Franšiza video igara Tomb Raider je imala nekoliko uspona i padova tokom svog dugačkog prisustva na tržištu, ali posle 2008. godine postalo je jasno da vlasnik ove franšize Eidos Interactive želi da uvede drastične promene u izgledu Lare i načina na koji su njene avanture prikazane na ekranu. Ovo je dovelo do pravljenja reboot-a Tomb Raidera kojeg smo imali prilike da odigramo 2013. godine (i nextgen remaster 2014. godine), ali dok je ta igra bila pravljena Crystal Dynamics je bio u velikoj fazi eksperimentisanja u kojem su isprobali sve vrste igara kojih su mogli da se sete. Rezultat njihovog rada je bila akciona platformska igra sa top-down pogledom Lara Croft and the Guardian of Light. Napravljena da bude zabavni spinoff koji će omogućiti igračima da se oprobaju i u akciji i u rešavanju zagonetki kakve ranije nisu mogli videti u Tomb Raider igrama, Guardian of Light bio je pravi dašak svežeg vazduha.

 

Nažalost, za nastavak – Lara Croft and the Temple of Osiris smo morali da čekamo čak više od 4 godine, ali dugačka pauza je izgleda bila opravdana. Ono što je Crystal Dynamics uspeo da napravi sa ovom igrom ne predstavlja revouciju u nijednom polju, ali pametno uloženo vreme u širenje mogućnosti orginala nam je donelo igru koja je u svakom pogledu malo bolja i zanimljivija od prethodnika.  Najоčiglednija promena koja se odmah može primetiti je povećanje podržanog broja igrača sa 2 na 4. Ovo daje igri mnogo veću šansu da će vas zabaviti, a kooperativno igranje na konzolama podržava bilo kakav odnos lokalnih i online igrača (može na primer 3 u lokalu i jedan preko Interneta ili koju god kombinaciju poželite). Na PC-u lokalni coop podržava samo dva igrača – jednog na tastaturi i drugog na Xinput kompatibilnom gamepadu (DualShock 4 neće biti prepoznat bez dodatnih homebrew alata).

Lara Croft and the Temple of Osiris

Narativna tradicija originala (lagana priča koja sebe ne shvata ozbiljno) se nastavlja sa avanturom Lare Croft koja će zbog loših odluka drugih ljudi biti naterana da detaljno istraži (i potamani hiljade natprirodnih protivnika) ruševine drevnih civilizacija u potrazi sa spasom ne samo njenog života, već i celog čovečanstva. U prvom delu ona je morala zaustaviti buđenje Majanskog duha Xolotl–a, a u novoj igri je nevolja još veća. Moćni Egipatski bog Set se oslobodio svojih lanaca i da bi ga Lara zarobila mora pronaći put kroz nekoliko velikih ruševina Egipatske civilizacije u potrazi za delovima oklopa boga Ozirisa.

Dok je u prvoj igri Lara dobila pomoć od strane ratnika starog 2000 godina, u novoj igri njoj se mogu pridružiti lovac na blago Carter Bell i dva Egipatska boga Hours i Isis. Muzika je dobro uklopljena, a glasovne preformanse su bez zamerki (iako je priča bas „lagana“ i zaboravna). Engleska glumica Keeley Hawes koja je davala glas Lari Croft u igrama Tomb Raider: Legend, Anniversary, Underworld i Guardian of Light je ponovo prisutna i u ovom naslovu.

Oziris 2

Prisustvo novih boraca je bitno ne samo zbog pomoći za vreme bitaka, već i zbog zagonetki koje se ovaj put rešavaju uz pomoć kuke za privlačenje, koplja,  egipatskog zraka svetlosti i magije koja zaustavlja vreme. Dodaci ovih novih elemenata se savršeno uklapaju u gameplay koji je i kod originalne igre bio veoma frenetičan i zanimljiv. Tokom igranja vam predlažemo da nikako ne zaobilazite tamnice čija vrata isijavaju crvenu maglu i svetlost. U njima se kriju opcione tamnice koje predstavljaju najbolji deo igre, sa kratkim zagonetkama koje su veoma inovativno sklopljene. Na kraju ovih tamnica će vas uvek čekati novo vatreno oružije ili jača verzija pušaka koje već nosite, tako da rešavanje ovih zagonetki je itekako poželjno.

Kao i u prvoj igri broj igrača će ponekad i dramatično promeniti stepen i težinu zagonetke, što zahteva odličnu koordinaciju između igrača koji će morati da dobro komuniciraju jedni sa drugima (lokalno igranje ili voice chat su ovde veoma preporučeni). Takođe ako ste igru prešli jednom u solo modu, igranje sa 2 ili 4 igrača će vam dati još dosta sati nove zabave jer će sve zagonetke i bitke protiv bossova biti promenjene.

Lara Croft and the Temple of Osiris

Akcione sekvence igre su pojačane dodatkom novih RPG elemenata koji proširuju osnovne sposobnosti koje imaju Lara i njeni saborci. Standardni elementi kao što su širok spektar oružja od kojih se samo četiri mogu koristiti istovremeno, bombe i magični napadi su i ovde prisutni, ali način sakupljanja artefakata je unapređen. Sada se sakupljanjem dijamanata koji su rasuti svuda po ruševinama mogu otvoriti specijalni kovčezi koji su uglavnom smešteni ili na kraju nivoa (ukupno ih ima čak 11!), ili u centralnoj hub zoni gde možete videti vaš napredak u sakupljanju delova oklopa Ozirisa.

Iako možete sresti i otvoriti dosta kovčega, mi vam preporučujemo da čuvate svoje resurse za najveće kovčege koji traže čak 1000 dijamanata da bi se otvorili. Jedan deo kovčega je takođe nemoguće otvoriti za vreme dana ili noći, ali posle par sati igranja u noćnom okruženju igrači će dobiti mogućnost da se prebace u dnevne deonice.

Oziris 4

Lara Croft and the Temple of Osiris (PS4)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

Sve u svemu, Lara Croft and the Temple of Osiris predstavlja veoma dobru akciono/logičku igru koja će vas zabaviti minimum 4 sata, ili dosta duže ako hoćete da sakupite sve tajne i izazove koje ova igra nudi. Bilo da igrate sami ili u društvu prijatelja, Temple of Osiris će vas lako vratiti u doba kada su Tomb Raider igre imale savršen miks akcije, istraživanja, platformskih sekcija i rešavanja zagonetki.