Sigurno ste već pročitali naš kompletan Metal Gear Survive opis za PS4, kao i pogled na PC verziju, a u ovom tekstu ćemo se baviti Xbox One verzijom igre. Kao što već znate, Konami je simultano izbacio svoj novi Metal Gear naslov na sve tri platforme, ali kao i uvek, postoje razlike u sva tri izdanja, ne po pitanju sadržaja, već prezentacije same igre i kako je koja konzola ”vari”.

Zanimljiv slučaj kod Xbox One verzije jeste da su trebali da je prilagode, praktično za dve konzole, originalnu i S reviziju kao i poslednju X konzolu. Znamo da je Konami krenuo sa multiplaform forom još sa Metal Gear Solid V The Phantom Pain, i da im je na raspolaganju ostao Fox Engine, koji je skrojen po parametrima i zahtevnosti Hideo Kojime. Nekako je bilo očekivano da dobijemo, minimum performanse koje su prikazane u petom delu ove slavne franšize, ali na žalost, to nije slučaj.

Svi znamo da je Kojima, na žalost, napustio Konami korporaciju i da je njegov tim, Kojima Productions, koji stoji iza razvoja skoro svih MGS igara, rasformiran u nekom obliku. U Konamiju su ostali ljudi koji su radili na igrama, ali bez glavnog mozga koji je vodio sve, zatezao konce i činio da svaka MGS igra bude ono šta je postala. Bez Kojima-san na kormilu svog bivšeg tima, Konamiju nije ništa preostalo nego da pokuša i napravi novi Metal Gear naslov bez njega, sa resursima koji su im dati na raspolaganju kao i sjajan engine koji smo već pomenuli. Problem je nastao u realizaciji ideja, prilagođavanju engine-a svim platformama kao i pakovanju finalnog proizvoda u nešto što vredi.

Metal Gear Survive je totalno drugačiji pogled na bilo šta šta MGS serijal predstavlja. Više je Tower Defense, Horde Mode igra nego pravi punokrvni nastavak ove franšize. Pored toga, mnogo odlika enginea je osakaćeno kako bi se igra pokrenula na svim platformama kako valja. Nekada igrajući je, smo imali osećaj da su čak i tehnički programeri napustili tim i da jednostavno nisu uspeli da spakuju još jednu prelepu igru nalik MGSV za sve konzole.

Metal Gear Survive na prvoj i drugoj reviziji Xbox One konzole, jednostavno, radi jako tužno. Igra se trudi da dostigne 60 frejmova po sekundi, ili je makar to originalni plan na svim platformama. Problem je što se on kreće u domenu četrdesetak slika po sekundi na ovim konzolama, sa drastično spuštenom rezolucijom. Nekako smo mislili da spuštanje rezolucije bi trebalo da doprinese boljem gameplay-u i većem fpsu, ali to na žalost nije slučaj. Koliko je petica radila kvalitetno na svim prošlim revizijama konzole, toliko se Survive muči u svakom mogućem pogledu. Zbog niske rezolucije, igra izgleda neverovatno mutno i nepregledno. Možda bi mogli da oprostimo sve to da ovaj naslov izgleda drastično bolje od petice, ali to nije slučaj. On izgleda primetno gore, te je totalno nejasno zbog čega i radi toliko očajno. Metal Gear Survive se može igrati, naravno, ali ne sa tolikim uživanjem, ma koliko ovakva igra može dati, kao na primer, Metal Gear Solid V koji je skoro uvek ciljao na 60 frejmova po sekundi. Znamo da retko koja open world igra se može pohvaliti sa šezdeset slikica po sekundi, ali Konami je imao savršenu priliku da lansira novi Metal Gear naslov sa tehnikalijama kako bi im svi zavideli, ali su uprskali.

Što se tiče X revizije Xbox One konzole, situacija je drugačija. Ova konzola tera igru u 1440p rezoluciji sa skoro konstantnim 60 frejmova po sekundi. Ovo je ujedno, i najbolji prikaz konzolne verzije ove igre.  Snaga X konzole doprinosi u tome da Survive ima najbolju prezentaciju baš na njoj, ali to nije slučaj i sa fpsom. Zanimljivo je da, nebitno koliko je X GPU jak, igra se i dalje muči da dostigne zaključanih 60 frejmova. U nekim, totalno nelogičnim trenucima, performanse padaju za po pet frejmova, ali to je ujedno i najveći pad koji ćete videti. Za razliku od drugih Xbox One revizija, X verzija izgleda kristalno čisto kako na 1080p tako i na 4K ekranima.

Kao što smo napomenuli, mnoge napredne funkcije Fox Enginea su odbačene iz nekog razloga, ili jednostavno, nisu korišćene, te ova igra, iako manja i jednostavnija od petice, izgleda gore i lošije radi od poslednjeg punokrvnog nastavka Metal Gear franšize.

Za sada, OG Xbox One i S revizija izgledaju i rade ubedljivo najgore i nadamo se da će Konami to ispraviti u budućnosti, ukoliko se naravno, odluče da podrže i dalje ovaj naslov. Sa druge strane X revizija iste konzole pruža najbolje konzolno uživanje na tržištu. Tako da, ukoliko ste u prilici, igrajte na X-u, ukoliko ne, bolje ”uživajte” u ovoj igri na PS4 ili PC-u.