Period dominacije smiluacija vožnji na tržištu je ponovo u jeku. Arkade su vremenom nekako izgubile udeo u odnosu na kraj devedesetih i sredine 2000ih. Neki igrači bi rekli da je svaka vožnja ista – krenuti od tačke A do B, usavršavati vožnju, putanju i brzinu. Već imamo gomilu predstavnika relija, F1 šampionata, uličnih trka pa i MotoGP ima igru koja izlazi na godišnjem nivou. Motocross nikada nije bio megapopularan kod igrača, zbog toga su se razvojni timovi retko upuštali u avanturu pravljenja takvih igara. Razlozi počinju od toga da jednostavno nije profitabilno, da se ne isplati napraviti simulaciju za sport koja nema brdo obožavalaca kao ulične i reli vožnje ili F1 šampionat. Igre sa temom MXa koje su izašle u poslednjih deset godina se mogu nabrojati na jednoj ruci. Neke su bile arkade, neke pokušale da zagrebu domen simulacija, ali ni jedna nije ostavila trag kakav su razvojni timovi želeli. Italijanski programski studio i izdavač Milestone S.r.l. nam je već podario MXGP pre nekoliko godina, prvu igru koja obrađuje Motocross disciplinu na najbolji mogući način. Dve godine nakon prve igre smo dobili zasluženi nastavak.

MXGP2 se razlikuje od svih ostalih vožnji – komplikovaniji od većine, zahtevan makar na nivou odličnih, verni težini reli igara. Druge vožnje imaju jednostavan cilj, naći savršenu putanju i ugao pri kojem ulazite u krivinu, tako da ne izgubite previše na brzini. Ukoliko je pronađete, svaki sledeći krug će vam biti skoro identičan. Neumorno okretanje gde je glavna poenta održati fokus a ako već znate stazu i savršenu putanju, ništa ne sprečava da osvojite podijum. Borba za poziciju u klasičnim vožnjama se svodi na grešku drugog igrača, na manjak koncentracije. U MXGP2 igri nije cilj naći savršenu putanju na svakoj stazi, jer ona ne postoji. Glavna odlika ove igre je dinamično menjanje staze svakim krugom. To je stvar koja kompletno menja pristup ovoj vožnji. Staza se manje ili više menja u zavisnosti kakav je tip podloge – tvrda, mekša ili pesak. Promene vas teraju da pažljivo motrite kako se staza deformiše sa svakim sledećim krugom. Na osnovu toga, aktivno razmišljate i planirate kako ćete prići sledećoj krivini. Pogađanje rovova je najbitnije jer tu dobijate brzinu i stabilnost gume, i odatle se jednostavno možete lansirati iz svake krivine. Sve bi bilo divno kada bi oni u svakom krugu bili na istom mestu, ali nisu. zbog toga i ulazak u krivinu i idealna putanja se svakim krugom razlikuje. Na početku deluje komplikovano i nimalo zabavno. Upravo smo takav utisak i mi imali nakon nekoliko krugova. Sve to na početku ume da frustrira jer vam jednostavno nije jasno, zašto sada proklizavam, šta radim pogrešno, zašto prosto ne mogu da uđem u krivinu kako ja želim? Ostale vožnje su nas jednostavno razmazile i skoro ni jedna nam nije pružala izazov kao MXGP2 (osim možda SLRE?), što ne znači da je to mana. Da bi bili dobri u ovoj igri, jednostavno morate odbaciti pravila koja su važila u ostalim vožnjama i usvojiti ona koja isključivo i samo važe za Motocross.

Kao što smo naglasili, staza u Motocross sportu se menja svakim sledećim prelaskom motora. Na osnovu toga, menja se i vaš pristup iz kruga u krug. Uspešan prilaz krivini ili komplikovanom delu staze ne zavisi samo od vaše brzine i pažnje, nego i specifikacije motora, distribucije težine, prednje i zadnje kočnice. Pošto se rovovi aktivno prave sa svakim sledećim motorom koji je tu prošao pre vas, morate se adaptirati na sve promene kočenjem, brzinom ulaska i izlaska iz krivine, balansom vozača i kontrolom motora. Kada se napravi rov, zemlja se mora negde pomeriti, zbog toga se na stazi formiraju druga ispupčenja/džombe. Ako odlučite da jednostavno ignorišete promene na stazi, motor će skliznuti a vi odleteti posle čega sledi resetiranje pozicije pre krivine, uz to i gubljenje više pozicija. Zbog njih morate prebacivati balans vozača napred-nazad ili u neku stranu. Tako ćete rasteretiti motor koji dobrim balansom može lagano proći preko džombe, a ukoliko ne uradite to kako treba, neplanirano letenje sa motora je neizbežno. Sve na papiru deluje komplikovano, ali nakon malo vežbe i malo veće koncentracije snalaženje na stazi postaje jednostavnije u praksi. Navedeni detalji zahtevaju da ne koristite samo nekoliko stvari na gamepadu kao u većini vožnje – analogni stick za upravljanje, gas i kočnicu. Distrbucija težine se radi na drugom analogu, prednja kočnica na levom trigeru dok desna na A (X kod PS4 konzole/kontrolera). Ukoliko se pored svega toga odlučite za manuelne kontrole, kompleksnost kontrola raste. Praktično, svi prsti su vam aktivni u svakom trenutku.

Težina u igri se može skalirati. Zbog svega što Motocross predstavlja, postoje nekoliko tipova fizike koje možete birati iz menija za težinu. Sa najjednostavnijom fizikom igra dobija mali osećaj arkadne vožnje, sve dok ne dođete do prve krivine i rovovi vam kažu da se neka pravila ipak moraju poštovati. Basic fizika gde vas igra neće toliko maltretirati kontrolama za blanasom težine. Krivine umeju da oproste neiskustvo i često ne morate brinuti kada ćete koju kočnicu koristiti. Normal – neka pravila se moraju poštovati, donekle pravi zakoni fizike, veća koncentracija i malo više truda za pravi uspeh. Pro Mode – uspeh vam zavisi od svake sitnice na stazi i vašem kontrolisanju motora i vozača. Sa svakom greškom ćete leteti sa motora, ne možete jednostavno udarati druge vozače kako bi osvojili njihovu poziciju. Ukoliko odlučite da zakačite nekog gumom, budite sigurni da ćete vi prvi osetiti podlogu na svom licu. Kombinacija Pro fizike i Hard AI težine dižu celokupni užitak u igri na totalno novi nivo. Pored fizičkog modela koji je verno prenešen iz stvarnosti, ostali vozači će se stvarno truditi da budu prvi, da ne prave greške, da se jednostavno bore za svaku poziciju. Svim početnicima je preporuka da se krene polako, dok se ne shvati mehanika i pravila fizike, da se igri jednostavno da vremena. Kako budete upijali svako novo pravilo, promenu i privikavali se njoj, postepeno ćete dizati težinu u igri kao i fizički model.

Svaka sitnica u Motocrossu je drugačija od drugih vožnji i nekako utiče i na vas u igri. MX je ekstremni sport koji je poznat po skakanju laganih motora posle svakog većeg brdašca. Niko od gledalaca ne bi pomislio da su upravo ti skokovi toliko bitni za vozače, njihov plasman i performanse na stazi. U MXGP2 kao i u stvarnosti, doskok je bitniji od inicijalnog skoka, jer u zavisnosti kako se dočekate posle pada, dobićete ili gubiti ubrzanje. Kada se naviknete na kompletnu mehaniku, videćete da nije sve u vožnji nego i u trikovima koji vam daju ubrzanje i skraćuju vreme provedeno u vazduhu. Tada nastupa napredno poznavanje igre i kontrolisanje motora. Izrazi kao Whip i Scrub su nešto šta većini nije poznato a često ćete ih viđati u “tips & tricks” pre trke kao objašnjenje kako dobiti ubrzanje i smanjiti vreme provedeno u vazduhu. Scrub i Whip su fancy potezi kojima krivite/rotirate motor u vazduhu i eliminišete mogućnost da on poleti nebom pod oblake. Zašto je to bitno? Motor ubrzava samo dok je na zemlji. Čim se odlepite od nje, on će gubiti na brzini a vi kontrolu nad njim. Sečenje vazduha, tj “scrubbing” je tehnika kojom smanjujete vreme provedeno u vazduhu. Whipping je slično tome, samo što se završava podizanjem zadnjeg dela motora. Kao što bi iskusni vozači rekli “Whip for show, Scrub to go!!!”.

Learning curve nije tako jednostavan kao kod ostalih igara. MXGP2 nije igra koju možete uzeti i odmah postati master za guvernalom/upravljačem. Potrebno je mnogo pažnje i malo više želje da se priviknete, prihvate pravila na koja niste navikli u ostalim igrama. Kada se budete prilagodili, vaše uživanje u igri može početi.U MXGPu je obrađeno osamnaest licenciranih staza kao i četiri in-door fiktivne arene. Možete naći sve timove iz stvarnosti kao i njihove vozače iz sezone 2015. Svaka staza je verno prenešena iz stvarnosti – svi detalji na stazi i propratni odjekti pored nje. Ukoliko pratite MXGP šampionat bićete oduševnjeni nivoom detalja na svakoj stazi. Naravno sve to je ništa bez dobre grafike, a to je jedina stavka gde MXGP2 jednostavno odstupa od nekih standarda za igru iz 2016. godine. Iako su modeli motora i vozača fantastično odrađeni, grafički je to moglo biti mnogo bolje, pogotovu izgled podloga i donekle rezolucija (Xbox One verzija igre). Igri jednostavno nedostaje taj “smooth look” na koji smo navikli u vožnjama kao što su novi Need for Speed, Driveclub, Sebastien Loeb Rally Evo itd. Sve izgleda nekako grubo. Sa druge strane, grafika je totalno u drugom planu u ovoj igri sa razlogom – MXGP2 prikazuje apsolutno sve ostalo šta je bitno u Motocross sportu – osećaj brzine, kontrolisanje vozača i fizika, težina motora, odlična deformacija staze. To je upravo ono šta odvaja MXGP2 od ostalih igara u žanru. Jedini žal što se tiče grafičkog endžina je to što ne postoje vremenske nepogode, a Motocross je nekako najzanimljivije gledati po kiši kada ne možete raspoznati blatom prekrivene vozače od podloge po kojoj voze. Nadamo se da će ljudi iz Milestone ubaciti to u sledećem MXGP delu.

MXGP2 (9)

MXGP2 ima nekoliko modova igranja. Tu je Career Mode gde pravite vašeg vozača. Počnjete Wild Card trkama dok vaš talenat ne primeti neko od licenciranih timova iz MX2 serije (MX2 < MXGP). Kako budete napredovali kroz šampionat, dobijaćete ponude od boljih timova iz istog ili višeg ranga. Ukoliko jednostavno ne volite da vozite za neki licencirani tim, možete kreirati svoj, sa posebnim emblemom i odlikama. Pored toga, možete doterati svaki deo opreme na vašem vozaču ili omiljenom motoru, tako ćete biti drugačiji i prepoznatljivi na trci po izgledu a i po snazi i balansu motora. Pored Career moda, tu je MXGP gde se odmah možete oprobati u najjačem Motocross rangu sa nekim od već postojećih vozača. Tu je i MxoN – Motocross of Nations, takmičenje u kojem vozači predstavljaju svoju zemlju, nešto kao World Cup u fudbalu. Naravno tu je i nezaobilazni Multiplayer Online mod, dok na žalost split-screen mod lokalnog igranja ne postoji.

MXGP2 je lone wolf igra u svom podžanru, naslov koji nema konkurenciju. Ne zato što je savršeno dobar nego jednostavno niko ne obrađuje Motocross šampionat. MX vs ATV je bila jedna konkurentskih igara ali po realnosti i autentičnosti se ne može porediti sa MXGP2. Strašno bi smo voleli da postoji konkurencija, jer bi to teralo Milestone da svaka sledeća igra bude drastično bolja od prethodne, dok ovako svaki put mogu igrati na sigurno. Da li će biti tako, videćemo.

Pored svega toga MXGP2 je jedna od najboljih simulacija vožnje nebitno kom ekosistemu pripada. Totalno drugačije shvatanje i prilaz jednoj ovakvoj igri je nešto šta je odvaja od ostalih. Svaki ljubitelj Motocrossa jednostavno mora makar probati ovu igru. Posle nekoliko krugova na stazi i privikavanju pravilima, nismo mogli da se odvojimo od igre, a verujemo da nećete ni vi. MXGP2 izlazi sedmog aprila tako da obratite pažnju na nju.