Krajem 2018. godine smo dobili jednu odličnu, taktičku šunjalicu u post-apokaliptičnom svetu pod imenom Mutant Year Zero: Road to Eden. Igra je na prvi pogled bila štivo koje niko ne bi pipnuo. Čudni likovi, malo komplikovana priča koja se isključivo dešava na zapadnoj obali Švedske. To je donekle i razumljivo, jer tim koji stoji iza ovog naslova, The Bearded Ladies Consulting, je upravo iz Švedske i sastoji se od veterana koji su radili na Hitman i PayDay franšizama.

Igra se inicijalno pojavila za Xbox One, PC i PS4 dok smo pre nekoliko meseci dobili i prve informacije da će se ova odlična igra, pojaviti i na najnovijoj Nintendo Switch konzoli. Prvo i osnovno šta je nama palo na pametj e kako će igra uopšte raditi na tako slabašnom hardveru. Igru pokreće Unreal Engine koji je poprilično skalabilan, ali je igra u neku ruku, mučila i Xbox One X na kojoj smo odradili originalni review. Kako god bilo, spremili smo se za najgore pre uključivanja Nintendo Switch verzije i nadali se da će se naše vreme isplatiti, makar upola manje kao sjajni trenuci koji smo doživeli igrajući Xbox One X verziju igre.

Bitna stavka kod Switch verzije je to da ona dolazi sa osnovnom igrom plus sa prvom ekspanzijom koja se pojavila na tržištu prošle nedelje, zači ovo je full blown experience koje vas čeka na ovoj malenoj konzoli.

Igra prati priču mutiranog divljeg vepra sa atributima čoveka, Bormina i njegovog vernog prijatelja, mutiranu patku – Dux. Posle poslednjeg velikog rata, koji je uništio veći deo stanovništva na zemlji, ostalo je za sada znano, samo jedno malo utvrđenje, takozvana Arka, sa Starešinom na čelu, koja pokušava da se obnovi i još više unapredi, kako bi pružila siguran dom kako preživelim ljudima, tako i svim mutantima. Ovde su svi dobrodošli, nebitno kojoj frakciji sada pripadate. Post-apokaliptični svet ove neverovatno detaljne igre meša pop kulturu osamdesetih sa, hmmm neku vrstu ”-punk” kulture, ukoliko nas razumete. Sjajna synth muzika iz osamdesetih će podići atmosferu na svakoj tabli na kojoj se nalazite, dok artifakti drevnih ljudi, kako nazivaju jelte nas, kao i njihova interpretacija u tom budućem post-apokaliptičnom svetu, će vam izmamiti osmeh na lice i zaintrigirati da još više saznate o ovom svetu. Bitno je napomenuti da se igra zasniva na pen & paper RPG-u pod nazivom Mutant, kao da je i ovo prvi pokušaj ”interaktivne ekranizacije” u obliku zabavnog softvera do sada.

Post nuklerno doba je načinilo mutante od mnogih nevinih ljudi, neki su to postali totalno slučajno, kao deo evolucije, dok su drugi imali veću nesreću da započnu takav život. Posledice tih mutiranja su specijalne moći koje vaši likovi koriste. U svakom trenutku ćete moći da vodite do tri lika u istraživanje kontaminirane Zone, dok će ostala tri od ukupno šest koji će vam do kraja igre biti na raspolaganju, odmarati u Arki. Svako od njih ima poseban set Mutacija koje može da koristi u borbi i svaku od tih mutacija možete unapređivati kroz levelovanja preko XP poena koje dobijate na kraju svake borbe.

Mehanika je miks real-time istraživanja i šunjanja sa poteznom borbom nalik onoj u XCOM franšizi. Razlika je u tome što se Zona deli po pozamašnim mapama kroz koje ćete prolaziti, koje ćete istraživati i susretati se sa neprijateljima. U toku tog ”real-time” dela, moći ćete da planirate napad, izolujete neprijatelje, pamtite položaje i njihove putanje. Sve kako bi na kraju mogli da ih oslabite pre nego što im zadate finalni udarac i ubijete preostale, jake jedinice. Stealth gameplay je upravo zbog toga što vam igra nudi lakši put prelaska ovim prilazom, ukoliko samo stanete i razmislite. Druga strana toga je što uvek morate da unapred izračunate, koliko akcionih poena imate, koliko vaše oružje skida health poene neprijatelju, kao i da li ćete moći da ubijete neprijatelja pre nego što on pozove svoje prijatelje koji mogu da mu pomognu u uništavanju vas. Sve ovo dodaje dubinu u gameplay mehanici ove sjajne igre.

Kako budete napredovali kroz igru, nalazićete raznoraznu opremu koju možete koristiti, razne tipove granata i oružja. Svaku stvar koju nađete i koju vaši stalkeri mogu koristiti, možete i nadograditi u Arki, da pravi veći damage ili da bude ubojitije na većoj razdaljini. Za sve te akrobacije sa oružjem su vam potrebne sirovine koje nalazite u kontaminiranoj Zoni. U njoj možete naći i pisamca poslednjih preživelih, koji dodaju dublju notu poslednjih sati onih koji su bili na površini zemlje. Njihov strah ili možda totalno neozbiljno shvatanje situacije u kojoj se nalaze. Pored toga, nalazićete i Artifakte koje smo već pomenuli, koji će vam donositi razne bonuse koji se odnose na apsolutno sve ćlanove vašeg tima. Artifakti su svakodnevni objekti koji mi trenutno imamo u našim životima, ali interpretirani na totalno pogrešan način od strane mutanata, koji naravno, nikada do sada nisu imali dodirnih tačaka sa njima.

Priroda Gameplay mehanike je ključna stvar koja je omogućila da ovaj port uopšte bude deo Switch biblioteke igara. Spor, taktički gameplay ne zahteva puno frejmova po sekunid, ali ipak zahteva detaljnost grafike, što je mač sa dve oštrice kod Switch verzije. U Docked modu, igra izgleda prihvatljivo jer su svi elementi iz jačih verzija dobro prenešeni. Naravno da možemo primetiti manje poligona na likovima ili možda pad frejmrejta u trenucima, koji jelte nisu ni bitni iskreno, ali te stvari nisu apsolutno bitne za pravo uživanje u ovoj igri. Malo veći problem je Portable mod, koji žrtvuje mnogo više stvari, a jedna od njih je definitivno rezolucija. Nije razlika mnogo velika između Docked i Portable moda, ali samo zbog toga što manji ekran kompenzuje nedostatke koja je igra morala da napravi da bi se uopšte pojavila na ovoj platformi. Čak i sa svim, da ih nazovemo ”manama”, MYZ za Switch je must play naslov, jer je prosto savršeno igrati ovakav tip igara na portabilnoj konzoli.

Za sve one koji nisu upoznati sa XCOM igrama i koji su posvećeni Nintendo franšizi, gameplay mehanika najviše podseća Mario+Rabbids igri, koja je isto apsolutno fantastična u svakom smislu. Ako ste voleli tu vrstu borbe, onda ćete voleti i Mutant Year Zero, još više ukoliko ste fan post apokaliptičnih igara sa divnom pričom, odličnim detaljima u dizajnu i sjajnom atmosferom koju prati skoro savršena muzika.

Deluxe verzija koji su dobili Switch vlasnici u sebi sadrži i prvu ekspanziju pod nazivom Seed of Evil, koja se direktno nastavlja na završetak originalne igre. Pošto se ovde radi o tekstu koji isključivo opisuje Switch verziju igre, pokušaćemo da ne spoilujemo igru, zbog toga ćemo napomenuti samo par stvari vezano za ovu odličnu igru. Pored par oružja i drugih delova opreme koje ćete nalaziti kada započnete ekspanziju, najveći dodatak je definitivno novi lik Big Khan, koji će vam se pridružiti već na početku nove avanture. Njegove mutacije će dati taj svež dah i malo raznolikosti u načinu borbe, te verujemo da će on biti jedan od primarnih Stalkera koje će te koristiti u svojim avanturama u Zoni. Što se tiče sadržaja, Seed of Evil kampanja zahteva između šest i osam sati gameplaya, plus dodatak sporednih misija koji su novina u odnosu na original, kojih isto ima par, ali dovoljno da ostanete par sati duže prikovani za ovu fantastičnu igru.

Mutant Year Zero: Deluxe Edition (Nintendo Switch)
  • 9/10
    EmuGLX Score: - 9/10
9/10

Finalni utisci:

Mutant Year Zero za Nintendo Switch je jedan nesvakidašnji, odličan naslov koji jednostavno mora da bude deo vaše kolekcije. Sve mane koje ovaj naslov ima su isključivo tehničke prirode, ali koja third party igra nema te probleme, pa čak i one koje dolaze direktno od Nintenda. Sa sadržajem koji nudi, odličnim gameplayem, nesvakidašnjim likovima i odličnim ai malo čudnim humorom, MYZ je jednostavno, must play na Switchu.