Monster Trucks, zabava kakvu su samo amerikanci mogli da smisle, dugo vremena nije bila zapažena tematika u svetu video igara. Nekada davno čak se i Microsoft bavio simuliranjem ove američke sportske zabave koja nije pro wrestling. Slično rvanju, i Monster Truckovi nisu mnogo izgubili na popularnosti među svojom vernom publikom, čak je i bilo nekoliko Monster Jam igara na konzolama, koje su nam svima promakle ispod radara, čitavih pet do sada – uglavnom niskobudžetih i ne pretarano sjajnih naslova, od vremena PlayStationa 2 pa do sada.

Po prvi put Monster Jam licencirana igra stiže na sadašnju generaciju konzola i PC sa Rainbow Studio-vim Monster Jam Steel Titans, novim originalnim naslovom koji zahvaljujući Unreal Engine 4 uspeva da ozbiljnije simulira ovaj zabavni sport. Ovo je inače prva igra u nizu mnogih koje će nam THQ Nordic doneti pošto su sa FELD Entertainmentom, vlasnicima Monster Jam showa, postigli višegodišnji dogovor o licenciranju.

Steel Titans vas odmah na početku baca u Monster Jam akademiju, gde se kroz kratke tutoriale upoznajete sa veoma zabavnom fizikom vožnje grdosija od 1500 konja. Prvo dostupno vozilo sjajno ilustruje jednostavnost pristupa ovom motosportu, ogroman motor, ogromni tockovi, rollcage i udri… šta još treba? Ipak stvari su dosta drugačije od bilo koje druge vožnje, pre svega zbog upravljanja skretanjem na obe osovine. Po defaultu ovo podešavanje je takvo da se zadnji točkovi automatski okreću u suprotnom smeru od prednjih, ali mnogo složenija opcija postoji. U podešavanjima kontrole moguće je uključiti two sticks steering, gde sa desnom analognom palicom upravljate prednjom a levom zadnjom osovinom. Ovo znatno komplikuje stvari ali i otvara mnoge mogućnosti za manipulaciju suludom Monster Truck fizikom.

Nakon završenog tutoriala moguće je lutati otvorenim svetom, koji i nije nešto velik, niti preterano zanimljiv ali postoji kao svojevrstan hub gde možete da divljate do mile volje i sakupljate poneki collectable. Ulaskom u glavni meni iz free roaminga moguće je pokrenuti neki od quick play eventova ili karijeru. Sve discipline su zasnovane na pravim Monster Jam takmičenjima i priredbama u arenama i dele se uglavnom na trkanje ili freestyle. Trkanje je moguće na kružnim stazama, kao i na point to point reli-like deonicama, a u arenama je moguće voziti freestyle gde je cilj napraviti što veći score izvođenjem trikova ala Tony Hawk. Flipovanje od zid, tornado okretanje ili vraćanje na točkove prevrnutog vozila nasilnim dodavanjem gasa stvarno pružaju čisto zadovoljstvo. Vožnja na dva točka i izazovi vezani za takav stil vožnje su dosta teži i kao i kompletna fizika u igri zahtevaju dosta navikavanja. Nije u pitanju simulacija ali kontrola je i daleko od arkadne, više je specifična i teraće čak i iskusne sim vozače trkače da razmišljaju više nego što su navikli.

Puštanje gasa u pravom trenutku pre skoka, procenjivanje sletanja, trenutka kada ponovo dodati gas, kojim točkovima skretati i u kom trenutku… sve su to stvari za brzo razmišljanje tokom Monster Truck trke. Sa te strane složenost ove vožnje od koje smo očekivali samo gaženje olupina automobila (discipline koje inače u igri nema!) je zaista iznenađujuća. Iako Steel Titans nije superstroga simulacija premotavanje vremena ne postoji, tako da svaki put kada vas nepredvidva bouncy fizika bude koštala izletanja sa staze ili prevrtanja pred kraj trke u karijeri, moraćete da ponovite sve što ume da bude frustrirajuće.

Najveću manu igre predstavlja bare bones pristup stvarima koje je zapravo moguće raditi u igri. Customizacija i nije preterano duboka, a kada odvezete par trka i par freestyleova, videli ste odprilike sve što igra ima da ponudi. Okruženja su veoma generička i veoma slična. Ok, prave arene koje su zastupljene u igri su takve kakve jesu u stvarnosti, ali trke po izmišljenim okruženjima napolju su mogle da budu malo maštovitije. Problem je takođe potreba za enormnim grindom poena da bi se otključali brojni Monster Truckovi kojih zaista ima mnogo u igri ali su apsolutno svi nedostupni na startu. Ogoljeni Monster Truck koji dobijate na početku igre u akademiji će vam biti jedino oružije dosta dugo dok ne budete sakupili dovoljno poena za otključavanje prvog pravog Monster Trucka, a da bi došli do legendi kao što je Grave Digger (WWE Untertaker-ov ekvivalant u Monster Jam univerzumu) biće potreban POPRILIČAN grind. Naravno sve ovo ne važi ako ste rešili da uzmete drastično skuplji collector edition koji omogućava instant pristup popularnim Monster Truckovima odmah.

Sa tehničke strane stvari izvlači Unreal Engine 4, zahvaljujući kom se prekida ružna tradicija da ovakve budžet igre moraju da imaju polupanu grafiku u odvratnim custom endžinima i loše performanse. Iako grafika nije na nivou triple A trkačkih igara zbog korišenja ovog popularnog i proverenog enžina sve je na zadovoljavajućem nivou, a sjajna fizika dolazi do izražaja jer su izvođenje i frame rate veoma dobri. Zvuk moćnih motora umixovan sa generičkom nelicenciranom muzikom je takođe dovoljno dobar da ne odudara od ostatka bland prezentacije.

Da je ovo 1999. godina ovo bi bio Nintendo 64 naslov. Straight to the point, zabavna fizika, samo trke, prosta karijera, bez mnogo komplikovanja i RPG-ovanja. Bez obzira na nedostatak raznovrsnijeg sadržaja Steel Titans pruža zabavno i unikatno iskustvo, pomalo u retro fazonu kada je jedan gimmick, u ovom slučaju zabavna kontrola, bio dovoljan da se oko njega izgradi čitava igra, po pristupačnoj ceni. Takođe vožnjom Monster Truckova u igri, stićićete novo poštovanje za ovaj sport, a i naučiti po nesto o legendarnim džinovskim vozilima i njihovim vozačima, lore je totalno mix Nascara i WWE, apsolutno američki i apsolutno bad ass, samo je naravno pitanje da li je sve to za vas ili ne. Mi jedva čekamo da vidimo šta će Rainbow Studio i THQ Nordic uraditi sledeće sa Monster Jam licencom, a kao start Steel Titans ima nešto više od prolazne ocene.

Monster Jam Steel Titans (PC)
  • 6.5/10
    EmuGlx Score - 6.5/10
6.5/10

Finalni utisci

Monster Jam Steel Titans je zabavna zezalica od naslova, fascinira svojim izvođenjem i fizikom, a sa druge strane odbija praznim svetom, veoma ograničenim brojem trka i eventova. Ako volite retro stil arkadnih vožnji sa konzola davno prošlih vremena, ova igra možda i neplanirano pogađa taj osecaj sjajno. Super redneck zabava na kraće staze!