Evo nas ponovo, sledeća godina, sledeći NASCAR Heat. Iako znamo da kod nas baš i nema fanova ovog totalno američkog moto sporta, gaming je u pitanju, pa moramo ostati dosledni! U opisu prošlogodišnje verzije napomenuli smo potencijal koji ovaj serijal ima ali i načine na koji bi sledeća verzija mogla da se učini još boljom. Pa da vidimo da li su nas autori iz Monster Gamesa poslušali, yeah!

Ono što se prvo primećuje u novom izdanju je dosta bolja grafika. Ovaj simulator i dalje koristi nama ne toliko omiljeni Unity endžin, ali šta su ovi ljudi uspeli da naprave sa njim je zaista za divljenje. Mislili smo da je Heat 3 odprilike neki maksimum ovog endžina, ali međutim zahvaljujući ko zna kakvim programerskim trikovima i mađijama NASCAR Heat 4 izgleda i radi lepše! Zaista i samo vizuelno vidi se ogroman napredak u odnosu na prošli nastavak. Unapređenja tu ne staju, skroz nova fizika koja mnogo bolje simulira težinu automobila i omogućava realnije slajdove kao i detekciju udarca, takođe čini da Heat 4 napokon deluje kao pravi next gen NASCAR simulator.

Čak su i opcije detaljnije, počevši od bazičnih podešavanja u quick race-u gde recimo sada možete da podešavate ponašanje AI-a, i odredite da li će kompjuterski vozači na stazi voziti zgusnuto ili rašireno, i slično. Zvuk u igri je takođe mnogo bolji, napokon se oseća prava snaga i buka divljih NASCAR mašina kako zaista treba, na dobrom ozvučenju posebno. Sitni detalji kao odbijanje zvuka od zaštitnu barijeru na ivici staze kada joj se približite samo čine stvari još imerzivnijim. Kad smo kod staza, neke od starih su zapravo i odrađene ponovo i sada izgledaju mnogo bolje. U njima ćete uživati u trkama, kvalifikacijama i test vožnjama sa drugim vozačima jer nažalost i dalje nema moda za solo test vožnju na stazi.

Vidi se da su autori igre uložili sav trud u doterivanje grafike, fizike, zvuka i po nekih opcija koje su nedostajale, to je svakako sjajno međutim karijera i modovi igre su ostali manje više isti kao u prošlom izdanju. Sitne detalje koji su tu promenjeni primetiće samo najveći fanovi serijala, za sve ostale its more of the same. Iste klase (Monster Energy, Xfinity, Gander pickupi i ludi offroad Xtreme Dirt class) i šampionati su tu kao i prošle godine, nekih inovacija u ligama nema, jedino je spisak vozača updatovan da predstavlja trenutno stanje. Nažalost “naša” Danica nije više u igri pošto se posle jako duge i tu i tamo uspešne karijere 2018. godine napokon povukla iz racing sveta.

Karijera je veoma slična prošlogodišnjoj, moguće je doduše početi odmah i sa drugih pozicija što skraćuje vreme igranja od samog početka ponovo. Upgradovanje vašeg pit crewa je takođe jedna od novina, kao i customizacija izgleda vozača. Sada je moguće i izabrati svoj broj ali nažalost detaljni editor livery-a na automobilima i dalje nije moguć. Fanovi se i dalje nadaju nekom editoru sličnom onom u Forza igrama u nekom sledećem izdanju.

Online trke su bolje sada zahvaljujući novoj fizici a serveri su stabilni baš kao i pre. U tom segmentu takođe nema ničega posebno novog. Fizika vožnje je tu i tamo fleksibilna i može da se učini arkadnijom, ali i da se odvuče skroz u sim stranu kada stvari postaju dosta ozbiljne. Svakako iRacing ovo nije, što i nije bio cilj. Ipak imamo, napokon, vrlo kvalitetu simulaciju NASCARA na konzolama i PC-u, koja na samom kraju generacije napokon pruža ono što smo čekali od početka, i svojom sada zaokruženošću može da parira i sjajnim naslovima iz prošlosti NASCAR igara kao što je recimo legendarni NASCAR 9 iz 2008.

Iako su autori uspeli da izvuku maksimum iz Unity-a, Heat i dalje na PlayStationu i Xboxu radi u jadnih 30fps, doduše dosta stabilnih na jačim konzolama. PC verzija radi sjajno u 60 i na ne toliko jakim mašinama. Podrška za kontrolere i volane je dobra kao i uvek, a mi se nadamo da će neko sledeće izdanje možda već na narednoj generaciji konzola moći da izvuče bolje performanse neophodne da bi se u ovim haotičnim trkama sa po 40 vozila na stazi uživalo na pravi način.

Test kopiju igre NASCAR Heat 4 dobili smo od izdavača 704Games.

NASCAR Heat 4 (PS4 Pro=
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

Korak u pravom smeru za serijal, iako u suštini ne donosi ništa novo u karijeri i sadržajima, nova grafika i fizika su dovoljan razlog fanovima da se fokusiraju na ovo izdanje. Ako niste do sada probali da vozite NASCAR, ovo je prava prilika za kvalitetno upoznavanje sa ovim totalno američkim i totalno divljim motosportom, jer ga Heat 4 prenosi u svet video igara najbolje do sada.