Poslednjih nekoliko godina često nailazimo na naslove koji su od početka razvoja najavljivani kao hitovi, nešto što će promeniti gaming i uvesti novine kakve svi željno iščekuju. Na žalost puno naslova ne ispuni sva obećanja i nakon samog izlaska, igra bude brutalno spuštena i momentalno zaboravljena od cele industrije a i igrača. Neke igre to jednostavno nisu zaslužile ali su poslužile kao filter novinarima i kritičarima za godine razočarenja koje su neke igre donele, dok druge zaslužuju da jednostavno, pa ne postoje.

Murdered Soul Suspect, igra ne tako velikog razvojnog tima Airtight Games iz Redmonda u Americi, je upravo poslužila kao filter i nešto na šta treba iskaliti mržnju, nezadovoljstvo i gnev zbog trenutne situacije u industriji igara i stalnog presipanja iz šupljeg u prazno. Na žalost, to je bilo kobno po ovom razvojnom timu.

Naizgled čudna zamisao same igre i priče, da vi rešavate svoje ubistvo, je na početku mnogima bila neobična a nekima i smešna ali Airtight Games se potrudio da svoju, za nekoga suludu ideju, sprovede u stvarnost. Najbitnija stavka kod igara kao što je ova je sama priča i naracija iste. Sam razvojni tim mora da osmisli kako će prezentovati svoju ideju i preneti je na ekrane vaših uređaja i ujedno zadržati pažnju igrača, a ne služiti kao medium propovedanja jedne priče. Kao svaki razvojni tim, svi se trude da igra ne postane linearna i jednolična jer je to upravo ono šta odbija igrače. Posle lepog starta i početka pripovedanja, mane ove igre počinju da izlaze na videlo, i na žalost, ostaju u igri do samog kraja.

Murdered Soul Suspect (1)

Sam početak igre dosta obećava. Za malo stariju publiku će ovo biti neka vrsta flešbeka na kultni film Patrika Svejzija „The Ghost“ jer igra neodoljivo podseća na događaje koji se dešavaju na početku tog filma. To je upravo ono šta je nas oduševilo i zaintrigiralo, ali sa druge strane, kopiranje nečega kultnog je odlično dok to ide u dobrom pravcu i umereno. Posle samog uvoda u priču i mehaniku igre, počinje da se formira izgled i izvođenje same igre, što vremenom svesno postaje mana. Sama igra je promovisana kao akcija iz trećeg lica, ali većinom vremena ćete imati utisak da igrate drugu perspektivu Point&Click avantura, gde vi uporno tražite rešenja zagonetke i ne prelazite preko određenog problema dok ne kliknete na sve oko vas ili pronađete sve dokaze. Na žalost, dobar deo igara se upravo svodi na to, dok vi nemate drugi izbor nego da radite upravo ono šta vam igra nalaže. To je skroz ubija donekle dobru priču i guši sve nade da ćete nešto moći svojevoljno da uradite u igri. Isto to važi i za komunikaciju i interakciju sa drugim likovima, dobićete listu pitanja koja morate da kliknete a nakon odgovora na jedno otvaraće vam se nastavak te priče, ali sve se svodi na obavezan prelazak preko svih pitanja. Ovo je jednostavno moglo biti odrađeno kratkom animacijom ili dijalogom između karaktera.

Murdered Soul Suspect (15)

Vi ste u ulozi detektiva Ronnan O’Connora koji već duže vreme juri ozloglašenog ubicu pod nazivom The Bell Killer. Nakon što mu je Ronnan ušao u trag i pratio do zgrade, The Bell Killer ga gura sa prozora i ubija sa nekoliko hitaca u grudi. Ubrzo nakon toga preuzimate ulogu Ronnanovog duha koji frustrirano i bezuspešno pokušava da dozove pomoć. Nakon prihvatanja šta mu se desilo, on otkriva da ipak postoji nešto nakon ovog života ili makar nešto šta je usputna stanica do nekog boljeg mesta. Kao i u svakom filmu o duhovima, da bi on došao tamo gde želi, do svoje mrtve drage, mora da završi ono šta je počeo dok je bio među živima. Tu počinje vaša avantura u međusvetu između života i smrti. Na početku kao mali tutorijal će vam poslužiti omalena devojčica koja je zaglavljena tu godinama, toliko dugo da ne želi da ode i nađe svoj mir. Ona vam objašnjava da je ovde zarobljeno previše duša koje ne znaju zašto su zaglavljene i koje se trude na sve načine da nastave dalje. Vi tu upadate u ulogu detektiva, upravo onakvog kakav je glavni karakter bio među živima, i preko tragova i stvari oko vas, nalazite konekciju i sklapate priču o preminulima, pomagajući im da pređu na „drugu stranu“. Način na koji sve pronalazite dokaze i tragove je urađen poprilično interesantno, moći ćete da zaposednete osobe koji su na licu mesta ili u okolini ubistva, poslušati njihove misli, gledati njihovim očima i na taj način pronaći sve dokaze za izgradnju slučaja i rešavanje istog. Jedini problem je to što slučaj možete rešiti sa samo nekoliko tragova, i nikako ne možete da omanete u rešavanju istog.

Murdered Soul Suspect (10)

Nakon što nađete sve dokaze, moraćete da od pet, šest ili više dokaza, spojite priču i nađete povezanost između njih. Na žalost ovo se može rešiti i nasumičnim kliktanjem na dokaze koje ste pronašli. To je ono što ubija zainteresovanost i vraća u surovu realnost plitkog izvođenja. U igri ne postoje greške i jednostavno sve mora biti upravo onako kako je razvojni tim zamislio i nikako drugačije. Plus traženja što više dokaza oko sebe dok niste na nekom „slučaju preminulih“ je to što će vam to upotpunjavati priču o glavnom liku, njegovoj preminuloj ženi i celoj situaciji u kojoj ste se našli. To je jedini motiv koji će vas možda naterati da nastavite vaše istraživanje u paranormalnom svetu. Nalaženjem dokaza rešavaćete i slučajeve koji su usko povezani sa ukletim mestima i proganjanjem od strane duhova iz očiju živih. Pored istraživanja, imaćete susrete i sa demonima, koji su izgubili svoj oblik i formu i nadaju se da će proždiranjem mladih i nevinih duša povratiti formu i oblik i vratiti se ili otići i naći svoj mir.

Što se tiče tehničkih detalja, iako je igra izdata kako za stare tako i za nove platforme, Murdered u momentima izgleda jako lepo i primamljivo, sa odlčnim lip sync-om i dobrom glumom. Izgled grada je u noir fazonu i ima neki šmek koji će se truditi da vas zadrži uz igru. Glasovi, zvučni efekti su odlično urađeni i sa dobrim ozvučenjem ćete imati još bolje iskustvo lutajući po svetu mrtvih.

Murdered Soul Suspect (7)

Sa umetničke strane, ovo je jedna od lepših igara smeštena u gradu Salem, koji je ozloglašen i poznat po tome da su spaljivali veštice u devetnaestom veku. Samo ta činjenica vas može zaintrigirati i naterati da probate ovu igru. Priča je dobro ispričana (iako linearna) a i likovi koje upoznajte u igri kao i njiove smrti će vas zaintrigirati, nasmejati, ili pak baciti u razmišljanje. Jedno je sigurno, nikako vas neće ostaviti ravnodušnim. Ukoliko znate šta da očekujete, a to je, avantura iz trećeg lica sa paranormalnom radnjom o duhovima, mnogo priča i traženja dokaza, bez neke akcije, jako linearna bez ijednog skretanja sa projektovanje putanje… Igra vas neće ostaviti ravnodušnim, makar ne posle svih priča i likova koji susrećete u igri kao i jako dobrog kraja. Ukoliko ste ljubitelj avantura, detektivskih igara i paranormalnih stvari, ovo je upravo naslov za vas.

Ukoliko neko očekuje akciju iz trećeg lica sa raznim obrtima i paranormalnim bićima, nešto šta su apsolutno svi očekivali, onda bolje preskočite ovu igru. Na žalost baš zbog prevelikih očekivanja, ova igra nije dobila tako dobre kritike i nije tako lepo prihvaćena od igrača.

Murdered: Soul Suspect (Xbox One)
  • 6.5/10
    EmuGLX Score - 6.5/10
6.5/10

Finalni utisci:

Pored svih svojih mana, igra krije jako lepu priču koja vas može lako zaintrigirati ukoliko želite da zaažmuritie na neke očigledne mane. Pored svega, vreme za prelazak je nešto oko osam sati, tako da ukoliko imate neko slobodno popodne vikendom, probajte igru, sigurni smo da će vas makar malo zaiteresovati svojom neuobičajenom atmosferom kao i bizarnim i zanimljivim pripovedanjem glavne priče.