Mogu slobodno da obradujem zaljubljenike u istorijske igre i da im kažem da je čuveni naslov Mount and Blade II Bannerlord izašao iz Early Access-a. Možda široj populaciji ovaj naslov nije toliko poznat ali iskrenim fanovima ovakvog istorijskog sandboxa preostaje samo da trljaju ruke zadovoljno. Sve što su developeri obećali većinom je tu. Bez komplikacija i preterane pompe vreme je da zasednete za svoje računare i da ponovo spremite ekipu i krenete u veliku avanturu koja će vam doneti ili veliko bogatstvo ili večnu propast. Kako naši stari kažu: „Bio sam sinko na samom početku kada je prvi deo bio samo Early Access san“. Sada je tu nastavak koji je veći, bolji i sa single player kampanjom koja se prostire na više desetina sati. Epsko putovanje gde ćete sa svojom družinom moći da pokoriste sva kraljevstva i dovedete stvari u red kako dolikuje velikom vojskovođi.

Nastavak Mount and Blade sage nas vodi u drevno kraljevstvo Caladriu u periodu pre događaja iz prvog dela. Savezi su klimavi, ljudska priroda je varljiva tako da je lako došlo do podele na tri manje imperije koje su počele da se aktivno bore za prevlast nad teritorijom. Batanijanci, Vlandijanci, Khuzaiti i nekoliko manjih udruženih plemena ulaze u bespoštedni sukob koji traje desetinama godina. U vrtlogu rata vaš protagonista doživljava tešku traumu gledajući kako mu roditelje ubija protivnička vojska i odlučuje da krene u osvetu sa planom da sruši protivničko carstvo iznutra. Iako na prvi pogled zaplet deluje rudimentarno, definitivno se može primetiti trud developera da sve segmente igre povežu u skladnu celinu i daju fanovima razlog za prolazak svih mogućih nedaća koje ih čekaju.

Iako deluje veoma duga, kampanja je veoma promenljivog tipa i dosta stvari će se odvijati zahvaljujući vašim potezima i izborima koje ćete vršiti tokom iste. Ako ste se brinuli za težinu – nemojte. Nivo težine je dovoljno visok da predstavlja izazov i za veterane ovog serijala i za novopridošlice. Mount and Blade možda deluje kao bauk ali je u stvari veoma intuitivna igra sa likovima koji nisu preterano dopadljivi. Ako ste ljubitelj težine od koje možete polomiti sav sitniji inventar oko sebe onda aktivirajte realistic mod u kome je RNG dovoljno nemilosrdan da vas tretira kao svakog drugog učesnika bitke. Zaluta strela, vi na 5 health-a i dok se polako mrači ekran bićete suočeni sa činjenicom da je vaš karakter ispao iz priče i da sve morate krenuti ispočetka.

Dovoljno vremena za sve đakonije nikada nema ali ako se dovoljno usmerite možete podesiti težinu igre tačno koliko vam treba da vas drži interesovanje. Iako bi veći deo populacije verovatno trgovao do iznemoglosti i stvarao satelitske države, suština je u borbi. Da zajašete svog vernog ata i sa svetlucavim pružjem u rukama jurišate među neprijatelje. Ako poginete slobodno „pipkajte“ save dugme. U jednom momentu RNG će vas poslužiti.

Borba je veoma precizna i podseća dosta na igre poput Mordehaua ili Chivalry-ja. Ako nemate štiti pomolite se aktivno bilo kom dežurnom bogu da vam pomogne. U većini slučajeva štit glavu čuva ali dvoručno oružje nikako. Dok ne savladate directional blocking naravno ali s obzirom na česte greške u animacijama bićete više nego neuspešni u svojoj zamisli. Prvo pitanje u ovoj igri je: „Kako????“ a posle sva ostala dolaze na red. Od preispitivanja egzistencije pa sve do gledanja u kalendar po sistemu: „Da li da uplatim struju sutra? Hmmm ako polomim komp to je manje utrošene struje, možda mi se i isplati. Možda neću opet morati da igram ovo čudo iako mi se igra mnogo“. Eto čuvena hamletovska dilema je i dalje prisutna ali u kampanji dolazi do izražaja.

Na samom početku kada se biraju statovi i dalje su dobitna kombinacija mač i štit i luk sa strelom. Neverovatno je kako se od nekih stvari i dan danas nije odustalo i poštujem developere što nisu odustali od svoje originalne zamisli i što su ispoštovali želje fanova. Druga oružja poput helebardi ili kopalja su sasvim validna ali dok naučite da ih koristite eto vas na kolcu nekog ljutitog turčina.

Iako su frakcije brojne uvek se trebate osloniti na one koje imaju vama zanimljiv stil igranja. Ako ste ljubitelj borbe prsa u prsa uvek možete odabrati Vlandiance, ako volite jahanje onda su Khuzaiti vaš izbor. Šarenolikost plemena je dovoljna da možete uživati u stilu igre koji vama najviše odgovara. Sve ostalo je samo pitanje vaše kreativnosti i koliko ste spremni da levelujete svog lika da bi postao Jack of all trades. Takođe i trupe koje su pod vašom komandom mogu biti raznolike u zavisnosti od teritorije na kojoj vršite regrutaciju. Nekada je bolje imati kohezivnu grupu koja se dobro stackuje i može da vas odbrani od svega ili da imate veselu šarenoliku grupu žena i muškaraca skačući sa teritorije na teritoriju. Neverovatno je koliko različitih stilova možete kombinovati tokom kampanje. Sloboda je ovde prisutna u pravom smislu te reči.

Tokom bitke endžin se jako dobro snalazi i može renderovati velike grupe vojnika sa minimalnim udarom na sistemske resurse. Sve izgleda dovoljno dobro da se adekvatno uživite iako kvalitet samog grafičkog prikaza nije na najvišem nivou. Kontrola jedinica je dosta proširena u odnosu na prethodni deo ali se oslanja dodatno na realističan uvid u stanje na bojnom polju. Očigledan primer je kada morate da stavljate jedinice u formaciju – imaćete vidljivost koliko bi zaista vojskovođa iz sedla tako da je koordinacija otežana i u tome se ogleda kvalitet jedinica koje unajmljujete. Koliko su sposobne da drže formaciju i koliko mogu da izdrže pre nego ih protivnička frakcija break-uje. Jedina zamerka koju sam imao je auto resolve bitaka ali razumem zašto je to implementirano jer štedi vreme igrača.

Za one koji nisu fanovi bitaka imamo i politički segment koji je unapređen dovoljno da bi bio zanimljiv svim igračima. Primirje i svi ostali sporazumi su veoma varljiva stvar koja se lako može promeniti i možete se naći za tren u „nebranom grožđu“ i nadati se najboljem. Ako nemate dovoljno jake trupe za direktan sukob sa protivnićkim vlastelinom nadajte se samo lošem ishodu. Definitivno Bannerlord je napredak u odnosu na prethodnika u serijalu. Dok određeni vizuelni problemi zaista sputavaju ovaj naslov, kada rade dobro onda isporučuju sve sa maksimumom kvaliteta. Ako se nastavi ovim tempom Mount and Blade II ima zaista svetlu budućnost uključujući i nastavak serijala.

Mount and Blade II: Bannerlord (2022)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

Definitivno skok u pravom smeru! Ipak, ostaje nada da sledi beskrajna poplava modova koja će ovu igru načiniti samo boljom. Za fanove prethodnika ovo je svakako odličan nastavak kome će se dugo vremena radovati, a za početnike može biti možda malo gorči zalogaj koji će se svariti sa par ranisana i dosta strpljenja.