Poslednjih nekoliko godina su pojele više od jednog žanra u svetu video igara, dok su neki žanrovi više forsirani od strane razvojnih timova, mnogi retro žanrovi, a pre svega oni vezani za klasični PC gaming, su jedan po jedan nestajali sa mainstream scene. Ipak, zahvaljujući pre svega mnogim indie studijima, point & click i obične avanture se polako vraćaju tamo gde pripadaju, kao i 2D platformeri koji su bili odsutni dugi niz godina. Strateške igre su nekako zadržale prisustvo, ali ne i one koje su imale u osnovi gradnju baze i skupljanje materijala. Pod-žanr real time strategija, koji je proslavio serijal Command & Conquer, je jednostavno ispario proteklih godina. Ako zanemarimo jedan jedini StarCraft II, većina strateških igara se orijentisala najviše na komandovanje već datih jedinica uz kupovinu novih na kraju svakog nivoa, ili razvijanje u “bazi” koja je bila dostupna samo u razmaku između dve misije. Eugen Systems su posle izlaska C&C Generals igara nekako uhvatili poslednji voz za ljubitelje tog žanra i kroz dve godine izbacili dve igre koje su bili duhovni naslednici pomenute franšize; Act of War: Direct Action i Act of War: High Treason. Malo kasnije su napravili ekskurziju u svetu poteznih strategija sa Wargames igrama ali posle deset godina su se vratili pravom podžanru strategija koji ih je i proslavio.

Act of Aggression je prva igra, posle dugo vremena, čiji je gameplay isti kao u starim base building strategijama, u kojima imate ili pravite svoju bazu, skupljate resurse i štancujete vojsku kako bi preplavili vaše neprijatelje. Eugen Systems su uspeli da probude nostalgiju kod svih ljubitelja ovog tipa strategija, i bez mnogo rizika u osnovama gameplay-a osvojili njihove simpatije.

Radnja igre se dešava u bliskoj budućnosti gde se tri svetske vojne sile bore oko prirodnih resursa i dominacije u svetu (ništa novo). Te tri frakcije čine US. Army, Chimera i Cartel. Svaka od ovih tri frakcija se znatno razlikuje jedna od druge. Cartel je predstavljena kao privatna Black Ops sila koja raspolaže najnovijim vojnim prototipima koje koristi u bitkama protiv svojih neprijatelja. Prototipi, koji maju sirovu razornu snagu, ali često slab štit, vas navode da igrate strateški pažljivo, ukoliko vam ovo postane omiljena frakcija. US. Army se, kao i uvek, oslanja na čistu snagu sa svima već poznatim jedinicama. Gameplay sa njima se svodi na čisto skupljanje jedinica i razaranje vašeg neprijatelja. Jedina šansa za neuspeh, igrajući sa ovom frakcijom, je ukoliko vam je tajming užasno loš i kasnite sa skupljanjem resursa. Chimera je vojska Ujedinjenih Nacija i nekako čini najveći balans između tri frakcije, ali sa druge strane, oslanja se najviše na odbranu i onda brzi kontranapad jer nema sirovu snagu US Army frakcije i eksperimentalna razorna oružja Cartel-a. Iako svaka frakcija ima svoje vrline i mane, posle upoznavanja kroz kampanju i malo Skirmish partija ćete brzo uvideti koja strana vama najviše odgovara.

Kampanju počinjete sa Chimera frakcijom i prvih par misija mogu delovati poprilično sporo, ali ponovo jako podsećaju na RTS igre iz zlatne ere sa kraja devedesetih. Dobijate samo po nekoliko određenih jedinica sa kojima se morate probiti od tačke A do tačke B. Koncept misija vam kasnije ograničava broj i vrstu jedinica koje možete trenirati. Cartel je druga dostupna kampanja u igri, i za razliku od prve, ona vam već na početku omogućava pristup većem broju jedinica i kontrolom na bojnom polju. Za sada kampanja Američke armije nije dostupna, ali verujemo da će biti dodata kroz neki DLC ili ekspanziju u budućnosti. Glavne zamerke kampanje su reprezentativnog tipa. Glasovna gluma podseća na neke filmove B kategorije kao i sadržaj misija koji često nije tako bogat, ali služi kao dobar tutorijal za nove igrače. Skirmish mod je taj koji će vam oduzeti najviše vremena ukoliko volite ovaj tip strategija. Multiplayer je pravi test za svakog igrača a i najzabavniji deo moda, naravno ukoliko volite borbu protiv živog neprijatelja i izazove koji vam ne može priuštiti ni najteži AI.

Kao što smo napomenuli, sistem izgradnje baze, razvijanja i ratovanja je svima dobro poznat, ono što je za nijansu drugačije je sistem resursa. Karakteristika ovih tipova strategije je u tome što su postojale dva vrsta resursa, dok u Act of Aggression postoje tri. Nafta, aluminijum i retki zemljani metali. Nafta se pretvara u novac i on se troši bukvalno za svaku jedinicu. Aluminijum vam je potreban za nešto jače jedinice i bolje učvršćivanje i razvijanje baze, dok se retki elementi koriste za konstrukciju super oružja. Svi resursi su taktički raspoređeni na mapama, a kako biva u ovakvim tipovima strategije, onaj ko uspe da preuzme kontrolu nad što više resursa na kraju pobeđuje, jer bukvalno “izgladni” svog neprijatelja i na kraju ga pregazi. Na većim mapama se borba pred kraj partije svodi na iživljavanje super oružjem, ko napravi više, i bolje iskombinuje svoje resurse uvek pobeđuje. Jedan zanimljiv detalj je to što je moguće da zarobite neprijateljske vojnike i tako postanu vaši ratni zarobljenici. Sa svakim ratnim zarobljenikom dobijate određeni novac na određeno vreme, tako da vam to može biti dodatni izvor sredstava ukoliko niste totalno ubilački raspoloženi prema svom protivniku, već rat vodite strateški od samog početka. Nekada i tako mala razlika može odlučiti o ishodu meča.

Sa grafičke strane, igra ne predstavlja revoluciju, ali sasvim pristojno izgleda, pogotovo kada se u obzir uzmu svi efekti i količina eksplozija na ekranu u toku bitke. Zahtevnost varira od podešavanja koja su dosta skalabilna tako da i ukoliko imate slabiji računar, moći ćete da pokrenete ovu igru i uživate u njenim čarima. Zvuk je baš onakav kakav očekujemo od ovakvih igara, prost ali efektivan, sa kako smo napomenuli, lošim voice acting-om u kampanji. Generalno prezentacija igre od grafike preko zvuka do gameplay-a je odlična, pogotovo kad uzmemo u obzir da ovaj naslov reinkarnira ono što smo obožavali krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih godina.

Eugen Systems je uspeo da uradi ono šta je naumio, opravda slavu Act of War igara i sa svojom novom igrom postane novi duhovni naslednik Command & Conquer serijala. S obzirom da je svet pun nostalgičnih i starijih gejmera kojima jako nedostaje ovaj žanr, tajming i realizacija ovog naslova je prosto savršena za njih jer je to trenutno jedina igra sa ovom tematikom u podžanru strategija na koji smo svi zaboravili. Raznolikost i balans jedinica i frakcija vam pruža mnogo sati zabave i nikako nećete pogrešiti ukoliko budete kupili ovaj naslov, ako ništa drugo just for the sake of C&C i Act of War igara!