Globalno zagrevanje… porast nivoa mora… potpuni poremećaj klime… i posledično plavljenje većeg dela onog što danas smatramo kopnom. Vizija budućnosti koju Anno nudi za godinu 2205. deluje i sumorno i optimistično. Dok projektovani scenario posledica naših današnjih nedela prema planeti deluje obeshrabrujuće, na suprotnoj strani je optimizam koji isijava iz zadatka pred koji nas igra stavlja – kolonizacija nekih novih prostora i šansa za sasvim novi početak. Talas tog optimizma se preneo i na nas nakon fantastičnih utisaka iz preview verzije i sada, mesec dana kasnije, konačno smo dobili priliku da nastavimo tamo gde smo sa žaljenjem morali da se zaustavimo.

Ukoliko niste prethodno bacili pogled na naše prve utiske, sledi mali uvod u materiju – na startu ćete se naći u ulozi čelnika jedne od moćnih korporacija koje sa državotvornom moći upravljaju stanovništvom i resursima. S obzirom da su nakon drastičnih klimatskih promena od velikih kontinentalnih masa ostali samo razuđeni arhipelazi, svoj put ka uspehu ćete započeti zaposedanjem svog prvog ostrva u umerenom klimatskom pojasu i razvojem stambenih i industrijskih zona. Kao i u svakoj city building igri koja drži do sebe moraćete da ispunjavate brojne zadatke kako bi održali zadovoljstvo stanovništva na optimalnom nivou. Žitelji vaših gradova će zahtevati sve i svašta – pokrivenost info centrima, prisutnost policije i transporta, snabdevenost brojnim proizvodima i resursima, dobru transportnu i energetsku infrastrukturu… Izazovi su brojni, a dobro planiranje je neophodno. Kada jednom krenete sa razvojem, obuzeće vas utisak da ste se upustili u jedan vizuelno raskošni futuristički city-builder na steroidima koji ipak ne odstupa od dobro utvrđenih standarda žanra… sve do prve borbene misije i otvaranja novih regija za razvoj.

Anno 2205 (4)Za razliku od prethodnih igara u serijalu, Anno 2205 po prvi put uvodi u gameplay arktički region, a nešto kasnije i Mesec. Dok je umereni pojas najlakši za gradnju, ostala dva postaju progresivno teži zbog negostoljubivosti okruženja za naseljavanje. Na početku nećete morati da razmišljate o ograničavajućim faktorima, već ćete na svom početnom ostrvu graditi kuće, obezbeđivati prečišćenu vodu, eksploatisati rudnike i praviti elektrane. Sa otključavanjem Arktika, naići ćete na potpuno drugačiji setting – niske temperature efektivno sprečavaju bilo kakav oblik poljoprivrede, umesto kuća i zgrada pravićete igloe, glavni izvor hrane biće konzervirana morska riba, a toplotu stambenih jedinica ćete morati da održavate toplotom koju generišu obližnje fabrike i postrojenja. Svaki industrijski kompleks ima određeni radijus širenja toplote i samo u tom krugu je moguće napraviti nastambe pogodne za život. To iz korena menja pristup i logiku razvoja regije. Dok je u umerenom pojasu bilo moguće fino planiranje i razdvajanje stambenih zona od industrijskih, na Arktiku to ne samo da nije poželjno, već je apsolutno neizvodljivo. Mešanje industrije i rezidentalnih zona je nužno, a nakon inicijalnog razvoja razlike među regionima postaju još upadljivije – stanovništvo u umerenim i ekstremno hladnim regijama ima sasvim različite potrebe a i paleta dostupnih resursa za eksploataciju je potpuno drugačija.

I tu u toj tački postajemo svesni najboljeg aspekta ove igre. Da bi se obezbedilo napredovanje svake pojedinačne regije, potrebno je stvoriti globalnu harmoničnu sinergiju među kolonijama. Arktiku će, između ostalog nedostajati vitaminski napici – to znači da ćete u umerenom regionu morati da stavite akcenat na gradnju plantaža i postrojenja za preradu voća. Isto tako, za povezivanje ostrva umerene regije biće potrebne određene legure kako bi mostovi mogli da se sagrade, a njih je moguće proizvesti isključivo na hladnom severu planete. Trgovačke rute među kolonijama time postaju glavna arterija koja omogućava sveopšti progres i održavanje balansa postaje ključ do konačnog uspeha u borbi sa ostalim korporacijama.

Anno 2205 (5)Kada započnete sa kontrolom više regija, uvidećete prve suštinske razlike u odnosu na prethodne Anno igre. Naime, pregled svih teritorija koje su pod vašom kontrolom se odvija iz globalnog orbitalnog prikaza Zemlje i Meseca. Tu u svakom trenutku možete prelaziti sa jedne regije na drugu, bez ikakvih ograničenja. Sve se dešava u realnom vremenu, a igra u svakom trenutku pamti vaš globalan progres, bio on dobar ili loš, što znači da klasičan save game ne postoji. Svaka promena u jednoj regiji se odražava na vaše globalne finansije i resurse, stoga je promišljenost krajnje neophodna. S obzirom da početne faze razvoja na arktiku i na Mesecu zahtevaju dosta finansija, nije loše da se primeni pristup “bildovanja” jedne regije pre nego što se pređe na sledeću. Mi smo tokom igranja za potrebe opisa primenili sledeći pristup – stvorili smo konstantan finansijski priliv u umerenoj regiji u iznosu od 10.000 kredita i čekali da se novci vremenom umnože. Kada se stvorila ozbiljna cifra, krenuli smo u razvoj novih regija. Gradnja fabrika, rudnika i ribarskih luka značajno smanjuje pozitivan finansijski balans, jer svaka građevina iziskuje troškove održavanja, te treba paziti da se ne ode u naprasni preterani razvoj koji će urušiti finansijsko stanje vaše korporacije. Isto tako, glavni generator profita je brojnost populacije, ali preteranom ekspanzijom rezidentalnih zona se stvaraju ozbiljni deficiti u potrošačkim proizvodima koji su potrebni za održavanje zadovoljstva vaših revnosnih građana. Sve je princip ponude i potražnje, a dostizanje zlatne sredine je ideal koji je ujedno i recept za uspeh.

Finansijski plusevi i minusi regija se međusobno objedinjuju, te ako u npr. jednoj koloniji imate priliv od 5.000 kredita, a u drugoj gubitak od 3.000, vaše globalno stanje će biti kontinuiranih +2.000. Sve to se, kao što je prethodno spomenuto, dešava u realnom vremenu, tako da se svaka lokalna promena odmah oseća i na globalnom planu. Kada je reč o samom sistemu gradnje rudnika i raznoraznih postrojenja, treba reći da su mesta za primarnu eksploataciju resursa ograničena i postoje dve vrste – priobalna i planinska. Priobalna mesta služe za eksploataciju ribe, korala, priobalnih gasnih nalazišta i energije plime i oseke, dok planinska obezbeđuju razne rude i minerale. Poput sistema viđenog pre dve godine u katastrofi pod imenom SimCity, svako postrojenje je moguće proširiti sa dva osnovna tipa modula – jedni su namenjeni smanjenju troškova, dok su drugi namenjeni povećanju proizvodnje. U prvu grupu spadaju proširenja koja minimaliziraju troškove održavanja i električne energije, potrebnu logistiku i radnu snagu. Svi moduli se moraju fizički smeštati uz matično postrojenje, te je potrebno i to uzeti u obzir kod prostornog planiranja. Upotreba modula je apsolutno neophodna za povećanje proizvodnje i generalne efikasnosti, baš iz razloga što je broj mesta za eksploataciju resursa ograničen. I tu dolazimo do sledećeg bitnog elementa koji čini Anno 2205.

Kada govorimo o modulima za proširenje fabrika, treba reći da za njihovu izgradnju nije potreban samo novac, već i neki retki materijali koje nije moguće dobiti kroz rudnike i eksploataciju mora. Grafen, iridijum i petrohemijski derivati se mogu steći isključivo kroz borbene misije i manje sporedne zadatke u samim kolonijama. U toku progresa vaše korporacije nailazićete na brojne probleme čije rešavanje je moguće isključivo uz upotrebu dobrog, starog zakona sile. Teroristički napadi na vaše trgovačke rute, kao i brojne sabotaže od strane konkurencije će sa vremena na vreme otključavati borbene misije koje predstavljaju jedan sasvim zaseban segment unutar matične igre.

Na orbitalnom prikazu Zemlje i Meseca ćete dobiti posebne zone sa crvenim markerom – zone konflikta. Njihovim odabirom ćete se “spustiti” na površinu i lokalan prikaz bojnog polja – misije su pomorske, a na raspolaganju imate flotu od nekoliko brodova koje je vremenom moguće nadograditi. Na mapi ćete imati razne prepreke – neprijateljske brodove, pomorske mine, priobalna utvrđenja i barikade na vodi. Cilj misije se razlikuje od slučaja do slučaja – negde je potrebno uništiti određene građevine, negde je potrebno odbraniti napadnutu trgovačku flotu, a negde je potrebno sprovesti uništenje mamutskih brodova koji predstavljaju prave pokretne tvrđave na vodi. Izvođenje je nepretenciozno i više nalikuje na neku vrstu mini-igre – usputnim uništavanjem neprijateljskih brodova i infrastrukture dobijaćete energetske poene i power-up bonuse. Broj poena je ograničen na 17, obnovljivi su i njih možete koristiti za reparaciju svojih brodova, stavljanje kratkotrajnog energetskog štita na njih ili za bacanje šok bombe koja služi za raspršivanje neprijateljskih flotila. Ukoliko situacija na bojnom polju postane gusta, možete da upotrebite i neki od tri bonusa – napad raketama iz vazduha, EMP ili instant prizivanje pomoćne flote od 4 manja broda. Pametno taktiziranje je neophodno ukoliko se opredelite za izuzetno izazovan hard režim, ali ukoliko se opredelite za normal ili easy, borbene misije će vam u velikoj većini slučajeva biti mačji kašalj. I upravo u tome leži prva zamerka – hard je preterano hard, a normal i easy su way too easy. Pritom, nagrade koje misije nude se kako vreme protiče čine sve obilnijim – retki materijali potrebni za postrojenja i njihove module više uopšte neće biti retki, a misije će, iako po prirodi zabavne, postati samo puki grind i fešta repeticije. Iako u početku RTS modul donosi zaista dobrodošlo osveženje, i iako je maksimalno ispoliran i intuitivan, vremenom će postati samo neinspirativna neminovnost koja mora da se odrinta kako bi se došlo do obećane nagrade.

No, ako ostavimo RTS segment po strani, ono što sledi u završnoj fazi svakako je bilo vredno čekanja – kolonizacija Meseca. Kraterska pustinja boje srebra pod zvezdanim nebom će svakom zaljubljeniku u svemir doći kao melem za dušu. Surovo okruženje donosi i otežane mogućnosti razvoja, te ćete morati da konstruišete štitove koji će braniti nastanjivo područje od meteora. Specifičnost okruženja traži dodatno prilagođavanje i prostorno planiranje koje je najzahtevnije od sva tri tipa terena koje susrećete u igri.

Sasvim prirodno i logično, ovde ćete se susresti isključivo sa planinskim tipom eksploatacije resursa koji su jedinstveni (Helium-3, npr.). U ovoj fazi ćete, ako već niste, postati sasvim svesni da nijedan tip kolonije ne može da preživi bez pomoći ostalih – svako od tri područja mora da se osloni na ostala dva i da putem trgovinskih ruta postigne blagostanje po pitanju svih potrepština, što postaje veoma veliki izazov na globalnoj skali. Anno u ovom stadijumu zahteva zaista puno i sasvim sigurno neće prijati onima koji beže od mora detalja i sitnih odnosa kada su u pitanju resursi.

Anno 2205 (12)Najveća opasnost koja preti u kasnijim fazama igre je domino efekat – ako nestane jednog resursa, stanovništvo postaje nezadovoljno – onda moraju da se grade nove fabrike za taj resurs, što traži dodatnu električnu energiju, dodatna energija traži još elektrana, a samim tim i više radnika i finansija za održavanje… spirala postaje sveobuhvatna i prožimajuća, a izazov nije nimalo naivan. Baš taj izazov draž čini većom i samoponos postaje dominantna emocija kada u jednom trenutku shvatite kako ste potrefili tu magičnu zlatnu sredinu.

Anno 2205 (13)Kada nakon svog menadžerisanja i razmišljanja stignete da ugrabite sekund i uhvatite sebe kako samo nemo posmatrate vaše gradove kako žive nekim svojim životom, shvatićete koliko je Anno 2205 jedna vanserijski lepa igra. Uz promenjive cikluse dana i noći bićete svedoci kako se jedan ostrvski megapolis transformiše u prelep prizor sa šljaštećim svetlima grada. Leteći automobili će živo cirkulisati između zgrada poput onih u “Petom elementu”, a pri maksimalnom zumu ćete videti i prolaznike koji užurbano šetaju gradskim bulevarima. Takođe, polarna i lunarna naselja će svojom detaljnošću dočarati svu negostoljubivost okruženja što uz brojne sitne animacije podiže atmosferu na jedan zaista visok nivo.

Kada na kraju stanemo, osvrnemo se i uputimo pogled iza sebe videćemo jedan dug put kroz zanimljivu viziju potencijalne budućnosti čovečanstva. Priča koja prati igru jeste generička, RTS segment nije sjajan, ali celokupno gledano, ovo je svakako dobar naslov i sasvim sigurno najbolji Anno do sada. Impresivne tehničke karakteristike i odličan vizuelni dizajn su samo šlag na tortu izazova koji ova igra nudi, a ljubitelji city-building žanra će dobiti jedno lepo iskustvo u koje vredi uložiti dragoceno vreme.

Vas ostavljamo da uz Anno odete daleko u budućnost, a mi ćemo na trenutak da izaberemo drugi smer… Obrisaćemo prašinu sa vernog EI Niš gramofona, staviti ploču na 33 obrtaja i zajedno sa starim, dobrim Sinatrom uz osmeh zapevati “Fly me to the Moon”… See you when you get there 😉

Anno 2205 (14)