Mortal Kombat je jedna od prvih fajting franšiza, nesporno je da je sigurno jedna i od najboljih. U preko 25 godina koliko je na tržištu, stalno je pomerala granice ovog žanra, kako kvalitetnim gameplayem, tako i sasvim solidnom pričom kada se sve uzme u obzir i stavi na papir. Sadržaj nikada nije bio problem, te sa svakim sledećim delom smo dobijali nešto drugačije šta nas je oduševilo, zadržalo mnogo sati, dana nakon izlaska i postala „go to“ igra sa društvom ili čak online. Kada je najavljeno da je Mortal Kombat 11 kraj jedne sage, tj zaključan deo MK priče, nije bilo lako fanovima, jer smo svi mislili da je to baš nešto poslednje što ćemo dobiti od Netherealms kompanije koja stoji iza ove franšize i MK makar u ovom obliku.

Baš zbog toga je najava za Mortal Kombat 11 Aftermath došla poprilično nenajavljeno, kao jedno prijatno iznenađenje na kraju dana. Ekspanzija koja je trebala da doda još jednu priču koja se direktno nastavlja na kraj MK11 igre, nekoliko karaktera, nekoliko novih nivoa i, pa to je otprilike to. Šta je onda toliko dobro u ovoj ekspanziji koji ne vide sve? Iskreno gledano, jedino šta ne valja je cena ovog dodataka od $40, ali sve ostalo je apsolutno na mestu, nego krenimo ispočetka.

Najbitniji dodatak u ovoj ekspanziji je definitivni nastavak priče kao i pojavljivanje jednog od najlegendarnijeg likova Shang Tsunga, koga glumi niko drugi nego glumac iz originalnog MK filma iz 1995. godine –   Cary-Hiroyuki Tagawa. Kao što smo napomenuli, priča se nastavlja na kraj MK11 igre (SPOILER AHEAD!) u kome je Kronika ubijena, univerzum je napokon spašen raspadanja i mešanja nekoliko tajmlajna. Svi zli dobri ili neutralni heroji su našli svoje mesto gde pripadaju, neki u ništavilu, neki u novom svetu koji tek treba da se osnuje, ali kako je delovalo, svi su nekako bilizadovoljni. Problem je nastao u tome što to ipak nije bio kraj, jer glavnu ulogu u priči je igrala Kronikina Kruna koja je trebala da posluži kao instrument kojim će se izbrisati sve loše pa i dobro i stvoriti svet koji kreće praktično od nule. Bez nje, nemoguće je tako nešto uraditi, pa je većina ipak zarobljena u nekoj vrsti limba jer ne zna šta je najbolje uraditi sledeće. Liu Kang je praktično nemoćan i nije u stanju sve da uradi, a tu upada Shang Tsung, zli čarobnjak kojeg možete ili da obožavate ili mrzite, koji se otvoreno nudi da reši apsolutno sve probleme.

Samo postoji jedan veliki problem u rešavanju tog problema, a to je sama priroda Shang Tsunga, koja je jednostavno, nepoverljiva osoba, ali uzevši u obzir u kakvom svetu moraju da žive, on im je jedina šansa. Njegov plan se svodi na krađu Kronikine krune uz pomoć nekih poprilično upitnih likova iz prošlosti, što još više dovodi u sumnju sve ostale učesnike ove priče i haosa koji je nastao. Kako odmičete u priči, svaka sledeća odluka je bizarnija od prethodne, ali sa dobrim objašnjenjem zašto to mora da se desi tako i kako će kasnije sve biti dobro. Shang Tsung samostalno gura i vuče i čini Aftermath priču tako dobrom i interesantnom, jer apsolutno krade pažnju od svih ostalih likova maestralnom glumom i glasom. Prosto je neverovatno koliko Corry Tagawa uživa u ovoj ulozi i koliko je neverovatno kako dobro sve zvuči i izgleda. Ako ništa drugo, Aftermath kampanju vredi odigrati makar zbog njega i njegovog lika.

Kampanja traje nekih pet sati, ali tu postoji jedna sjajna stvar sa njom, a to je replayability. Aftermath priču možete odigrati mnogo puta, jer svaki vaš izbor definiše kakav ćete kraj dobiti, i upravo zbog toga je vredi odigrati više puta kako bi videli sve moguće krajeve. Sa druge strane, razlog nekoliko prelaska je to što je, navodno, ovo stvarno poslednji Story dodatak i priča je kooonačno (na žalost) završena, nakon što pređete Aftermath.

Pored dodatka u vidu kampanja, MK11 Aftermath donosi, tri nova boraca, a to je povratak Sheevae kao i totalno novi lik, koji postoji naravno van MK univerzuma, a to je Robocop. Kao i u slučaju Shang Tsunga, glas Robocopu daje originalni glumac ove odlične uloge –Peter Weller.Treći borac je Fujin, master vetrova koji je možda i najzabavniji borac od sva tri koja smo dobili u ovom dodatku. Pored toga, tu su i dve nove mape na kojima možete uživati.

Zanimljivo je da u vremenu kada je Aftermath izašao, Netherealms je odlučio i da doda dosta besplatnog sadržaja, balansiranja, skinova i svega ostalog. Najzanimljiviji dodatak je definitivno povratak „Friendship“-a koji je poslednji put viđen u Mortal Kombat III. Stage Fatalities su ponovo tu, ali moguće je uraditi ih samo na par mapa od desetine ponuđenih. Pošto su svi igrači dobili sve balance updejtove besplatno sa poslednjim patchom, na vama je da vidite šta vam najviše odgovara. Za one igrače koji nisu potrošili ni dolar od izlaska MK11 igre, Aftermath je odličan dodatak, jer upotpunjuje aposlutno sav sadržaj koji nedostaje. Ali ukoliko ste plaćali svaki Character Pack, Skin Pack i ostale zezancije koje su izlazile u međuvremenu, trebate se pitati da li $40 opravdava cenu za 3 nova karaktera, dve mape, nekoliko skinova i SP priču.

Mortal Kombat 11: Aftermath (Xbox One X)
  • 8.5/10
    EmuGLX Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci:

Iz našeg ugla, kvalitet priče kao i sve ostalo opravdava cenu, ipak na žalost, znamo da retko ko igra SinglePlayer tj Story Mode u MK11 igri. Sa druge strane, ovo jednostavno vredi odigrati, jer je sada navodno kraj franšize u ovom obliku, i ako ste propustili sve šta se dešavalo u MK univerzumu proteklih godina, ovo je savršeni razlgo da se vratite, jedan.poslednji.put.