Pac-Man arkadna mašina je mnogo više od ikone popularne kulture osamdesetih godina, to je prekretnica u istoriji video igara kao i socijalni fenomen koji je učinio mnogo u popularizaciji nove industrije zabave. Čak i danas, 35 godina kasnije, Pac-Man predstavlja najprepoznatljivijeg junaka iz video igara, po ispitivanjima nasumičnog stanovništva u Americi, više ljudi je prepoznalo njega nego Maria, Sonica ili Pokemone. Pac-Man kao serijal igara i brend živi i danas, kao jedan od retkih predstavnika zlatne ere gaminga, koji je i dalje relevantan. Preko 30 licenciranih igara je izdato do sada, a i sam Nacmo održava brend u životu povremenim revizijama i nastavcima.

Za raliku od raznih derivata u kojima je Pac-Man postao heroj platfomskih i drugih igara, Championship Edition igre se vraćaju osnovnoj izvedbi sa arkada. Pre svega, zašto Championship? Pa recimo da takmičenja u Pac-Man-u od 80ih pa na ovamo – nikada nisu ni prestala! Posebna edicija napravljena za takve prilike dodala je neke nove elemente u provereno bezvremenski gameplay. Prvi Championship Edition izašao je na arkadama (da, na arkadama!) 2007. godine, baš za potrebe jednog od turnira. Kasnije je portovan na sve tada aktuelne sisteme, a najviše uspeha je ostvario kao XBLA naslov na Xboxu 360. Igru je izdao Namco a originalni autor Tōru Iwatani ponovo je bio glavni dizajner, poslednji put pred penziju. Nešto kasnije dobili smo i DX verziju sa dodatnim modovima, a sada u 2016. godini bez nekog specijalnog povoda stiže nam Pac-Man Championship Edition 2 po prvi put na PS4, Xbox One i ovoga puta i PC-u.

pac-man-ce2-1

Izvođenje se zasniva na prethodnom Chapionship izdanju i proširenim pravilima iz DX verzije. Akcija je generalno dosta brža od old school Pac-Man-a, a grafika modernija, i totalno u trenutno veoma popularnom retrovawe nostalgičnom fazonu. Sa nivoa na nivo se prelazi bez pauze, a promenjena pravila, gde Pac-Man ne gine od svakog dodira sa duhovima, otvaraju mogućnosti za sulude akcije. Njih je sada moguće gurnuti par puta dok ne pobesne, a prolaskom pored uspavanih duhova iste dodajte u vozić koji će vas juriti po lavirintu, ali i predstavljati ogroman combo bonus ako se dokopate power pelleta na vreme. Tu su i mesta za skokove, kao i bomba kojom se automatski vraćate na safe poziciju na početku nivoa, pa mesta za ozbiljan skill play itekako ima.

U Championship Editionu 2 imamo dva osnovna moda – takmičarski Score Attack, gde je potrebno postići što veći score za određeno vreme i Adventure mod u kome postoje posebni zadaci koji uključuju veoma inovativne borbe sa džinovskim bossevima. Po ceni od samo 13e ovaj naslov je definitivno must have za sve retro games fanatike, sjajan je za društvo ali i instant solo zabavu. Prosto je neverovatno koliko jedan koncept star preko 30 godina može i dan danas da bude zabavan i podigne vam adrenalin u žaru brze akcije, i bez superrealistične grafike i efekata. Chapionship Edition 2 predstavlja za sada najbolje doteranu verziju večne klasike, dovoljno je promenjen da bude svež, ali esencija legendarne, prave, video igre je bez sumnje i dalje tu.