Sony-ev PlayStation Portable imao je sjajnu podršku u vidu 1st party ekskluzivnih naslova. Jedan od njih bio je platformer LocoRoco koji je za ovaj handheld izašao pre više od deset godina i sve do sada, nije bilo moguće igrati ga na kućnoj konzoli. Najavljen prošle godine na PlayStation Experience-u, između nove Parappa the Rapper verzije i predstojećih WipEout i Crash kolekcija, LocoRoco Remastered stiže na PS4. PSP je dobio i nastavke u vidu LocoRoco 2 i LocoRoco Midnight Carnival ali ovde nije u pitanju kolekcija već je prisutan samo originalni naslov. Ako dobro prođe sa prodajom, verovatno možemo očekivati i naredne igre u serijalu.

Igrač je u ulozi neke vrste svemogućeg vladara koji upravlja svetom i time određuje kretanje LocoRoco stvorenja, dakle nema direktne kontrole nad likovima. Oni pevaju i čine da igra sve vreme ima jedan vrlo srećan vibe. Ekran se tilt-uje na određenu stranu pritiskanjem L1 ili R1 a držanjem pa puštanjem oba, LocoRoco-i skaču. Moguće je i korišćenje motion kontrola za tilt-ovanje ali dobri stari dugmići su kao i uvek, precizniji. Kako bi prošli kroz uske prolaze neophodno je razbiti velikog LocoRoco-a na više malih, pritiskom na krug. Držanjem istog dugmeta mali ponovo postaju jedan veliki. I to je to, nema komplikovanijih gameplay mehanika od ovoga.

locoroco-remastered_20170510224429

Kroz 40 nivoa raspodeljenih u pet svetova, zadatak je odvesti LocoRoco-a do cilja i usput jesti voće od koga će porasti kao i pronaći prijatelje MuiMui-e. Prelaženje nivoa ne nudi praktično nikakav izazov osim, delimično, poslednjeg. Ali čak i nakon njega nismo sigurni da li LocoRoco ima Game Over ekran. Pošto je upravljanje jednostavno a protivnici nisu opasne prepreke, završavanje igre je omogućeno i namenjeno mlađim igračima dok je pravi izazov za iskusnije u pronalaženju svih opcionih, veoma dobro sakrivenih predmeta u svakom nivou.

Kratko objašnjenje šta se u igri dešava je iz nekog razloga rezervisano za Options meni. Osim glavnog moda sa nivoima tu su i mini igre kao i mod za menjanje izgleda LocoRoco kuće, gde se koriste predmeti pronađeni tokom igranja. Ni jedan ni drugi nisu ništa specijalno ali s obzirom da je oko pet sati dovoljno za prelazak igre, nije loše imati još malo dodatnog sadržaja.

locoroco-remastered_20170510230227

Ovaj remaster izgleda i zvuči odlično. Šareni 2D dizajn je baziran ne na poligonima ili sprajtovima, već na terminu pod nazivom Bezjeove krive. Da bi upotpunio sreću kojom ovaj naslov zrači, vizuelni deo dopunjuje simpatična muzika i pevanje koje se nakon pronalaženja tajni čuje i iz zvučnika joypad-a. Radi u 1080p na običnom PS4 i 4k rezoluciji na Prou, u 60fps-a na oba. Ipak, kratke animacije na početku i između svetova su u manjoj rezoluciji i mutnjikave a s vremena na vreme se događa clipping sa zvukom. Ovo nije nešto što će zaista smetati tokom igranja već samo razlog zašto ova verzija igre nije bez greške. U odnosu na original na PSP-u, ovo izdanje ne nudi mnogo toga više od veće rezolucije i trofeja, sadržaj je isti.

Osim ako niste u potrazi za svim opcionim predmetima, LocoRoco Remastered je vrlo opuštajuća igra. Odiše šarmom i iskrenom srećom pa pruža jedno izrazito pozitivno iskustvo, samo bismo voleli da ima još malo dubine u gameplay-u kako bi bolje držala pažnju starijih igrača, od početka do kraja.

LocoRoco Remastered (PS4 Pro)
  • 7/10
    EmuGlx Score - 7/10
7/10

Finalni utisci

Osim ako niste u potrazi za svim opcionim predmetima, LocoRoco Remastered je vrlo opuštajuća igra. Odiše šarmom i iskrenom srećom pa pruža jedno izrazito pozitivno iskustvo, samo bismo voleli da ima još malo dubine u gameplay-u kako bi bolje držala pažnju starijih igrača, od početka do kraja.