Stigla nam je još jedna LEGO igra, i naravno, fura istu formulu kao sve do sada. Za razliku od drugih igara u ovoj franšizi, LEGO The Incredibles po prvi put obrađuje Pixar likove, ili bolje rečeno, likove iz njihovog studija i filmova. Možda je ovo novi početak za TT Games, kompaniju koja stoji iza štanca ovih igara, jer sada će imati više svetova u kojima će moći da upotrebe apsolutno istu formulu kao do sada.

Svako ko je igrao neku LEGO igru do sada, zna šta treba da očekuje. Standardni LEGO gameplay, odličan humor i dopadljivi likovi. Iskreno, malo toga se promenilo od premijere prve igre koja je izašla još daleke 2005. Možda je to dobro za neke, naročito za klince, ali moramo uzeti u obzir da neki klinci koji su igrali prvu igru te davne godine, su sada roditelji, pa zajedno mogu uživati sada sa svojim klincima u ovim, često familijarnim avanturama.

To je i najbolja strana svake LEGO igre, kooperativna igra i lagani i zanimljivi gameplay, da ne kažemo intuitivni, jer ovde, pa sve je već dato na tanjiru. Ono šta tera klince da im malo prorade moždane vijuge su zagonetke i slagalice na svakom koraku u ovoj igri, što daje tu neku, zanimljivu dimenziju, nebitno da li igraju sami, ili sa nekim, gde je bitna koordinacija i timski rad. Smisao igre je isti kao do sada, sa vašim herojima je potrebno da pređete svaki zadati nivo ili misiju, sve u zavisnosti kako je taj deo kreiran, gde možete sakupljati kockice i otključavati sve više i više likova sa kojima kasnije možete igrati.

Replay value je i dalje jedna od boljih strana ovih igara, ne zato što vas ona tera da sakupite apsolutno sve u ovom divnom The Incredibles svetu, već što za neke zagonetke i slagalice, je potrebno da ponovo startujete igru i pređete određenu deonicu sa drugim herojem koji ima specijalne mogućnosti. Sećate se sigurno The Avengersa, Star Wars LEGO igara i tako dalje. Ovaj sistem je toliko star da sigurno znate o čemu pričamo. Svi bi mislili da je to, da kažemo, jedna mana ovog naslova, ali daleko od toga. Zabavni gameplay i druženje sa porodicom, prijateljima i klincima dok prelazite ovo, uz standardno odličan humor i voice acting, će doprineti da ni jedan minut proveden u igri vam ne bude dosadan. Kada smo kod voice actinga, sada nam je to standard, ali setite se samo da do pre desetak godina, možda čak i skorije, LEGO igre su se oslanjale samo na mimiku, kao da gledate crno beli film praktično gde svi komuniciraju rukama i grimasama na licu. Ova novina koja je došla od pre nekoliko godina, je odličan način da se približzite sa likovima, a svaka nova igra ima audio cuts direktno iz filma, sa određenim linijama koje mogu a i ne moraju biti snimljene zasebno za potrebe određene franšize koju igra pokriva.

Čim je The Incredibles film izašao, oduševio nas je sve premisom, odličnim likovima i fantastičnim humorom. Kako su godine prolazile, bilo nam je krivo što nemamo nastavak ovog fantastičnog crtaća. Napokon, pre nekoliko nedelja, nastavak je došao, a u njegovom društvu i ova igra. Sada, ukoliko niste odgledali drugi deo filma, možda ne bi trebali odmah da skočite u ovu igru, jer se ovde susrećemo sa čudnom dizajnerskom odlukom.

Čim startujete igru, uskočićete u priču drugog dela filma. Mi smo mislili da je ovo greška, jer igra bi trebalo da pokriva prvo prvi deo a onda, kako to obično biva, da uskočite u nastavak. Iz nekog razloga, ovde je to malo promenjeno. Da bi ste odigrali deo igre koji opisuje dešavanja iz prvog filma, morate preći radnju iz drugog. To je, sigurno, razočaravajuće za neke fanove, ali eto mali heads up, ukoliko želite da se igrate, bolje prvo odgledajte film. Apsolutno sve fore, lokacije, likovi, dešavanja su ispričana kroz igru, tako da gledanje filma nakon igranja, vam neće predstavljati neko zadovoljstvo. To je možda i jedina mana ove igre, naravno, pored manjka novina u gameplayu, ali smo nekako već navikli na to.

Posle početne misije i uvodnih sekvenci, koje su naravno, linearne, ulazite u fantastičan otvoreni svet The Incredibles univerzuma. Tu ćete moći da samostalno istražujete, da posetite skoro sve lokacije iz oba filma, da apsolutno uživate u ovom divnom Pixarovom svetu. Open World sistem odlično leži ovom tipu igara, i nekako nam je drago što je TT Games napokon odlučio da sa svakom sledećom LEGO igrom nastavi sa ovim dizajnerskim izborom. Naravno, uvek ćete voditi dva lika odjednom, što otvara mogućnost kooperativnog igranja i saradnje sa drugim igračem, ili možda malo više mozganja ukoliko se odlučite da igrate sami.

Sve ostalo šta se pojavljuje u igri je apsolutni satandard. Svaka gameplay mehanika je već viđena, ništa novo niti staro, ništa razočaravajuće niti neki riskantni eksperimenti koji bi mogli da pokvare uživanje. TT Games se čvrsto drži svoje recepture, što možda za neke deluje dosadno, ali za većine mališana je to odlična novost, jer neće morati da se sa svakim naslovom prilagođavaju nekom novom načinu igranja. Mlađoj populaciji re-skin ovakvih igara prosto odgovara, možda i zbog toga TT Games forsira taj fazon.

Na kraju, LEGO The Incredibles je odlična porodična igra, ili bolje rečeno igra za društvo, naravno ne svako, ali makar mlađu publiku sa roditeljima ili prijateljima. Divan Pixarov svet koji je doživeo premijeru u LEGO igrama nam može samo nagovestiti šta nas sve čeka u budućnosti. Ukoliko ste ljubitelj LEGO štanc igara, ovo ne smete da propustite, a ukoliko niste, a volite The Incredibles filmove, ovo je lep način da proživite još jednom sve lokacije i likove iz filmova na sjajan interaktivni način.

LEGO The Incredibles Recenzija (Xbox One)

Finalni utisci

Na kraju, LEGO The Incredibles je odlična porodična igra, ili bolje rečeno igra za društvo, naravno ne svako, ali makar mlađu publiku sa roditeljima ili prijateljima. Divan Pixarov svet koji je doživeo premijeru u LEGO igrama nam može samo nagovestiti šta nas sve čeka u budućnosti. Ukoliko ste ljubitelj LEGO štanc igara, ovo ne smete da propustite, a ukoliko niste, a volite The Incredibles filmove, ovo je lep način da proživite još jednom sve lokacije i likove iz filmova na sjajan interaktivni način.