Uvek je bilo teško parirati GTA franšizi, ipak, puno razvojnih timova je upravo to pokušavala, radivši direktno kopiju onoga šta oni prave, naravno, bezuspešno. Jedan od naslova koji je uspeo da oduzme deo open world kolačića tih ranih godina je Mafia igra. Još kada je izašla na PC i Xbox platformi, svi su videli da je nešto slično GTA franšizi, ali ipak je uspela da postavi temelje svoje fantazije, obračun italijanske mafije 30 godina prošloga veka u Americi. Odlčna gluma, savršeno izvođenje, dosta zaniljivog sadržaja, ovo je bio apsolutni hit ranih 2000ih godina.

Sa Xbox 360 konzolom, su se povećali i apetiti većih kompanija. 2K Games je znao da ima neobrušeni gem u svom džepu, te je pokušao da izvuče najbolje iz njega. Tu počinje naša priča, sa izlaskom Mafia II igre. Mafia II se seli nekoliko desetina godina nakon dešavanja u Mafia igri, vi ste u ulozi mladog amerikanca sa italijanskim poreklom. Vito Scaletta. Posle oslobađanja Italije i povratka u Ameriku, malo toga mu je ponuđeno da radi, pogotovu uzevši u obzir da je u vojsi završio kao kazna zbog počinjene krađe dok je rat bujao Evropom. Kako to obično biva sa italijanskim porodicama u americi, svako brine o svom, tako je Vito nakon povratka uspeo da uđe u kombinaciju sa svojim ortakom iz detinjstva, Joeom, koji mu je ponudio poprilično unosan posao, koji naravno povlači za sobom neke posledice kako to Vito kasnije otkriva. Priča i razvoj iste je poprilično sličan razvoju u jedinici, samo je ovde uzet malo više sinematičan prikaz apsolutno svega šta se dešava. U sećanju nam ostaje to jako čudno vozikanje autom na početku igre, vozikanje koje traje pa jedno pola sata, uz ne tako zanimljivu konverzaciju između Vita i Joea. Ipak, to je taj „šarm“ ove igre, iliti keca, koji je malo preteran u ovom naslovu.

Pored strašnog sporog razvijanja priče, dosta vozikanja bez prevelike akcije, stvar koja je definisala ovaj naslov davne 2010 godine je definitivno upotreba Physix Enginea za reprodukovanje što više detalja. Ovo je naravno, bilo moguće samo na PC-u i nVidia grafičkim karticama. Konzole su bile izostavljene i igrači koji su ih posedovali su zakinuti za ove efekte, koji su stvarno dobro izgledali na PC-u. Pored toga i otvorenog broja frejmova, sve u zavisnosti koliko je vaš kompjuter jak, velike razlike nisu postojale između sve tri verzije. Ipak, igra nije uspela da ponovi uspeh i pozicionira se kao još jedna kultna igra sa GTA izvedbom. Mafia 1 je ostao klasik, nakon dvojke, a nakon i trojke koji nam je došao mnogo godina kasnije, koji važi i za najgori nastavak u ovoj franšizi.

Pre nekoliko nedelja, 2K Games je iznenada najavio da su ovih meseci, da ne preterujemo sa godinama, radili na Remastered verziju dvojke, kao i da se sprema Mafia 1 Remake koji je zakazan za avgust ove godine. U istom danu kada je i najavljeno, Mafia 2 Definitive Edition je postala dostupna, kako na PC-u tako i na Xbox One i PlayStation 4 konzolama. Ipak, ovo je remaster koji niko nije tražio, da je ranije najavljen, od njega bi bilo očekivano mnogo. Sa tom filozofijom, trebali bismo biti zahvalni na takoj brzoj najavi i dostupnosti ovog naslova, ali realnost je bila poprilično okrutna prema ovoj igri od prvog dana, tako da je ovo postao jedan od najgorih remastera koji smo zaigrali, na žalost.

U dobu kada smo dobili Saints Row The Third Remastered, koji je više Remake već fantastične igre iz ere Xbox 360 i PS3, koja radi u 60 frejmova na Pro i X konzolama sa totalno nadograđenom grafikom u apsolutno svakom pogledu, im smo dobili Mafia II koji je praktično PC port na trenutnim konzolama, ali na žalost, tu nije kraj problema.

Čak ni ovo ne bi bila stvar koja je od prvog sata pojavljivanja, terala igrače na neverovatni hejt na netu, već to što je igra bila dostavljena igračima u užasnom stanju. Mafia II grafički nikada nije bila neko fantastično ostvarenje, izuzev na PC-u te sada već davne 2010. ali razvojni tim je nekako uspeo da ne donese apsolutno ni jedno poboljšanje ni na PC ni konzolnim platformama. PC je dobio podršku za visoke rezolucije, dok su Xbox One i PS4 dobili totalno slomljenu, nefunkcionalnu igru koja izgleda dosta gore od bilo čega što je trenutno u ponudi na tržištu.

Problemi su nastali od samog početka, praktično introa, gde je nedostajalo apsolutno sve, od prikazivanja kontrola, do neprijatelja, pa i blokiranja osnovnih akcija jer, jelte, „promtovi“ nisu postojali. Posle uvoda koji se dešava u Italiji, problem je nastajao jer su totalno nasumično počeli da se pojavljuju likovi koji su bitni za priču na neočekivanim mestima, nebitno da li je to bio hol zgrade u kojoj Vito ulazi na početku, ulica, ili pored drveta. Problem je još veći jer su to likovi koji su triggeri za početak misije, i bili su svuda sem na mestu na koje ste vi očekivali da budu. Čak i ako ste uspeli da uzmete misiju od njih, desilo bi se da neko drugi nestane, te kraj problema apsolutno nije ni postojao.

Treća najbolnija stvar su performanse na konzolama. Iako je igra straight forward port PC verzije, iliti malo našminkane Xbox 360 i PS3 verzije, igra jednostavno užasno radi, pa bukvalno od samog početka. Nije problem bio u tome što je FPS sramotno nizak za ovaj „remaster“ već to što je on padao do prikazivanja jedne ili dve sličice po sekundi. Samo ta činjenica je totalno ubijala bilo kakav pokušaj uživanja. Da ne pominjemo ponovo što igra koja je izašla 2010 nije ponudila 60 frejmova po sekundi, out of the box, odmah nakon instalacije. Nisu samo frejmovi problem u ovoj igri, već i grafički artifakti, pucanje igre, izbacivanje na dashboard na konzolama i još mnogo toga. Dve do tri nedelje nakon izlaska igre, mi još uvek nismo u mogućnosti da odigramo ovu igru, te smo bili primorani da instaliramo Backward Compatible verziju Xbox 360 igre da bi se podsetili kako je Mafia II ustvari sasvim solidna igra sa nekim poprilično čudnim i zamornim izborima u načinu pripovedanja priče. Ironija u svemu je da Mafia II sa Xbox 360, radi bolje, stabilnije i zbog grafičkih artifakta, bolje izgleda od ovog remastera, ali ono što je najbitnije, 100% je igriva, za razliku od ovoga šta smo dobili.

Mafia 2 Definitive Edition (Xbox One X)
  • 5/10
    EmuGLX Score - 5/10
5/10

Finalni utisci:

Posle nekoliko nedelja čekanja, još uvek nismo dobili obećanje developera, tj popravku na apsolutno svakom aspektu ove igre, te je naša ocena upravo ovakva isključivo zbog toga. Nadamo se da ćemo imati prilike da revidiramo ovaj review, ako ne u skorije vreme, makar pre izlaska Mafia 2 Remake-a koji je po svemu sudeći, totalno druga priča i remake u koji je uloženo dosta vremena, truda i pažnje u odnosu na ovaj haos što smo dobili.