U poslednjih desetak godina, webcomic, anime i manga serijal One Punch Man nam je doneo zanimljiv satiričan pogled na prenapucanu prirodu superheroja. Kako to obično bogovi anime industrije zahtevaju, protagonisat mora da bude novajlija koji tek gradi svoj put ka ostvarenju sebe kao ultimativnog borca. Ali ne ovde. Glavni lik, Saitama, je u početku prikazan kao najmoćniji lik u celom univerzumu. Toliko je jak da je navodno oćelaveo i gde može svakog protivnika da pobedi jednim udarcem. Problem nastaje kada Saitama shvati da zapravo mrzi tu osobinu koju poseduje i da zbog toga pati od egzistencijalne krize. Prosto nije u mogućnosti ni u čemu da pronađe ikakvo zadovljstvo. Jedino zadovljstvo u životu mu predstavlja kupovina hrane na rasprodaji za male pare. Da budem iskren, One Punch Man spada u grupu najboljih animea koje sam odgledao u prošloj dekadi. Iako premisa deluje pomalo budalasto, Saitama i ostatak družine uspevaju da održe pažnju prvenstveno svojim humorom.

Imajući ovakvu priču, napraviti igru baziranu na ovom animeu poprilično deluje kao nešto nemoguće. Da se ne bi uništio duh serije developeri su našli adekvatno rešenje. Umesto Saitame u igri ćete voditi karaktera koga ćete sami kreirati na početku. Saitama i dalje ostaje u centru pažnje jer ćete uz pomoć novog karaktera pratiti sva dešavanja iz prve sezone koja su ključna za našeg ćelavog zaštitnika. Ovakav prikaz je možda i najbolji način da se zaobiđu svi potencijalni problemi koji bi se pojavili kada se adaptira ovakav naslov. Jer iako vodite novog junaka koga ćete sami kreirati, on verno prati priču našeg protagoniste koji je predstavljen kao mašina za mlevenje različitih monstruma, a sam svet zaista deluje u skladu sa atmosferom i pričom iz serije.

Pored lika koji ste sami kreirali, igra uvodi i druge likove različitih sposobnosti kao vaše saborce u određenim situacijama. Većinu borbi započinjete sami dok će vam sa strane biti istaknut tajmer sa likom koji vam pritrčava u pomoć. U ovakvim situacijama je najbitnije da preživite tuču sa neprijateljem dok vam ne stigne pojačanje. Što je neprijatelj jači, više vremena je potrebno da pomoć stigne do konačnog odredišta. Na primer, Saitami je potrebno čak dva minuta da stigne do vas. Vreme čekanja može da se smanji ukoliko na neprijatelju izvrište nekoliko sjajnih kombo udaraca ili ukoliko u pravom trenutku izbegnete napad protivnika (tzv. perfect dodge). Kada  naš ćelavi prijatelj u žutom spandeks kostimu stigne, dovoljan je samo pritisak tastera u pravom trenutku i na ovaj način ste automatski pobedili.

Pored ovoga, u samim borbama je uveden i određeni broj događaja koji i te kako mogu da utiču na tok meča. Iako neki zaista deluju blesavo (a kako drugacije, ipak su to Japanci), postoje i oni događaji koji poprimaju oblike kataklizmičkih razmera kao npr. pad meteorita, što će naneti ogromnu štetu svakome ko se bude našao usred iste. Ovo borbe čini mnogo dinamičnijim što se zapravo i očekuje od ovakvog tipa igara.

Kada bi ovo bila recenzija za ideje koje je ovaj naslov imao, onda ne bih zaista imao šta da zamerim. Pažnja koja je posvećena nekim detaljim i način na koji je cela atmosfera prenešena u igru su sjajni, ali…

Način na koji se sama igra odvija može da se podeli u dva dela. Prvi deo se sastoji od samih borbi. Kao i svaki arena brawler kontrole su veoma jednostavne. Uhvatite protivnika u nizu kombo poteza, zatim ga isprašite svojim specijalnim napadima. Ovo zaista deluje prosto, ali se javljaju određeni problemi koji su iritantni. Iako imate opciju za block udaraca, ona nikako ne funkcioniše glatko kao što je to slučaj kod drugih naslova ovog tipa. Ukoliko vas protivnik uhvati u seriji udaraca prosto ne postoji način da se iz toga izvučete, a krajnji rezultat  tih poteza vas šalje na patos. Ovo je sve ok, ali ste konstantno prinuđeni da sačekate dve cele sekunde kako bi ustali i nastavili borbu i protiv toga jednostavno ne možete da uradite apsolutno ništa. Ovo je zaista frustrirajuće i protiv jačih neprijatelja ste osuđeni da pola borbe provedete ležeći na hladan beton.

Ideje koje su dodate da bi se cela akcija začinila su jako dobre, ali najčešće ćete se naći u situaciju gde ćete nizom laganih udaraca završiti protivnika pre nego što se bilo šta zanimljivo dogodi. Ovo ne znači da ovakav sistem nekim ljudim neće prijati, ali zaista bih voleo da je mehanika borbi ovde malo produbljena.

Drugi deo igre se sastoji od istraživanja. U ovom delu možete sa svojim karakterom kog ste kreirali da istražujete grad, izvršite razne sporedne misije, kupite iteme, preuređujete nameštaj itd.  Posle određenog vremena sporedne misije postaju poprilično repetitivne i dosadne. I pored ovoga one čine bitan element ovog naslov jer pomoću njih povećavate svoj „city contribution“ level koji vam omogućava da unapredite vašeg lika kako bi sebi olakšali život protiv nekih zaista nezgodnih monstruma. Kao što smo i pretpostavili, veliki broj ovih misija se svodi na, da pogodili ste, borbu. Tako da ćete tamo provesti 90% vremena.

Multiplayer mod je svakako zastupljen, ali ga ne treba shvatiti ozbilljno kao nešto što će zaživeti na kompetitivnoj sceni jer on to ni ne pokušava. Predstavljeno je nekoliko različitih modova kao što su avatar battles i team battle. Avatar battles je mod u kom igrate sa svojim kreiranim likom. Ovde ne postoji apsolutno nikakvog balansa. Ukoliko ste naleteli na protivnika čiji je karakter viši nivo ili jednostavno bolje opremljen, spremite se da hodate stazom srama, tako da ovaj mod ne preporučujemo za novajlije. Team battles mode sa druge strane je nešto zanimljiviji. Ukoliko date samo malo prostora protivniku da se razmaše možete se oprostiti sa bitkom. Ostavite kontroler sa strane pustite čoveka da odradi svoje i odite do toaleta. Što se Saitame tiče u ovom PvP modu ga možete uključiti ili isključiti. Većina igrača se odlučuje za ovu drugu opciju jer, da budemo iskreni, niko ne voli da vidi sebe kako ga ćelavac jednim udarcem lansira u stratosferu.

Kada se sve uzme u obzir, svakog ljubitelja One Punch Man serijala će nasmejati ovaj pokušaj adaptacije. Naslov sadrži dosta humora, likovi su sjajno dizajnirani, a sam Saitama je fenomenalno prenešen. Prava je šteta što igra poput ove pati od sličnih nedostataka kao i većina adaptacija koje je do sada objavio Bandai Namco.

One Punch Man: A Hero Nobody Knows (PC)
  • 6.5/10
    EmuGlx Score - 6.5/10
6.5/10

Finalni utisci:

One Punch Man: A Hero Nobody Knows sjajno dočarava atmosferu koja je već dobro ustaljena u anime serije. Saitama samom svojom pojavom donosi osmeh na licu u single player kampanji dok u multiplayeru predstavlja pravi izvor frustracije. Glavna priča je prepuna stvari koje možete uraditi, ali joj svakako fali raznovrsnost. Fanovi serijala će svakako naći razlog da uživaju u ovom ostvarenju, ali bojim se da novajlije ovakav tip igre neće naterati da se zadrži duže od par sati.