Shoot’em’up žanr ili popularno kako bi ga nazvali ”shump” je po mnogima doživeo svoj vrhunac dalekih devedesetih. Realno gledano, od tada jednostavno nismo dobili toliko igara tog tipa koje su nas ostavile prikucane za monitore ili televizore. Postoje sigurno višee razloga zbog čega je tako. Jedan je sigurno to što jednostavnost i direktnost akcije na ekranu nije apsolutno za sve. Drugo, ove igre jesu teške jer se ”životi” u njima svode na sistemu aparata iz devedesetih i ostamdesetih. Praktično jedan novčić, jedan život, iliti jedan start igre, jedan život. U većini da kažemo, kvalitetnih igara ovog tipa koji verno prate nostalgiju i mehaniku starih shmup igara jeste ovako. Naravno da imamo one abominacije koje jednostavno daju da nastavljate koliko želite, ali jednostavno t nije to iz jednog prostog razloga, nema izazova.

Shmup igre koliko jednostavne bile, toliko traže skill od igrača. Kombinacija ekstra brze akcije sa haosom na ekranu plus ograničenom broju života ubacuje igrača u poseban zen momenat kada ništa ne vide niti čuju sem onoga šta se dešava na ekranu. Ovu recepturu su u ”novom dobu” već pokušali da kopiraju, ali uvek je dolazilo do tog konflikta koji smo napomenuli. Kako napraviti igru koja je zarazna ali ipak ne tera ljude svojom težinom. Jedna dobar primer je Sine Mora, naslov koji je izašao pre nekoliko godina na sve popularne platforme, ali koliko god da ga zovemo shmup-om, ipak nije verno preneo magiju onih starih arkadnih igara.

Kada smo pomislili da ovom niša žanru nema spasa, stiže nam igra zanimljivog imena, Pawarumi, od studija Manufacture43. Prva zanimjiva stvar u ovoj igri je doba u kome se ona dešava. Zamislite da su narodi Asteka i Maje preživeli do daleke budućnosti, te se njihov način življenja i verovanja preneo na high tech razvijanje tehnologije. Otprilike tako nešto predstavlja Pawarumi, kako vizualno tako i sa muzičke tačke u ovoj igri. Najbolje od svega je što ta kombinacija odlično funkcioniše i daje igri taj jedinstveni identitet, ali najbolje od svega što ova igra ne odskače kod publike samo zbog dizajna, grafike, muzike i prezentacije.

Gameplay je glavna srž, uspeh, element koji shmup igre čini vanvremenskim. Oduvek je bilo komplikovano napraviti taj balans između pristupačnog i teškog gameplaya. Prilagoditi igru za sve tipove igrača je stvarno izazov. Manufacture43 se ipak fokusirao na gameplay iskustvo i igrače koji su upoznati serijalom, okej možda ne fokusirao ali jednostavno više njih ciljao, kako zbog celokupne mehanike tako i zbog sistema jednog života kroz celu kampanju igre. Upravo zbog toga, postoje tri težine Arcade moda u igri. Easy u kome postoje četiri nivoa koji prate priču. Normal koji ima nivo više i redosled je promenjen i naravno Expert ili Hard koji ima ponovo nivo više i još jednom je redosled pomešan. Sem broja nivoa, razlikuje se i reakcija svih neprijatelja u igri kao i njihova ubojitost prema vama. Easy, ma koliko za neke ”prave gejmere” možda ponižavajuće zvučalo, je ipak prava težina odakle bi svi trebali da krenu, najviše zbog jedinstvene mehanike koja je predstavljena u ovoj igri.

U igri postoji takozvani Trinity sistem oružja. Odmah na početku imate tri na raspolaganju i jedan super attack. Tokom igranja ne možete inti ćete uzeti, dobiti drugo oružje, znači tokom cele igre ste ”ograničeni” na tri vrste napada: Condor, laser plave boje, Serpent gatling gun zelene boje i Jaguar, rakete crvene boje. Boje koje pominjemo nisu tu samo zbog ukrasa, jer takozvani Trinity sistem se oslanja na raznolikom korišćenju i miksovanju oružja ukoliko planirate da preživite. Trinity sistem se sastoji od tri elemenata, Boost, Crush i Drain sve u zavisnosti od kombinacije boja. U igri ne postoje healing ili super dropovi koje trebate da kupite po nivou kako bi se izlečili ili napunili super napad. Apsolutno sve radite preko Trinty sistema i kombinacijom boja. Boost vas leči i to radite tako što napadate neprijatelje oružjem koji odgovara njihovoj boji. Drain je način da napunite vaše super oružje, a da bi to uradili, morate koristiti crveno oružje na zelene neprijatelje, zeleno na plave i plave na crvene. Crush je kombinacija u kojoj zadajete najviše štete nepraijteljima, a to radite tako što koristite crveno oružje na plave neprijatelje, zeleno na crvene i plavo na zelene. Koliko komplikovano zvučalo toliko ovaj sistem savršeno funkcioniše u igri.

Problem zbog ”nekoliko” kombinacija je to što će vam trebati nekoliko sati da se priviknete na sistem bez gledanja HUD elemenata ispod vas i razmišljana o tome šta koja kombinacija oružja i neprijatelja radi. Igre ovog tipa se igraju više instinktivno, nema prostora ni vremena za razmišljanje jer svaka milisekunda može da vas košta života i početak ”kampanje” ispočetka. Zanimljivo je da je u kasnijim nivoima igra izazovna i na Easy težini, na Normal ona već postaje komplikovana za normalne igrače na polovini, dok na Hard će vam trebati vremena da izbegnete sve neprijatelje i stignete do finalnog bosa i još više mučenja.

Najbolja stvar kod Trinity sistema je balansiranje onoga šta vam je preko potrebno i šta ustvari vi želite da uradite. Možda u nekom trenutku vam je potreban health ali znate da ćete ga uzeti posle sledećeg talasa neprijatelja lakše nego protiv onih sa kojima se trenutno borite. To switchovanje onoga šta vam je potrebno u datom trenutku je taj neki taktički prilaz u ovoj igri, što je čini totalno drugačijom od ostalih shmupova. Većina će pomisliti, a nema ajtema koje možete sakupljati, mora da je lakše. Ta odluča povlači Trinity Sistem koji koliko da zvuči jednostavno, zaista komplikvoan u praksi ali kada ga masterujete, neprijatelji se tope ispred vas dok održavate sve nivoe supera, healtha i ubojitost napada na najvišem nivou.

Pawarumi je igra koja je rađena u takozvanom 2.5 okruženju. Kamera je fixna kao u drugim shmup igrama, gde se ekran kreće vertikalno na gore. Svi elementi na nivou su odrađeni u 3D prostoru i zaista fantastično izgledaju. Preko neprijatelja do ”dizajna” nivoa ili bolje rečeno izgleda nivoa i elemenata u njima. Pored toga tu je i sjajna muzička podloga koja odlično koristi svojoj svrsi u ovoj igri i odlično leži u kombinaciji sa poreklom heroja, neprijatelja i mestom gde se napucavanje dešava.

 

Pawarumi (Xbox One X)
  • 8.5/10
    EmuGLX Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci:

Pawarumi je jedan od onih jedinstvenih, unikatnih shmup naslova koji ima potencijala da sakupi veliki kult fanova iza sebe. Jednostavnost na prvu ruku je ono šta bi privuklo sve igrače, dok će ih zadržati taj ustvari u dubini komplikovani sistem koji zahteva vreme i trud kako bi se materovao. Čak i kada pređete igru, ona će vas vući nazad, da je pređete još jednom, da dođete do prvog mesta na high score listi, da jednostavno budete najbolji u njoj.