One Piece je bez presedana jedna od najvećih i najdugovečnijih anime serija svih vremena. Piratske avanture lakomislenog Lufija i njegove posade su ekranizovane već dobrih 18 godina. Ono što izdvaja One Piece u odnosu na bilo koje drugo “šonen” ostvarenje jeste činjenica da je tokom svih osamnaest godina ovaj anime ostao u samom vrhu popularnosti. Zahvaljujući tome, samo na licenciranim proizvodima, propratna industrija godišnje zarađuje na stotine miliona dolara. Video igre su još jedan logičan korak koji ide u skladu sa popularnosti ove serije. Doduše, treba napomenuti da je poslednja samostalna One Piece igra izašla sada već davne 2012. zbog čega fanovi očekuju da sledeća ispuni sva njihova očekivanja. Najnovije ostvarenje na ovu temu jeste  tabačina u 3D arena stilu, nazvana One Piece: Burning Blood, koja dolazi za PC, PS4 i XBOX platforme.

Ono što ćete odmah primetiti još na naslovnoj strani ove igre jesu Lufi i Don Flamingo, što bi trebalo da nagovesti da će se tematika ovog naslova baviti poslednjem završenom poglavlju mange i anime-a. Na žalost, to nije slučaj. Bez obzira što je mogućei igrati “najnovije” verzije pirata iz poslednjeg poglavlja, glavna kampanja će se fokusirati isključivo na Marineford sagu. Za one koji nisu upućeni, u pitanju je  bitka pirata i marinaca koja se odigrala tokom ceremonije javnog pogubljenja Portgas D. Ace-a. Marineford saga bi bila idealna kao uvod, ali pošto je ovo jedino igrivo poglavlje, fanovi će biti razočarani.  Avantura je ispričana iz ugla četiri glavna aktera: Lufija, Belobradog, admirala Akainua i Ace-a. Svaka od  priča je podeljena na 6-7 borbi koje će se međusobno preplitati. Drugim rečima, prelazićete istu priču četiri puta, samo iz drugog ugla. Da prelaženje misija ne otključava dodatne borce, zaista ne bi postojala bilo kakva poenta igrati ovu takozvanu “kampanju” iz sva četiri ugla.

ONE PIECE BURNING BLOOD_20160527204706

Pored “kampanje”, tu je još nekolicina igrivih modova. Najzanimljivije od svega svakako je  oglasna tabla sa čuvenim poternicama. U ovom modu je potrebno da “pohapsite” određene pirate koji se nalaze na njima. Svako kompletiranje poternice donosi dobru količinu novca, kao i otključavanje posebnih battle perk-ova u vidu sporednih likova. Tu su još i nezaobilazni online mod, kao i interesantni Pirate Flag Battle mod. U ovom modu igrač bira jednu od frakcija koju želi da zastupa, nakon čega se u njeno ime bori za prevlast širom četiri strane okeana. Takmičenje je podeljeno na sezone koje traju po nedelju dana. Ukoliko se desi da na kraju sezone budete u pobedničkoj frakciji, dobićete titulu kao i par kozmetičkih nagrada sa kojima ćete moći da se razmećete u online modu.

Pored gore pomenutih modova, ostatak sadržaja igre neće doneti ništa drugo vredno pomena. Generalno, se stiče utisak da je osnovna verzija bez dodatnog  DLC sadržaja (koji je naravno već najavljen u vidu season pass-a) nedovoljna. Kampanja, iako u pojedinim trenucima izuzezno teška i frustrirajuća, će biti završena u roku od 3-4 sata igranja.  Posle toga sve što vam ostaje je ili online mod ili da grindujete poternice kako bi ste skupili dovoljno novca i otključali  preostale igrive likove.

ONE PIECE BURNING BLOOD_20160527174011

Ono što čitavu priču vadi iz bule jeste izuzetno dobar gameplay koji poseduje idealan balans između zabave i izazova. Borbeni sistem je zaista za svaku pohvalu, veoma je pristupačan početnicima, dok izuzetno ume da nagradi one koji su voljni da ulože više vremena u savladavanje kombo poteza. Za razliku od sličnih licenciranih tabačina, gde su neki likovi očigledno snažniji u odnosu na druge, ovde to nije u potpunosti slučaj. Svako od igrivih likova je manje-više egal u odnosu na ostale. Jedina bitna razlika jeste u lakoći izvođenja poteza kod pojedinih likova. Svako može da pobedi svakoga, što će fanovima serijala biti veoma bitna stvar. Borbe će se uglavnom odvijati u timskom 3v3 stilu. Treba napomenuti i zanimljivu timsku mehaniku gde je moguće u određenim situacijama pozvati pomoć sa strane prilikom odbrane ili nadovezivanja na kombo napad. Još jedna od manjkavosti jeste skroman broj arena, kojih je trenutno svega sedam. Pored boraca, tu su i takozvani “sporedni likovi” koji će sa sobom donositi razne perk-ove koji će vam davati određene power up/attack/defence boost sposobnosti tokom borbe. Borbeni sistem je zaista veoma detaljan i dubok, što će igranjem ove igre u društvu doneti sate i sate neprestane zabave. Tu je i fenomenalna interakcija između likova, koja će vas ,ako ste fan serije, naprosto oduševiti. Vizuelno igra donosi gotovo preslikanu atmosferu iz animea. Isto važi i za muziku i glasovnu glumu, koji su na očekivanom vrhunskom nivou.

One Piece: Burning Blood je igra na koju ćete gledati sa pomešanim osećanjima. Sa jedne strane sadržaj koji vam je ponuđen po ceni jedne retail igre je gotovo uvredljiv. Sa druge strane, izuzetno dobro osmišljen gameplay će vas naterati da pogledate na drugu stranu i zanemarite očigledne nedostatke koje igra ima. Problem sa sadržajem biće pogotovo izražen ukoliko planirate da nabavite ovaj naslov za konzole, a pritom nemate pretplatu na online servise. Shodno tome, One Piece: Burning Blood je igra koju je razumno nabaviti na svega dva načina: iznajmljivanjem ili kupovinom deluks edicije koja sa sobom donosi season pass i alternativne igrive likove. Ukoliko se ne pronalazite u ova dva izbora, preskočite.