Mortal Kombat X je deseti zvanični nastavak franšize koja je započeta još davne 1992. godine. U tom periodu bilo je dosta uspona ali i dosta padova u popularnosti i negde na pola puta je izgledalo kao da je MK serial kompletno izgubio svoj identitet. Deveti nastavak (2011.) bio je svojevrstan reboot serijala nakon čega je Mortal Kombat povratio svoju slavu i predstavio ozbiljnu konkurenciju rivalma kao što su Street Fighter i Tekken. Četiri godine kasnije, MK X se vratio sa manje više proverenom formulom zbog koje je MK9 bio toliko popularan, ali ovog puta sa daleko većim fokusom na priču.

Čim se pokrene igra, morate izabrati za koji “faction” ćete da igrate. Imate izbor između njih 5 i na kraju svake nedelje dobijate određene zadatke koji moraju da se ispune. Faction koji na kraju nedelje sakupi najveci broj bodova će biti proglašen šampionom i dobija određene nagrade. Nakon toga imate izbor izmedju Story Mode, Towers ili Test Your Luck moda.Mortal Kombat X_20150415014016

Story Mode je ovog puta mnogo ozbiljniji. Pratićete priču novih kao i starih likova koja se odvija 25 godina u budućnosti od prošlog nastavka. Towers je klasični MK,  borite se protiv 10 protivnika, svaki teži od prethodnog i na kraju vas čeka Shinok kao glavni boss igre. Living Towers je online only mod sa zadacima koji se menjaju svakih sat vremena koji vam uglavnom donose Koins, valutu koju posle možete da trošite u Krypt-u gde otključavate nove kostime, Fatality i Brutality završnice, concept art, kao i razna pomagala koja na primer mogu da vam uproste Fatality unos sa samo 2 tastera. Test Your Luck je klasičan 1-1 ali ovog puta sa random modifikatorima koji dosta menjaju samu tuču. Energija može da bude upola manja, bombe padaju u toku tuče, kiselina koja pada kao kiša i oštećuje oba igrača itd.

MK X ovog puta ima ukupno 25 likova od kojih su 8 skroz novi. Svaki igrač ima 3 varijacije pri samom izboru i svaka od njih donosi posebne specijalne poteze i napade koji su vezani samo za tu verziju. Tu je i standardni Fatality potez na kraju svake tuče kao i povratak Brutality završnica koje se ovog puta malo drukčije izvode nego u starim MK naslovima, a tu su ponovo i veoma popularni X-ray specijalni potezi. Svaka čast Netherealm Studios-u na inspiraciji što i nakon 25 godina i dalje uspevaju da izmisle neki novi, brutalno krvavi način, da se rešimo protivnika i da nas i dalje zgroze.

Krypt se prvi put pojavio u Deadly Alliance-u (MK5), grobnica u kojoj kao što je već spomenuto, sa Koins valutom otključavate nove kostime, poteze itd. Ovog puta u MK X Krypt je dosta veći. Toliko da imate čak i mapu! Pored klasičnog rušenja/otključavanja grobnica, pošto je prostor za kretanje mnogo veći, naletećete usput na oružija od popularnih karaktera koje možete da iskoristite da biste došli do nekog novog dela koji prethodno nije bio dostupan. Na primer Raiden-ov teleport šta će moći da vas teleportuje sa jedne strane litice na suprotnu gde onda imate nove grobove/leševe da uznemirujete.

Online okršaji su dosta stabilniji i za čas upadnete u sledeću borbu bez ikakvog laga. U zavisnosti da li ste bili uspešni ili ne, dobićete koins ili druge nagrade. Novina ovog puta je Gamer Card, nešto slično kao u Call Of Duty igrama. Svako može da personalizuje svoj Gamer Card sa drugom pozadinom, okvirom ili logom stim što nije u pitanju samo kozmetika već vam ili dodaje više XP poena, više koinsa ili više bodova za vaš Faction. Tako da možete da napravite GC da vam donosi maksimalan broj koinsa nakon svake borbe ili da se potpuno posvetite skupljanju bodova za vaš faction.mkx_gamescomscreenshot_kanoraiden

Grafički, MK X je dosta lepši i oštriji od prethodnog dela što je i očekivano ali ne može baš da se meri sa trenutnim AAA naslovima ove generacije. Netherealm Studios i dalje ne umeju da naprave ženskog lika a da ne izgleda kao trandža (Za više detalja EmuForum!). U toku tuča, u pozadini se uvek nešto pomera što dosta vizuelno produbljuje svaku arenu. Isto tako na svakom stejdžu imate razna pomagala koje možete da iskoristite protiv drugog igrača. Debela grana koju možete da zunete protivniku u glavu, bakica kojom gađate protivnika, žar koji možete da šutnete itd. Veoma kreativno!

U svakom slučaju MK X je dosledan nastavak popularnog serijala koji će sigurno biti prepun DLC dodataka, od kojih su neke reklamirali i pre izlaska igre. Sam gameplay je zabavan i zahvaljujući tome što svaki igrač ima 3 sopstvene varijacije, ima dosta toga novog da se nauči ako želite da kompletno savladate vašeg omiljenog lika. Online koji za sada funkcioniše daleko bolje nego u prošlom delu, produžiće vek igre a ako ništa drugo, MK je kao i uvek zabavan za igranje jedan na jedan (ili dva na dva?) uživo sa prijateljima. Jedino pitanje je u kom će pravcu sledeći MK da ode jer barem što se priče tiče već su otišli 25 godina unapred, veterani su ostarili a njihovi klinci ih nadmašili. Jedno je sigurno, Scorpion i Sub-Zero će zauvek biti tu! Round one, FIGHT!