Square Enix u poslednje vreme sve veću pažnju poklanja uvek dinamičnom i krajnje isplatljivom tržistu “freemium” igara za mobilne uredjaje – u Junu nam je stigao Final Fantasy: Brave Exvius, a sada u Avgustu imamo još jedan skroz novi naslov koji nosi ime najslavnije JRPG franšize.

Mobius Final Fantasy je još jedna epizodna igra za iOS/Android uređaje koju je Square Enix lansirao tokom Juna prošle godine u matičnom Japanu. Od tada ovaj naslov tako aktivno igra već 1 milion igrača, a sada skoro godinu dana kasnije i ostatak sveta može da se oproba u ovoj veoma zahtevnoj JRPG igri. Kada kažemo zahtevno ne mislimo samo na to da će vam za pokretanje ovog naslova biti potreban izuzetno nov i jak telefon (čak i na iPhone-u 6S ne radi idealno!) već i da sam sistem prevazilazi sve što smo do sada mogli da vidimo na mobilnim kada su JRPG naslovi u pitanju. Na zapadu su igre za mobilne telefone uglavnom tu za brzu zabavu u trenutcima dosade, igrice poput Angry Birds i bezbroj freemium graditeljskih grinderskih igara predstavljaju neki standard kada je mobilni gaming u pitanju… U taj šablon se donekle i uklapao Brave Exvius, kao mobilna igra inspirisana klasičnim Final Fantasy nastavcima a opet fokusirana na brzu zabavu. Mobius je sa druge strane pravo oličenje japanskog portable gaminga, gde su igre za mobilne kao i pokretne konzole uvek bile za nijansu važnije od big budget AAA naslova za najnoviju generaciju kućnih konzola. Japanski život u pokretu i tradicija tako nalažu, pa smo tako dobili i instant JRPG za igranje u pokretu sa veoma dubokim i složenim sistemom.

maxresdefault

U kompletno originalnu priču Mobiusa uvešće vas sjajna prolog real time animacija koju ćete gledati dok se igra inicijalno instalira, već tada je jasno da se Square zaista potrudio oko kvaliteta grafike, art directiona a bogami i priče. Junak ove FF sage Wol budi se sa amnezijom u nepoznatom Palmecia svetu. On je samo jedan od mnogih “blank” likova koji su takođe sa gubitkom sećanja pronašli u Palmeciji koju trenutno napadaju sile Haosa. Wol mora da ispuni proročanstvo koje nalaže da će se jedan od “blankova” uzdignuti i postati Ratnik Svetlosti koji će osloboditi svet tame!

Atmosfera novog nepoznatog sveta i osećaj pogubljenosti sjajno su dočarani i predstavljeni u animacijama sa raskošnim efektima i kvalitetnim 3D modelima koji najviše podsećaju na poslednje Final Fantasy naslove sa modernih konzola. Generalno vibe velikog nastavka Final Fantasy-a je svakako tu i to nikako nije slučajno… Producent igre je Yoshinori Kitase gospodin koji je uključen u Final Fantasy serijal od vremena petice preko desetke, trinaestica pa sve do remake-a sedmice sledeće godine. Njegova originala ideja tokom razvoja Mobiusa bila je da se na mobilni market izbaci visokobužetna FF Igra koja bi svojim kvalitetom mogla da parira glavnim igrama u serijalu, što je donekle i ispunjeno uz očekivana ograničenja mobilne platofme.

Mobius se fokusira pre svega na taktičke potezne borbe gde igrači izvode poteze tapkanjem po ekranu. Tokom borbe sakupljaju se orbovi koji predstavljaju elemente potrebne za aktivaciju brojnih moći. Elementi se takođe mogu koristiti za pojačavanje elementalnih napada kao i otpornosti na iste. Neprijatelji imaju break skalu, nešto kao stagger iz XIII serijala, a tu je i složen sistem job-ova koje je moguće menjati. Igru počinjete kao Onion Swordsman, kasnije uz upgrade i korišćenje spedijalnih “seed” itema sakupljenih u borbi možete popunjavati svoj skill panel. Kada se panel kompletira job se upgraduje pa tako od Oniona možete postati čist Warrior i slično. Promena “poslova” odnosno klasa kao i njihova evolucija utiču drastično na izgled i sposobnosti vašeg lika, a tu su i sakupljanje kartica koje predstavljaju napade, pravljenje custom deckova, pozajmice od drugih igrača sa kojima se možete i udružiti na boss borbama itd… Sve ovo je samo površina izuzetno bogatog, složenog i raznovrsnog sistema za čije savlađivanje će vam trebati poprilično vreme. Tutorijali na početku igre mogu da potraju posebno ako im baš posvetite pažnju, tako da ne savetujemo prvo pokretanje u trenutcima kada vam je stalo do brze zabave na mobilnom. Mobius treba tretirati kao veoma neobičan ali punokrvan JRPG naslov, tako da što više vremena i pažnje posvetite igri to će vam nagrada biti veća.

Naravno ono što ovu igru čini freemium izdanjem za mobilne telefone je nedostatak avanturisanja, slobodnog kretanja po svetu, i odsustvo praktično svega ostalog što nisu borbe i budženje lika. Sve se svodi na point by point napredak na mapi uz međuanimacije koje vas vode kroz priču. Druga stvar je i to što naravno postoje mikrotransakcije i za puno iskustvo neophodno je konstantno hraniti igru pravim novcem. Ipak moguće je igrati i potpuno besplatno, pa i uživati u igri, doduše nešto sporije, bez dodatnih investicija. Ako ste se uželeli poteznih borbi koje vas zapravo teraju da razmišljate umesto da samo besomućno tapkate po ekranu, i želite da vaš mobilni ili tablet pretvorite u japansku džepnu konzolu – obavezno dajte Mobius-u šansu. Definitivno naslov kakav se ne viđa često na iOS/Andorid platformi.