Igre rađene po filmovima umeju da budu zeznute, filmovi rađeni po knjigama, takođe. Situacija se još više komplikuje kada se odluči da se radi na igri koja je zasnovana na filmu koji je odrađen po knjizi, ili makar smisao traži u nekoj knjizi. Journey to the West je jedna od jako kvlaitetnih, da napomenemo, kineskih knjiga čije prve edicije, ako bi mogli tako da ih nazovemo, datiraju još iz 16. veka. Pre jednu deceniju smo dobili igru koja je malo opuštenija adaptacija te knjige, Enslaved: Odyssey to the West. Jedan od najpotcenjenijih naslova u igračkoj industriji. Sjajna glumačka postva, odlična priča i divna igra što u grafičkom toliko i u drugim aspektima. Mnogo godina kasnije, dobijamo još jednu igru koja traži korene u toj drevnoj kineskoj knjizi, samo je problem, što ideju ne crpi direktno iz nje, već iz Anime filma koji se pojavio isključivo za kinesko tržište.

Priča prati Kralja Majmuna, Sun Wukonga, koji je zarobljen od strane Bude u ledenoj pećini. Sun Wukong je bio malo nestašan te je svoje moći koristio kako da bi pobedio zlikovce u prošlosti, tako da bi se borio i za rajskim bićima. Upravo zbog toga ga je i stigla kazna i zarobljavanje na bezbroj godina. 500 godina nakon što je zarobljen, u obližnjem selu počinju da se dešavaju užasne stvari. Čudovišta počinju da otimaju decu kako bi ih koristili za svoje rituale. U poteri jednog klinca, on ulazi u pećinu i slučajno dodiruje ledenu skuplturu u kojoj je zarobljen Kralj Majmuna. Ubrzo Sun Wukong biva oslobođen i tu vaša avantura počinje. Iako nestašan, ipak vidi zlo koje se dešava u svetu iz budućnosti te nastoji da pomogne svim klincima i spase ih od kidnapovanja.

Priča koju obrađuje jeste zanimljiva, ali film po kojem je igra rađena nije nikada video neku veliku svetlost dana na zapadu. To je jedan od problema ovog naslova, jer je rađena po filmu koji je bio isključivo namenjen kineskoj publici. Ako bi smo zanemarili tu činjenicu, igru je moguće shvatiti, razumeti, završiti bez bilo kakvog drugog predznanja, što je skroz super. Monkey King totalno funkcioniše kao celina samom po sebi, što jeste korak napred u odnosu na neke igre koje su izlazile do sada a zasnivale se na anime ili običnim filmovima.

Shvatanje igre neće pomoći kineska imena koja sevaju sa svih strana. Posle određenog vremena čak i to postaje simpatično, mogli bismo reći donekle sigurno. Ovo je jedan od onih primera kada razvojni tim ili producent igre, iliti ko god bio zadužen za adaptaciju i donošenja krucijalnih odluka, ne želi igru ni malo da prilagodi zapadnoj publici. Čak se i sve to zanemari, jer je grafika u trenucima stvarno odlična. Likovi su sjajno odrađeni, donose taj osećaj da je svet živ, da skoro pa gledamo animirani film. Facijalne animacije, njihovi pokreti, animacije u toku gameplaya, sve je stvarno odlično odrađeno. Kada uzmemo u obzir da ovu igru nije radio tako veliki tim, ovo je stvarno veliki uspeh. Baš zbog tog grafičke predstave, igru je lakše svariti i sažvakati.

Što se tiče samog gameplay elementa, sve zavisi od onoga šta očekujete. Monkey King Hero is Back je generalno feel good igra, opuštajuća koja ne zahteva neku preveliku tehniku igarča niti da se dublje investira u mehaniku. Potezi su ograničeni na nekoliko dugmeta, svaki okršaj je u beat’em-up fazonu, što je skroz okej. Gameplay je, kako bi rekli, poprilično jednostavan, što ne mora obavezno da bude loša stvar. Da, skoro uvek nedostaje ta dubina, pogotovo kada je progresija u pitanju. Igra ima nekoliko RPG elemenata, bolje rečeno skillove, poteze koje možete nadograđivati na vašem junaku, ali to je otprilike to. Igra se ne udaljava od osnovne formule što ume biti problem za neke igrače. Svako ko traži izazov ili neko dublje iskustvo, ovo definitivno igra nije za njega.

Baš po tom izvođenju, igra podseća na neke starije 3D platformere, moglo bi se reći čak iz PS2/OGXbox ere. Već sa sledećim konzolama, kompleksnost se znatno povećala. Nekako bi očekivali da igre i dalje furaju taj fazon kompleksnosti, da će biti sve veće i komplikovanije, dok Monkey King ide ka toj jednostavnosti. Mnogi igrači već upoređuju ovu igru da je jednostavnija od Knack, PlayStation 4 ekskluzive, a mi bi smo mogli da se složimo sa njima. Sa druge strane, Monkey King nam je ipak dao malo više uživanja nego taj obskurni naslov koji smo pomenuli. Ipak sve šta smo pomenuli u prethodnom pasusu diže to prijatno iskustvo na ipak malo viši nivo od klasičnih, old school beat em up platformera

Problem u tome nastaje kada se malo bolje razmisli i prosečan igrač čije je vreme dragoceno pomisli, zašto bi se on ulagao u naslov koji se ne ulaže da načini gameplay i priču zanimljivije igraču? To je taj začarani krug koji je prisutan u ovoj igri. Koliko god igrač želeo da vidi nešto više, bolje, igra će mu dozvoljavati da radi samo ono koliko je dovoljno da se nazove ”igrom” i interaktivnim softverom. Nikako neće doći taj trenutak da vas igra oduševi, oduva, da kažete ”uh kako je ovo bilo dobro” uvek vas drži na ivici bez tog klimaksa koji je preko potreban u ovakvoj vrsti igre.

Naravno, tome doprinosi i skroz okej priča. Čak i taj deo, o kome smo pisali, ima sjajan početak i zaplet, ali kasnije postaje nekako, pa sterilno. Ne nešto šta će vam ostati u pamćenju zauvek, ali će ipak biti sa druge strane nešto vredno pomena, makar zbog paralele sa Enslaved: Odyssey to the West, igre sa Xbox 360/PS3 platformi.

Monkey King: Hero is Back (PlayStation 4 Pro)
  • 7/10
    EmuGlx Score - 7/10
7/10

Finalni utisci:

Kada sve stavimo na papir, Monkey King Hero is Back je zaista zanimljiva igra, sa manjkom dubine, što ne mora obavezno da bude loša stvar. Na vama je da odlučite da li želite nešto opuštajuće sa iole zanimljivom pričo ili pak želite da tražite dubinu u drugim naslovima. Monkey King ima svojih kvaliteta, ali ipak nedostaje to nešto da bi bila ”obavezno štivo” za svakog gejmera i ljubitelja ovakvog tipa igara.