Ronilačka narkoza je stanje pomućene svesti izazvano kombinacijom podvodnog pritiska i udisanja određenih gasova (uglavnom nitrogena). Većina ronilaca je doživljava u nekoj meri, a njen intenzitet najviše zavisi od dubine na kojoj se nalaze. Na manjim dubinama (do 30-tak metara), njen efekat može se uporediti sa blagim pijanstvom. No kako se ide niže, tako simptomi postaju sve gori, dovodeći do osećaja euforije, paranoje, klaustrofobije, preteranog samopouzdanja i umanjene sposobnosti rasuđivanja. U najgorim slučajevima izaziva vrtoglavicu, mučninu, halucinacije, gubitak sećanja, gubitak svesti, parališući strah, manično depresivna stanja, i smrt.

Narcosis, prvenac indie developera Honor Code Inc., je first person survival horor igra optimizovana za VR koja se bavi upravo tematikom ronilačke narkoze. To je upravo tako kako zvuči. Od uobičajenih duhova, Cthulhu-a, vladinih zavera, i magičnih sfera nema ni traga ni glasa. Pored majke prirode, vaš najveći neprijatelj u Narcosisu biće upravo pomućena svest samog protagoniste.

narcosis (7)

Igrač preuzima ulogu jednog od 19 radnika u podvodnoj bazi zvanoj Oceanova. Na početku igre, Oceanovu pogađa snažan zemljotres koji uništava sisteme za održavanje života i u potpunosti preplavljuje stanicu. U trenutku katastrofe, protagonista se nalazi izvan Oceanove. Odsečen od svih, on kreće u samostalno putešestvije kroz potopljene koridore, koralne grebene, i mračne pećine. Usput postepeno otkriva šta se desilo sa njegovim kolegama, ali i dolazi u dodir sa sopstvenom prošlošću. Jezive stvari koje proživljava presečene su mirnim glasom naratora koji mesecima kasnije prepričava celu katastrofu. Igra kulminira moćnim raspletom od koga će vam zasuziti oči.

Protagonista nosi specijalno ronilačko odelo od pola tone koje developeri porede sa hodajućim sandukom. Gameplay to u potpunosti dočarava. Kretanje je tromo, pokreti kabasti, koraci bolno glasni, a okretanje taman dovoljno usporeno da uvek budete u strahu da nećete moći da odreagujete na vreme ako vam se nešto prišunja sa leđa. Od oružja imate samo nož koji je teško koristiti upravo zbog gorepomenute nezgrapnosti. Srećom, odelo vam takođe služi kao oklop, a sadrži i boostere koji vam omogućavaju da pravite velike ,,skokove” koji su od ogromne koristi u toku igre.

narcosis (9)

Još jedna stvar koja izdvaja Narcosis od sličnih igara je uloga kiseonika i psihičkog stanja glavnog lika. Osim što konstantno morate da brinete o količini preostalog vazduha u boci, stresne situacije poput borbe, bežanja, i posmatranja grozota tipa mrtvih kolega i monstruoznih halucinacija, izazivaju ubrzano disanje i samim tim drastično bržu potrošnju kiseonika. Morate uvek da znate gde se nalazite u odnosu na sprave koje vam dopunjavaju kiseonik, ali i da vagate svaki put kada naiđete na pojedinačne boce. Da li ih iskoristiti odmah, ili se vratiti po njih kasnije? Da li se dopuniti sa 80% na 100%, ili sačekati da vam nivo kiseonika više opadne? Šta ako vas iza ćoška čeka nešto što će vam žestoko ubrzati disanje? Šta ako dotična boca u sebi sadrži samo 10-15%? Pa-pa-paranoja.

Par vrsta hobotnica i jedna vrsta zubatih riba su sve na čemu ćete u ovoj igri upotrebljavati svoje sečivo. Tu su i paukolike krabe kojima ne možete ništa i morate da ih obilazite u širokom luku (ako ne znate o čemu govorim, guglajte spider crab da vidite kako izgleda real life zerg). To može delovati kao bedno mali broj protivnika, ali u ovako kratkoj igri (prelazi se za 3-4 sata) stvarno ne predstavlja problem. Akcenat ionako nije na akciji već na atmosferi, a agresivna fauna je tu više da vam unese tenziju nego da vam stvarno naudi.

narcosis (6)

Narcosis je napravljen u Unity engineu, tako da grafika i nije baš najbolja. Osim u par scena, taj nedostatak generalno nije primetan zahvaljujući dizajnu lokacija i oskudnom osvetljenju tipičnom za igre ovog žanra. Nažalost, ne posedujem VR headset, te nisam mogao da odigram igru ,,kako treba.” S obzirom koliko sam se isprepadao u nekim trenutcima, to je možda i dobra stvar. Za moje srce svakako, a verovatno i za moju bešiku.

Narcosis je kratak, ali sladak indi naslov koji realističnim podvodnim settingom i karakterističnim gameplay mehanikama ljubiteljima survival horora pruža unikatno iskustvo. Prelazi se za veče, a nezahtevan Unity engine ga čini igrivim i na slabijim konfiguracijama. Nemojte ga propustiti.