti od poentaže i osobina. Mogućnosti igre su bile dosta velike, ali nažalost neiskorišćene. Svi su tražili od Games Workshopa da napravi kvalitetan dodatak pravilima da bi se igra mogla koristiti u kampanjama za WH40K, ali to se sve završavalo polovičnim rešenjima od strane matične kuće. Ništa nije moglo smekšati kameno srce Games Workshopa. U jednom momentu se pojavio tračak nade da će ipak igra biti oživljena kada je izašao dodatak za tabletop verziju koji se zvao BattleFleet Gothic Armada. To je bila, kao i uvek, lažna uzbuna i igra je samo nestala sa polica 2003. godine. Posle toga se ništa nije čulo o igri do januara 2015. godine kada je objavljena vest da je Games Workshop dao licencu programerskom timu Tindalos Interactive i izdavačkoj kući Focus Home Interactive da naprave kompjutersku verziju ove igre.

Battlefleet Gothic Armada (5)

Situacija se menja odjednom, ozarila su se lica brojnih igrača i igra je ušla u early access. Posle trnovitog puta i brojnih prepravki i rebalansa dobijamo konačan proizvod.

Da napomenem čitaocima da sam istorijat ove igre napisao sa namerom da povučem paralelu između kompjuterske igre i tabletop verzije, i da ukažem na prednosti i mane. Svako ko je igrao stonu verziju želi da njena formula bude prenesena adekvatno i u kompjutersku verziju igre.

Battlefleet Gothic: Armada je real time strateška igra u kojoj igrači vode brodove brojnih rasa kroz svemirske okršaje u Gothic sektoru WH40K univerzuma. Single player kampanja je fokusirana na kapetana Spire-a koji prima hitan poziv za pomoć od strane orbitalne stanice “Aleph”. U uvodnoj misiji mlad i neiskusan kapetan lake krstarice “Dauntless” mora da dokaže svoju vrednost u očima Imperiumskih inkvizitora i viših oficira, i sa svojom posadom i vernim Komesarom pristiže u pomoć. Nažalost, u pitanju je bila zamka postavljena od strane izdajničke frakcije koja je prišla Haosu i tu priča počinje. Kapetan Spire zbog susreta sa Haosom biva podvrgnut ispitivanju od strane Inkvizicije, prolazi test i dobija svoje unapređenje koje mu omogućava komandu većom flotom koja će braniti Gothic sector.

Prvih nekoliko misija imaju formu uobičajenog tutoriala koji će igrače upoznati sa komandama za kretanje kamere, selekciju jedinica, načinom postavljanja brodova u Deployment zoni, podešavanjima daljine sa koje brodovi mogu da napadaju protivničke brodove i sa mikromenadžmentom borbenih podsistema svakog broda. Posle toga objasniće se i način unapređivanja svakog broda, način kupovine novih brodova i unapređivanje osobina posade koje će vam biti od velike koristi tokom borbi.

Borbe se odvijaju u svemiru u dvodimezionalnoj ravni i mehanika podseća na mehaniku igara koje za temu imaju pomorske bitke. Oružja će se aktivirati samo ako je brod okrenut pod pravim uglom. Na primer, bočni topovi će se aktivirati samo ako se postavite bočno ili torpeda za koja ćete morati da budete postavljeni frontalno tokom ispaljivanja i morate da ih ispalite u pravo vreme da bi pogodila protivničke brodove. Uvek imate dostupne akcije izbegavanja koje morate izvesti u pravo vreme, ili ako želite da svedete štetu na minimum, obavezan je frontalni položaj jer je frontalni oklop skoro uvek najjači.

Pošto ima mnogo sistema i oružja kojima u žaru bitke morate žonglirati većini će se verovatno učiniti bitka veoma teškom i haotičnom jer nema pauze ali možete aktivirati tzv. taktičke asistente pritiskom na taster Space i gameplay se uspori dovoljno da možete izdati sve željene komande blagovremeno. Svakom brodu možete podesiti obrasce ponašanja tokom bitke sa neprijateljima ako ne želite da izdajete komande zasebno. Ako volite ranged bitke ili taktike zakucavanja sve to možete podesiti pod uslovom da su brodovi za to specijalizovani. Možete podesiti i sa koje daljine brodovi počinju sa pucanjem, ali uspešnost pogotka zavisi od osobina broda i posade na tim brodovima. Svaki brod u floti vam može i automatski uskočiti u warp i pobeći sa bojnog polja ako mu hull integrity padne na 25%. Dosta pažnje je posvećeno detaljima i svakom ko igra ovakve igre prvi put to može delovati malo opterećujuće. Bilo bi lepo da je Tindalos to mogao da pojednostavi ali su na taj način savršeno preneli gameplay mehaniku iz tabletop verzije igre.

Battlefleet Gothic Armada (8)

Protivničkim brodovima se može tokom bitke zasebno ciljati određeni podsistem da biste ga lakše savladali. U zavisnosti od cilja misije možete protivničkom brodu uništiti Warp Drive generator da biste ga sprečili da pobegne ili želite da eliminišete štitove ili da se unište bočni topovi da bi se osigurao siguran prelaz vaše posade u napadnuti brod zarad lakšeg zauzimanja. Ima dosta mogućnosti za pobedu i na igraču je da odluči kako želi da dođe do nje.

Naravno šta je svaki brod bez dobre posade, zar ne? U ovoj igri posada igra bitnu ulogu jer osobine broda i šanse za uspešno izvedenu akciju zavise od iskustva i obučenosti posade. Članovi posade se unapređuju u vašoj bazi i ako se kojim slučajem prevarite u redosledu unapređivanja posade možete te poene ponovo raspodeliti kako vama odgovara. Navigatora unapređujte među prvima jer ako krenete da bežite sa bojnog polja u Warp postoji velika šansa da izgubite brod u Warpu. Što veći nivo navigatora manja je i šansa za gubitak. Može doći i do problema sa posadom koji se nasumično pojavljuju kao što je izdaja od strane određenih članova i njihov prelazak na stranu Haosa ili možda samo kukavički kapetan neke od frigata odluči da pobegne. Svaki od tih problema je mač sa dve oštrice i čini bitke uzbudljivijima. Nikada ne znate šta se može desiti i morate munjevito reagovati.

Svaka mapa gde se odvija sukob brodovima ima asteroidna polja, minska polja i oblake gasa i sve je nasumično generisano. Nijedna mapa neće biti ista po tom pitanju, ali dešava se da se sama pozadinska tema mape ponavlja u misijama. Ostaje zamerka što razvojni tim nije uložio više truda i poboljšao generator mapa. Naravno nije sve tako crno, mape nisu prazne, imaju nebule u pozadini, planete, velika asteroidna polja, red dwarfove, crne rupe, i warp oluje. Uz sve to šarenilo lako možete da izgubite fokus sa same bitke i da samo uživate u spektaklu boja.

Brodovi su perjanica igre i svaka frakcija je posebna priča za sebe. Verno su prenešene njihove tabletop verzije i iskusniji igrači će neke odmah prepoznati. Modeli su veoma detaljni i kada zumirate brod možete videti svaku pukotinu, oštećenje od prethodne bitke ili sisteme koji se naizmenično pale i gase.

Dok Imperiumski brodovi izgledaju kao Gotičke katedrale, Haotički brodovi izgledaju kao otelotvorenja mašina za mučenje sa ili bez pipaka, očiju, ili nekih drugih organskih ili neorganskih dodataka. Jezivo i odlično u isto vreme.

Orkovski brodovi su klasične hrpe otpadaka iz svemira, nevešto zavarene u neku grotesknu celinu iz kojih dopire pesma Orkova koji su krenuli u Waaagh!

Eldarski brodovi su elegantni, aerodinamični i pažnja je posvećena svakom detalju. Njihova doktrina u vidu matematičke savršenosti, elegancije i surovosti se u njima savršeno ogleda.

Kampanja igre počinje svemirskom mapom koja sadrži zvezdane sisteme u Gothic sektoru koje morate da branite zarad sigurnosti čovečanstva dok ne pobedite Abbadona. Svaki sistem, tj. planeta u njemu donosi određene prihode i moguća je meta napada. Treba biti uvek oprezan i potruditi se da se što više planeta spasi jer sa gubitkom svake, tj. Exterminatusom, smanjuju se prihodi što vas može lako dovesti do momenta kada se više ne možete oporaviti. Misije se generišu nasumično pa ćete nekada morati da branite određeni sektor od napada neprijatelja dok određeni brod ne pobegne, da ispratite fregatu sa bitnim oficirom ili da se bavite špijunažom i da kradete podatke iza neprijateljskih linija.

Pre nego što započnete misiju morate da izaberete loadout, tj. brodove koje ćete koristiti u određenoj bici. Imate predefinisan broj poena koje morate potrošiti. Najbolja je kombinacija lakih krstarica i jurišnih lovaca za početak, a onda ćete moći da kupujete sve veće brodove i na kraju teške krstarice. Kada uđete na mapu gde je borba imate Deployment zonu gde postavljate brodove u formaciji za koju smatrate da vam najviše odgovara u odnosu na neprijateljske položaje. Postoji opcija autodeploy koja je u većini slučajeva beskorisna. Onda možete stisnuti dugme Ready i misija počinje. Još jedna dobro prenesena mehanika iz tabletop verzije.

Svemirska mapa u okviru kampanje gde birate misije i imate brifinge je nažalost siromašna i kao da u nju nije uloženo mnogo truda. Još jedan detalj koji malo kvari opšti utisak.

Igra koristi Unreal 4 endžin koji se kao i uvek odlično pokazao. Svemirski brodovi kao što sam napomenuo dobro izgledaju, svetlosni efekti su odlični, prikaz je fluidan.

Dok smo igrali igru, ikako nismo mogli da se otmemo utisku toplo/hladno. Prisutni su povremeni bagovi kao što je promena rezolucije kada se igra alt-tabuje i da se u neke menije ne može ući pa mora da se ponovo učita pozicija. Ništa što jedan patch ne može da ispravi. Antialiasing je čudan i kada je podešen na high dosta zamuti teksture kada se kamera maksimalno udalji tokom bitke. Preporuka svim igračima da ga stave na medium ili čak na low podešavanje.

Igra ima zaseban multiplayer mod u kome možete voditi Imperijalce, Orkove, Eldare, Haotike a Space Marines će biti posebna frakcija koja će kasnije biti dostupna kao DLC. Nadamo se da će programeri iz Tindalosa da ubace Tiranide, Nekrone i Tau u nekom momentu jer bez njih BattleFleet Gothic univerzum nije isti.

Svi brodovi mogu u multiplayer mečevima da dobijaju nadogradnje i iskustvo kao što je i u singleplayer kampanji. Iz svakog sukoba izlazićete bolji i efikasniji dok ne postanete neumoljiva i neustrašiva flota. U ovom modu igra zaista zna da zasija i da vam baci u lice sa ponosom formulu koja je činila tabletop verziju tako posebnom. Protivnički igrač sa druge strane ekrana može biti isto tako nemilosrdan i dobro opremljen i odluke moraju da se donose u deliću sekunde. Iskren savet: čuvajte se Orkova, lako i brzo mogu da okončaju bitku sa par dobrih zabijanja u protivničke brodove jer su specijalizovani za to. Eldari su brzi i precizni i snaga oružja im je dosta velika pa su “overpowered” za sada. Imperium je standardno jaka flota sa dobrim oklopom i oružjem, ali su podložni pobunama oficira, a Haos je ubilačka mašina koja gazi sve pred sobom i samo ide napred. Moćno oružje i ne preterano brzi brodovi su im glavna osobina. Nadogradnje brodova nisu još uvek dobro balansirane tako da određene kombinacije dovode do sigurne pobede u mečevima.

Battlefleet Gothic Armada (7)

Dijalozi likova koji vas vode kroz priču su dobro napisani i velika količina materijala je preuzeta iz knjiga. Mnogi likovi koji se spominju u knjizi sa pravilima su i ovde prisutni i to je samo pojačalo prijatni osećaj nostalgije. Voiceover je mogao da bude bolji i često su glasovi prenaglašeni, ali preko toga možemo preći. Muzika je dobra i u skladu sa temom WH40K, ali ima malo kompozicija koje se često vrte i brzo dosade.

Hvala Games Workshop-u što se konačno setio da ovu franšizu ponovo oživi i da je da u ruke mladom timu iz Tindalos-a koji je isporučio generalno dobru igru. Progledaćemo im kroz prste za neke stvari jer se sve to može ispraviti u budućnosti zakrpama. Još od Dawn Of War I i II postojala je nada da će trend dobrih adaptacija WH40K igara biti nastavljen, ali posle gomile shovelware-a ovo je prva igra koja nije razočarala. Ostala je verna svom tabletop nasleđu. Možda nema bacanja kockica ili međusobne prozivke između 2 protivnika i grupe koja okupljena oko stola, ali zato ima mehaniku i osećaj tabletop verzije koji je Tindalos dobro preneo na naše monitore.

Shodno tome samo ćemo reći tabletop veteranima da odigraju ovu igru i da se podsete gradiva, a novajlijama da se slobodno upuste u ovaj odličan SF svet i da osete makar delić magije koju smo mi osećali.