Vremenom su franšize nekada isključivo japanskih igara postale sve popularnije na zapadu. Tome možemo da zahvalimo malo većem štancu ovih igara od strane Koei Tecmo i Gust studija. Problem uvek naiđe kada se izbace nekoliko naslova u toku jedne godine, jer tada dolazi do nekog, nazovimo zasićenja ove publike, te je potrebno da se nešto izokrene ili izmisli kako bi se zadržala pažnja igrača. Atelier igre jesu jedinstvene, ali ovo su naslovi za koje vam je potrebno preko pedeset sati da iste završite, tako da više od jedne, eventualno dve igre godišnje i nije najbolji recept za već malu publiku ove franšize.

Za dvadesetogodišnjicu Atelier serijala, Gust i Koei Tecmo su nam spremili nešto specijalno, Atelier Nelke and the Legendary Alchemists. Ovo je takozvani ”spin-off” glavnog serijala, pokušaj da se osveži serijal novim idejama i interesantnim likovima. Sa druge strane, Nielke može da se smatra kao omaž dvadesetogodišnjici serijala, jer u njoj se ne pojavljuje samo jedna nova čarobnica, već pregršt likova iz apsolutno svih podfranšiza ovog fantastičnog serijala. U igri ćete imati preko sto karaktera koji su se pojavljivali do sada, ne samo glavnih čarobnica, već sporednih i još mnogo dodatih, novih likova.

Ideja je prosto fantastična, ali šta je pomalo čudno za ovakav serijal u ekzekuciji ovog naslova? Za razliku od dosadašnjih Atelier igara, Nielke nije klasičan RPG na koje smo navikli. Ne predstavlja direktan nastavak ni na jednu sub-franšizu u ovom serijalu, već uzima jedan potpuno novi recept i na taj način slavi sve naslove iz prošlosti. Atelier Nelke je praktično simulacija nalik, hmmm Sim Citya? Okej, to možda nije baš dobro poređenje, ali u ovom naslovu ćete raditi baš to, graditi novo naselje i pokušati da napravite metropolu od njega. Da, ovo je skroz drugačije od bilo kog naslova do sada.

Vi ste u ulozi Nelke, čarobnice koja dolazi iz poprilično imućne porodice i koju je otac zadužio da izgradi novo naselje, podigne grad i ispuni ga fantastičnim stanovništvom. Nelke ipak ima i svoju misiju, ona želi da pronađe čarobno drvo koje će joj uvećati moći, koje će moći da prenosi na ostale čarobnice. Pošto je bila dugo u potrazi i istraživanju tog čarobnog drva, poslednja istraživanja su otkrila da se ono nalazi dosta bliže nego što je mislila. Gradnja jednog ogromnog naselja će joj pomoći u sakupljanju družine sa kojom može da istražuje i pronađe to čarobno drvo.

Na početku iako možda deluje sve jednostavno, to ipak nije slučaj. Na vama je da radite menadžment apsolutno svih resursa u gradu, potrošnje i nabavke, kao i uzdizadnje zajednice na viši nivo. Lepo je napomenuti da ukoliko ne budete pažljivi, vaš grad može da propadne, a to znači pokretanje igre od početka. To ume da napravi velike probleme ukoliko uložite nekoliko sati u privikavanju, ali krenite ovu igru sa mišlju da ipak može da se desi tako nešto, da ne bi isfrustrirano prestali ovu slatkastu avanturu. Nielke je na početku sama, ali kako vreme prolazi, vašem naselju će se priključivati novi stanovnici, koje možete zadužiti određenim poslovima. Posle određenog vremena i pažljivog menadžmenta vašeg grada, možete da otvarata Atelier studije, za koje su vam potrebne prave čarobnice. Tada nastupaju svi likovi koji su bili u franšizi do sada. Neke od najpoznatijih čarobnica i njihovi verni pratioci će postati deo vašeg grada. Vi ćete moći da sarađujete, gradite, družite se sa njima i idete u avanture istraživanja okoliša i potragu za retkim elementima. Ju pr

RPG strana Atelier igara je u ovom naslovu  u skroz drugom planu. Gradnja i menadžment su u fokusu. Nedelja je podeljana u dva dela, prvi su nedeljni dani, koji služe za menadžment i izgradnju grada, dok su vikendi zaduženi za istraživanje i druženje sa vašim drugaricama. Ako bi gledali po toj podeli, to znači da je istraživanje stavljeno u manje od jedne trećine igre, a čak i ono je dobilo poprilično veliki makeover.

Atelier je poznat po tome što ste mogli da lutate i istražujete kako vi želite, sada to nije slučaj. Na vama je da izaberete družinu sa kojom želite da istražujete i krajni cilj. Družina će se sama kretati i sakupljati resurse na koje naiđe usput. Praktično nemate kontrolu nad njima u tim trenucima. Možete da ”uživate” u njihovim dijalozima i stvaranju priče i naravno, ukoliko vam se neko ispreči na putu, tada prelaizte u borbeni sistem ove igre.

Čak je i to doživelo promenu. Jeste da Atelier igre nikada nisu bile fokusirane na borbu, ali ona je odlično funkcionisala i imala neki svoj šmek. Borba u Atelier Niele je za nijansu drugačija, jer je prikazana skoro u 2D prikazu, u stilu 2D RPG igara. Ona je i dalje potezna i ipak treba da obratite pažnju na stratešku komponentu. U prvim redovima će uvek biti likovi koji će služiti da zadaju što više štete neprijatelju dok će iza njih biti support likovi koji će bacati buffove, lečiti i pomagati na druge načine. Borba jeste za nijansu (ili par) jednostavnija nego do sada, ali je ipak nekako, hmm, zanimljiva.

Ipak, kao što smo napomenuli više puta, fokus je base building kako bi neki nazvali. Građenje vašeg grada i trud da on postane uspešan i jedinstven u ispunjivanju ciljeva apsolutno svi koji žive u njemu kao i cilja koji je Nelke zacrtala sebi.

Pored svih likova koji se ponavljaju, u trenucima sjajnih dijaloga, ova igra više izgleda kao socijalni eksperiment nad ljubiteljima franšize i baš to, omaž svih naslova. Trenuci kada vidite neke od omiljenih likova koji su napravili povratak čak nakon deset ili više godina, će vam izmamiti osmeh na licu. Sa druge strane, cela prezentacija nije baš na nivou. Nekako izgleda da što više Gust radi na igrama, to manje obraćaju pažnju na detalje i grafiku u svojim naslovima. Ona je i dalje slatkasta, da budemo jasni, ali ta tranzicija između odlično nacrtanih 2D modela u 3D okruženje, nekada ume da zasmeta.

Nelke & The Legendary Alchemists (PS4 Pro)
  • 7.5/10
    EmuGLX Score: - 7.5/10
7.5/10

Finalni utisci:

Atelier Nelke and the Legendary Alchemist je dobar naslov koji će ispuniti međuprostor do nove pod-franšize koju željno iščekujemo. Nove zanimljive ideje i mnogo toga za unaprediti. Baš zbog toga se i nadamo da će Gust i dalje ekspemrimentisati i možda nekada izbaciti igru sa sličnom tematikom ali jako boljom egzekucijom.